Hogyan kertészkedjünk nyáron? Tippek a kertészkedéshez a nagy melegben + miket ültessünk?

hirdetes

Tippek a meleg időben történő ültetéshez

AN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A meleg nyári napokon is van, hogy ki kell mennünk a kertbe néhány kerti munkát elvégezni, viszont a nagy meleg ezt meg tudja nehezíteni. Ezért is hoztunk nektek pár tippet, amivel elviselhetőbb lehet a kertészkedés a nagy melegben is.

Hogyan kertészkedj nyáron?

Korábban volt arról szó, hogy  a növények hogy viselik a nagy meleget, viszont azt se felejtsük el, hogy a kertészeknek sem könnyű a nagy hőségben ültetni a kertben. 
Persze ha lehet, akkor ne a legnagyobb melegben álljunk neki a kerti feladatoknak, de van amikor elkerülhetetlen, hogy a melegben kertészkedjünk. A következő tanácsokat érdemes nektek is megfogadnotok!

A nyári ültetés teljesen más helyzet, mint a tavaszi vagy őszi és különbözik a téli ültetéstől is.

Az első és legfontosabb, hogy tűző napra semmiképpen se menjünk ki! Kalapot vagy sapkát mindig viseljünk, amikor a kertben vagyunk napos időben. Valamint nagyon fontos, hogy figyeljünk oda, hogy elegendő vizet igyunk, nem csak a meleg miatt, hanem amikor fizikai munkát végzünk, akkor mégtöbb folyadékra van szükségünk.


Mit kell ültetni meleg időben?

Van néhány növény, amely szárazságálló és kevés vízzel is kifejlődik. A nyáron ültethető zöldségek a következők:

 • Holdbab  
 • Kukorica
 • Mezei borsó
 • Tehénborsó
 • Fekete szemű borsó
 • hirdetes
 • Ehető amarant / disznóparéj
 • Quinoa
 • Mustár zöldek 
 • Okra

Próbáld meg kora tavasszal termeszteni az elsődleges növényeket a legjobb eredmények és termés érdekében. Ültessd újra, ha szükséges, hogy ősszel több növényt termeljen.


Nyári betakarítás

A lehető leggyakrabban szüretelj. Ha eltávolítjuk a zöldségeket és a gyümölcsöket a növényről, az nagyobb növekedést idéz elő, ami erősebb termést eredményez. Takard le a kerti sorokat vagy halmokat mulccsal. Zöldség- és virágoskertek mulcsozására többféle lehetőség áll rendelkezésre. Használj biológiailag lebomló terméket, amely lebomlása során tápanyagokat ad hozzá a talajhoz. Nyáron ültess a kertbe szárazságtűrő virágokat és zöldségeket. Az egyik legjobb nyári szárazságtűrő növény a paradicsom. 


Virágok ültetése nyáron

Nyáron azért éri meg virágokat ültetni, mert azok majd ősszel fognak virágozni. Nyáron sok mindent el lehet ültetni, de csak akkor ültessünk, ha majd tudjuk is öntözni, mivel nyáron hamarabb kiszáradnak a növények. Emiatt lehetőség szerint kerülni kell a nyári faültetést. A következő növényeket viszont nyugodtan elültethetjük nyáron:

hirdetes
 • árvácska
 • évelő sóvirág
 • izlandi mák
 • nefelejcs
 • százszorszép

Metszés nyáron

Metsszünk enyhén és óvatosan ezekben a forró nyári napokban. Metszhetünk, ha alacsony a páratartalom, és nem várható eső. Ez kiküszöböli annak esélyét, hogy a víz megfertőzze a friss vágásokat. Természetesen meg kell metszeni a paradicsomot, de ne menjünk túlzásba. A növényeket már a hőtől nehezbb dolguk van és a metszés nagyobb stresszt okoz nekik. Ezt tartsd észben, mielőtt elkezdenéd a vágásokat. Egyes gyógynövények nyáron jól fejlődnek, és részleges délutáni napsütésben is növekedhetnek. A levendula, a kakukkfű, a zsálya, a rozmaring és a tárkony jó jelöltek a nyári termesztésre.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Csávázó Raxil Vital

Gombaölő csávázószer őszi búza, őszi és tavaszi árpa csávázására.Hatóanyag: 15 g/l... Tovább

PR36P85 (X 1012 K)

Kukorica Cél: szemes, siló Leírás:Hímvirágzása közepes, a kalászkapelyva alapja nem vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet