Így válogasd ki a tökéletes növényeket kertedbe

hirdetes

Amiről sokan nem tudnak - Ezek a növények illenek a kertedbe!

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Lehet bármilyen tapasztalt valaki a kertészkedés szakterületén, még így sem lesz képes növekedésre bírni egy növényt, ha nem adottak ehhez az ideális körülmények. Természetesen az interneten temérdek nevelési útmutatót találhatsz, amelyekből megtudhatod, hogy nagyjából mire van szüksége egy növénynek. A baj csak az, hogy ezek a leírások ritkán árulnak el minden apró részletet, amik egyébként elengedhetetlenek ahhoz, hogy növényeid életben maradjanak, és a legtöbbet hozhasd ki belőlük. A következőkben megtudhatod, hogy valójában milyen sok mindenre is kell odafigyelned, hogy ideális körülményeket szeretnél teremteni növényeid számára!

Növények összeválogatása a kertben

A növények hidegtűrése

Az egyik legfontosabb növénytermesztési szempont a növények hidegtűrése, vagyis hogy mekkora eséllyel képesek túlélni a hideget egy adott helyen. Ezen információk birtokában olyan növényeket válogathatsz össze kertedbe, amelyek az otthonodra jellemző leghidegebb körülményeket is képesek átvészelni.

Az USDA hidegtűrési zónák

Az USDA zónák valószínűleg a leggyakrabban használt jelölések, amelyeket a különböző területek hidegtűrési besorolására használnak. Ezen a blogon is rendszeresen használjuk az USDA értékeket, azonban sajnos a legtöbben félreértelmezik őket.

Mi a baj az USDA hidegtűrési zónákkal?

Az USDA a következőképpen definiálja hidegtűrési jelöléseit. „A 2012-es USDA Növény-hidegtűrési Zónatérkép egy olyan szabvány, amely alapján a kertészek és termelők megállapíthatják, hogy mely növényeknek van jó esélyük arra, hogy egészségesen növekedhessenek egy adott területen.” Az USDA zónák valóban nagyon hasznosak lehetnek a kertészek számára, azonban a fenti definíció sajnos nem fedi a teljes valóságot, így nem csoda, hogy a legtöbben rosszul értelmezik ezeket a jelöléseket.

hirdetes

Az USDA hidegtűrési zónák egy adott terület átlagos hideg hőmérsékletét mutatják meg. Tehát nem veszik figyelembe egy terület levegőjének téli páratartalmát, a szél által hozott hideget, a fagyos napok számát, a fagy hosszát, a leghidegebb napokat, és egyéb, hideggel kapcsolatos fontos tényezőket. Éppen ezért az USDA jelölések általánosságban utalnak arra, hogy egy növénynek hol van esélye túlélni a hideget, de egyáltalán nem garantálják, hogy a tél többi tényezője nem árt majd neki.

Felesleges egynyáriak termesztéséhez

Az egynyári növényeket (és az egynyáriként termesztett évelőket) az ember szándékosan úgy kezdi el nevelni, hogy csak a szezon végéig foglalkozik velük. Az USDA zónajelöléseknek nem igazán van haszna ilyen esetekben, hiszen egy adott terület hidegebb időszakára vonatkozik, amikorra az egynyáriak már rég elhasználódnak. Tehát attól, hogy egy növény nem hidegtűrő a te területeden, ha egynyáriként is termeszthető, akkor ezzel egyáltalán nem kell foglalkoznod.

hirdetes

Az USDA hidegzónák helyes értelmezése és használata

Szóval miért láthatjuk mégis olyan sok útmutatóban mégis az USDA jelöléseket? Mert jó kiindulási pontot kínálhatnak a hidegtűrés meghatározásához és így a növényválasztáshoz. Az USDA zónák figyelembevételével eldöntheted, hogy mely kétnyári növényeket nem érdemes ültetned vagy télire kint hagynod kertedben. E mellett, ha egynyári növényeket ültetnél, akkor nagyjából megállapíthatod a hidegtűrésüket, és így azt is, hogy milyen hőmérsékletektől kezdve lehet biztonságos kiültetni őket a szabadba tavasszal (vagy nyáron). A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vérfoltos tojás

Ha a tojásképződéskor ( a petefészekben a tüszőhám felrdepedésekor) vérzés lép fel,akkor... Tovább

Balatonfüredi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Balatonfüred Felsõ köz 2. 8230 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert