Dugványozás szeptemberben - Ezeket a növényeket ne hagyd ki!

hirdetes

Ezeket a növényeket szaporítsd szeptemberben!

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Szeptember ideális időszak számos zsenge növény, köztük a penstemon és a pelargonium dugványainak levágására. Tudj meg többet gyakorlati útmutatónkban.

virágok szaporítása

Szeptemberi növények


Szeptember jó időszak számos növény dugványának levételére. Egyes növények, mint például a félig szívós évelők vagy a zsenge cserjék, nem biztos, hogy átvészelik a telet, így a dugványok levágásával biztosíthatjuk, hogy a következő évben is élvezhessük szépségüket. Az őszi dugványvágás is jó módja annak, hogy növelje kedvenc növényeinek készletét.


Az évnek ebben a szakaszában félérett dugványokat szedhetünk az idei növekedésből. Tövénél fás, hegyüknél puha. Ősszel magas a hormonszint, ezért a növényeknek jól kell gyökerezniük és növekedniük. A kemény alap miatt a dugványok kisebb eséllyel rothadnak el.

1.    Fukszia


A fukszia szívós és félálló évelő fajtái egyaránt könnyen gyökereznek. A bokros növények előállításához csípjük ki a növekedési csúcsokat, miután gyökerezett, majd ismételjük meg a következő tavasszal.

2.    Veronikacserje

A hebe tarka formái és a palackkefe-szerű virágtüskés, keskeny levelű fajták a legérzékenyebbek, ezért rossz idő esetén szaporítsuk.


3.    Levendula

hirdetes

A legtöbb levendulafajta utálja a hideget és nedves teleket, de a cserepes ajánlott divatos kompakt fajták és a francia levendula, ezek vannak a legnagyobb veszélyben; ezért kell szaporítani, hogy el ne veszítsük őket.


4.    Bugatölcsér

A Penstemon növények biztonságosan telelnek a szabadban, de nem viselik el a zord időjárást. Az idősebb növények fásodnak, és kifogynak a gőzükből – ezért a dugványokat „öv és merevítő” óvintézkedésként használjuk.

 


5.    Geránium - Muskátli

A zónák, királyok, miniatúrák, borostyánlevelű és illatos levelű muskátlik ősszel megbízhatóan gyökereznek, és ez olcsóbb, mint a szokatlan gyűjtőfajták cseréje. Ismerd meg, hogyan kell szedni a muskátli dugványokat.


6.    Felícia

hirdetes


A jégmadár százszorszép egy bűbáj, amelyet jobban kellene ismerni, élénkkék százszorszépekkel, amelyek sárga középponttal rendelkeznek. A szűkös tarka forma még jobb. Vegyünk dugványokat, hogy ne veszítsük el állományunkat.

 


7.    Zsálya

Nem minden zsálya teljesen szívós, és néhány fajtát nehéz beszerezni, ezért a dugványok vágása jó módja annak, hogy a növényeket évről évre fenntartsuk. Adjunk tartalék dugványokat barátainknak is.


8.    Citromverbéna

Az Aloysia citrodora kiválóan alkalmas kulináris felhasználásra, gyógyteákra, pot pourrira, és friss citrom ízű. Nagyon zsenge, ezért beltérben meleg ablakpárkányon dugványként áttelelni kell. 


9.    Verbena

Az üvegházakban áttelelve mind a záró, mind az álló verbéna sikerességi aránya alacsony. Jobban boldogulnak gyökeres dugványként egy ablakpárkányon beltéren, ahol melegebb van.


10.    Szalmagyopár

Egy utónövény, a helichrysum gyakran merev. Szeptemberben vágjunk rövid dugványokat, majd a következő tavasszal vágjuk le a növekedési csúcsokat. Bokrosabb növényeknél csípjük ki másodszor is, ha oldalhajtásaik elérik a 2,5-5 cm hosszúságot.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

savasodás

talajaink —>pH-értékének kedvezőtlen csökkenése (ennek mértéke országosan átlagosan... Tovább

Gombaölo Score 250 EC

Kiemelkedő hatékonyság az almavarasodás ellen.Hatóanyag: 250 g/l difenokonazolFelhasználható:... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert