Kertedből ezt a 4 növényt érdemes kiszárítanod

hirdetes

4 növény, melyet érdemes kiszárítanod konyhakertedből

TK

Legjobban fűszernövényeid érdemes kiszárítani. Legtöbbször elfelejtünk raktározni, kiszárítani növényeinket, pedig így a jövőben is előnyünk származna belőlük. A szárítást pedig megvalósítani egy egyszerű művelet, általa egész évben felhasználhatod fűszernövényeid. Íme, közülük négy, mellyel érdemes foglalkoznod.

Kiszárított növények

Menta


Képes belakni egész kerted, ha nem irányítod, rendkívül tolakodó növény; épp ezért sokan csak cserépben termesztik. Szárítsd ki néhány levelét, így télen is könnyen hasznát veheted, akár csak kellemes illatának.


Amennyiben nem használod fel az egész növényt egyszerre, akkor is érdemes néha leszakítani szárából egy-két darabot, ugyanis ezzel elősegíted, hogy a nővény új leveleket hozzon.


A szárítás ugyanúgy történik, mint minden fűszernövénynél. Terítse leveleit egy rétegben rácsra, papírlapra, vagy kartonra, és hagyja kiszáradni őket egy jól szellőző, sötét helyen. Ezután tárolásuk megtörténhet dobozokban, vagy lezárt üvegekben, a lényeg, hogy kerüljék a napfényt.


Kamilla


Akár illatos teáinkhoz is hasznos lehet, ezt a virágot is érdemes kiszárítani. 

hirdetes


Oregánó


Példának okáért, ha finom pizzát szeretnél; az oregánót szárítsd ki!


Levelei eredetileg sokkal vékonyabbak, mint a mentáé. Emiatt egyszerűbb lesz szárítani. Ezután tárolhatod őket akár leveleivel, akár azok nélkül.


Tanács: Az első virágzása előtt érdemes őket begyűjteni, így tökéletes ízt kölcsönöz majd paradicsomszószainak.


Paprika


Az egyik legtöbbet szárított növény. Itt a módszeren viszont változtatni kell. Hanyagold a papírt; egyszerűen lógasd fel paprikáidat száránál fogva. Néhány héten belül tökéletesen kiszáradnak. Ezután tárolhatod őket egészben, vagy porrá kezelve.


Amennyiben nem szárítunk


A szárítás lényege, hogy az év bármelyik időszakában (főleg télen) is tudjuk használni otthon termesztett növényeinket. Bár nem sokat veszítenek ízükből, és tápanyagaikból a folyamat során, semmi sem helyettesítheti a frissen, kertből szedett társukat.

hirdetes


Emiatt, amennyiben nem szeretnél a raktározásukkal foglalkozni, az is megoldás lehet, ha egész évben termeszted őket; csak a teleltetésükre kell figyelni, viszont a legtöbb növénynél kivitelezhető. Ilyen például a rozmaring, a kakukkfű és a babérlevél.


Ha még jobban szeretnél ezzel foglalkozni


Cikkünk csak az egyszerű szárítási módszert járja körül, viszont lehetséges növényeid számára venni akár szárítókeretet, akár szárítóhálót. 
Ezekben akkor érdemes gondolni, amennyiben sokkal nagyobb mennyiségű táplálékot (paradicsom, gomba, alma…) tartósítanál. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


kocsik és szekerek

a kocsi és az elnevezés is magyar eredetű, nevét a Komárom megyei Kocs községtől kapta. A... Tovább

Sakea (MAS 26142)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepes, a kalászkapelyva nem, vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés