Dugványozás szeptemberben - Ezeket a növényeket ne hagyd ki!

Ezeket a növényeket szaporítsd szeptemberben!

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Szeptember ideális időszak számos zsenge növény, köztük a penstemon és a pelargonium dugványainak levágására. Tudj meg többet gyakorlati útmutatónkban.

virágok szaporítása

Szeptemberi növények


Szeptember jó időszak számos növény dugványának levételére. Egyes növények, mint például a félig szívós évelők vagy a zsenge cserjék, nem biztos, hogy átvészelik a telet, így a dugványok levágásával biztosíthatjuk, hogy a következő évben is élvezhessük szépségüket. Az őszi dugványvágás is jó módja annak, hogy növelje kedvenc növényeinek készletét.


Az évnek ebben a szakaszában félérett dugványokat szedhetünk az idei növekedésből. Tövénél fás, hegyüknél puha. Ősszel magas a hormonszint, ezért a növényeknek jól kell gyökerezniük és növekedniük. A kemény alap miatt a dugványok kisebb eséllyel rothadnak el.

1.    Fukszia


A fukszia szívós és félálló évelő fajtái egyaránt könnyen gyökereznek. A bokros növények előállításához csípjük ki a növekedési csúcsokat, miután gyökerezett, majd ismételjük meg a következő tavasszal.

2.    Veronikacserje

A hebe tarka formái és a palackkefe-szerű virágtüskés, keskeny levelű fajták a legérzékenyebbek, ezért rossz idő esetén szaporítsuk.


3.    Levendula

A legtöbb levendulafajta utálja a hideget és nedves teleket, de a cserepes ajánlott divatos kompakt fajták és a francia levendula, ezek vannak a legnagyobb veszélyben; ezért kell szaporítani, hogy el ne veszítsük őket.


4.    Bugatölcsér

A Penstemon növények biztonságosan telelnek a szabadban, de nem viselik el a zord időjárást. Az idősebb növények fásodnak, és kifogynak a gőzükből – ezért a dugványokat „öv és merevítő” óvintézkedésként használjuk.

 


5.    Geránium - Muskátli

A zónák, királyok, miniatúrák, borostyánlevelű és illatos levelű muskátlik ősszel megbízhatóan gyökereznek, és ez olcsóbb, mint a szokatlan gyűjtőfajták cseréje. Ismerd meg, hogyan kell szedni a muskátli dugványokat.


6.    Felícia


A jégmadár százszorszép egy bűbáj, amelyet jobban kellene ismerni, élénkkék százszorszépekkel, amelyek sárga középponttal rendelkeznek. A szűkös tarka forma még jobb. Vegyünk dugványokat, hogy ne veszítsük el állományunkat.

 


7.    Zsálya

Nem minden zsálya teljesen szívós, és néhány fajtát nehéz beszerezni, ezért a dugványok vágása jó módja annak, hogy a növényeket évről évre fenntartsuk. Adjunk tartalék dugványokat barátainknak is.


8.    Citromverbéna

Az Aloysia citrodora kiválóan alkalmas kulináris felhasználásra, gyógyteákra, pot pourrira, és friss citrom ízű. Nagyon zsenge, ezért beltérben meleg ablakpárkányon dugványként áttelelni kell. 


9.    Verbena

Az üvegházakban áttelelve mind a záró, mind az álló verbéna sikerességi aránya alacsony. Jobban boldogulnak gyökeres dugványként egy ablakpárkányon beltéren, ahol melegebb van.


10.    Szalmagyopár

Egy utónövény, a helichrysum gyakran merev. Szeptemberben vágjunk rövid dugványokat, majd a következő tavasszal vágjuk le a növekedési csúcsokat. Bokrosabb növényeknél csípjük ki másodszor is, ha oldalhajtásaik elérik a 2,5-5 cm hosszúságot.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Deleita (HI 0202)

Cukorrépa Cél: rizománia toleráns Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a csíranövény... Tovább

Laxxot (RH 0152)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepesen korai. Az elsõrendû címerelágazások... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert