Legszebb magyar borospincék – A Nyúli pincesor

hirdetes

Fedezzük fel Magyarország borvidékeit! – Ismerd meg a nyúli pincesort!

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Magyarországon jobbnál-jobb borokat kóstolhatunk a hazai termelők portékáján és nem véletlen, hogy a hazai borturizmus is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A magyar borvidékek felfedezése nem csak a borok kedvelőinek remek mulatság, de egy-egy hétvégi kirándulásnak is remek ötlet, a bájos vidékek feltérképezése. Ma a Nyúli pincesort mutatjuk be, tarts velünk és fedezzük fel együtt Magyarország borvidékeit!

nyúli pincesor

Legszebb magyar borospincék – A Nyúli pincesor

Amerre csak járunk Magyarországon mindenhol szebbnél-szebb pincészeteket és érdekes pincesorokat fedezhetünk fel, nincs ez másképp Győr-Moson-Sopron megyével sem, ahol a kíváncsi borturizmus rajongók egy igazi gyöngyszemmel találkozhatnak. Talán nem sokan ismerik a Győrtől csupán néhány kilométerre, a Sokorói-dombságban található Nyúl települést, amelynek mindösszesen 4000 fővel számol a település lakossága. Kevésbé népszerű látványosságának ellenére egy igazán csodálatos vidéket fedezhetünk fel, ami nem csak a magyar borok kedvelőinek kedvez! A községet és a község környékén felfedezhető látnivalókat az úgynevezett Kökörcsin-út köti össze, ahonnan nekünk is érdemes kirándulásunkat a nyúli pincesorhoz kezdenünk.

A Kökörcsin-út bejárja a környék legfőbb nevezetességeit a nyúli templomtól indulva, így mi is innen indultunk ki. Az út többek között olyan, helyeken is jár, ahol gyönyörű természetközeli élményben és mesés panorámában lehet részünk, így kirándulásunk akár gyerekekkel is igazán izgalmas lehet!

A Kökörcsinúton haladva Európa egyik legnagyobb homokkőben kialakult szurdokvölgyéhez érhetünk el, ahol megtaláljuk a Szurdikot, ami egy hatalmas vízmosás, és a völgyben megrejtőzve fedezhetünk fel piciny kis homokfalból vájt épületeket, ez a Nyúli pincesor! Európa egyik legnagyobb eső vájta homokkőszurdokvölgye körülbelül 650 méter hosszú, és 40-60 méter széles, helyenként pedig eléri a 30 méter mélységet is! A vájatokban ideális hőmérséklet alakult ki a borászok számára a bor érlelődéséhez.

hirdetes

Borospincék Nyúlon

Az úgynevezett likpincék bejáratai végig az út mentén helyezkednek el, tetejüket már benőtte a fű, így inkább hobbit-lakra emlékeztetnek. A fantasy lények otthonát idéző hangulatosság és bájosság teljes mértékben megtalálható a Nyúli pincesoron is. Egy közel 500 éve üzemelő borospincével is találkozhatunk, ami U-alakban kanyarog a homokfalban, ez a Sárkánylik. 

A Sárkánylik egykor dézsma-pinceként szolgált, ami azt jelenti, hogy ide gyűjtötték a község egyházi birtokosai a beszolgáltatott tizedet, ma viszont már egy kedves, családi pincészetté alakult, ahol szíves örömest fogadnak, minden érdeklődőt.  

A borospincék esti kivilágítása is gyönyörű, érdemes úgy érkezni, hogy még világosban, és úgy távozni, hogy már sötétben lássuk a pincesort. A pincék ma is látogathatóak, ahol a termelők szívesen bevezetnek minket a többszáz éves magyar borkészítés rejtelmeibe, érdemes tehát megkóstolni a portékát és kiélvezni amagyar termelői borok zamatosságát, valamint megismerkedni a százéves hordók történetével is.

hirdetes

Kirándulás a Nyúli pincesortól

Ha mást is felfedeznénk a környéken a pincesoron és a Szurdikon kívül, akkor csak néhány száz métert kell sétálnunk a bájos pincészetektől, hogy elérjük a Lila-hegyi kilátót, ahonnan 14 méter magas, felújított kilátóból, körpanorámán keresztül vizslathatjuk a vidéket.

Érdekesség a Nyúli pincesorról

1809.június 14-én zajlott a közeli kismegyeri csata és egy legenda szerint a csata után, a franciák ezekbe a pincékbe zárták el a 112 foglyul ejtett osztrák katonát, akiket kivégzésre ítéltek. A kivégzéstől azonban megmentette a katonákat egy helybeli, bátor nő, aki értesítette a magyar hadsereget, így egy sikeres diplomácicai tárgyalást követően kiszabadultak a Nyúli pincesorok rabjai.  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hipotóniás oldat (hipoozmotikus oldat)

olyan oldat, amelynek ozmózisos nyomása egy másik oldat ozmózisos nyomásához viszonyítva... Tovább

ketózis

kérődzők anyagforgalmi betegsége: a szénhidrát- és zsíranyagcsere zavarai (fokozott és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek