Így gondozzuk az ajándékba kapott dísznövényeket!

Növénygondozás az ünnepek után

ZH, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Tehát egy családtag vagy egy kedves barát megajándékozott egy gyönyörű növénnyel az ünnepi időszak alatt. Könnyű ezeket a növényeket boldogan és egészségesen tartani az ünnepi szezon hátralévő részében, de a trükk, hogy tartósak legyenek, és még újra virágozhassanak azt itt olvashatod el!

ajándék virágok gondozása

Az ünnepek után sem szabad megfeledkeznünk a kedvenc szobanövényeink gondozásáról, és ha most kaptunk egy-egy szép darabot az ünnepekre, akkor ezek ápolásáról sem szabad megfeledkeznünk. Általában az újonnan vásárolt növényeknek szükségük van némi plusz odafigyelésre, hogy a későbbiekben is megfelelően tudjanak növekedni. Lássuk, hogy melyek azok, amiket nem szabad elfelejtenünk.


Fólia

Legyen szó mikulásvirágról, Norfolk-szigeti fenyőről vagy ciklámenről, sok ünnepi növényt ünnepi fóliával takarnak cserépben. Az ünnepek alatt a fólia megmaradhat. Csak ügyeljünk arra, hogy kiemeljük a növényt a csomagolásból, öntözzük meg és hagyjuk lecsepegni, mielőtt visszahelyezzük a fóliahüvelyt. Hosszú távon azonban érdemes eltávolítani a fóliát, és át kell helyezni egy állandó, vízelvezető lyukakkal ellátott cserépbe.

Fény

A legtöbb ünnepi növény az erős, közvetett fényt részesíti előnyben, és a legjobban az északi fekvésű ablakokban érzik magukat. Ha az egyetlen helyed egy keleti, nyugati vagy déli fekvésű ablak, és egy kicsit durva a fény, húzd el a növényt néhány méterrel az ablaktól, vagy használj fényáteresztő függönyöket.

Locsolás

A beltéri tűlevelű növények, például a citromciprus vagy a kis cserepes boróka és a lucfenyő lombja törékenynek és száraznak érzi magát, ha a növénynek vízre vagy további páratartalomra van szüksége. A mikulásvirág, a karácsonyi kaktusz és a norfolk-szigeti fenyő inkább a szárazabb oldalon, míg a ciklámen, a citromciprus és az anthurium a több vizet kedveli. Az orchideák kicsit trükkösebbek. Kerüljük a túlöntözést, mert az állandó nedvesség hatására a gyökerek elrohadnak. Öntözzük meg az orchideát, amikor a talaj teteje kezd kiszáradni. A zsugorodott lombozat jól jelzi, hogy hagyjuk, hogy az orchidea túlságosan kiszáradjon az öntözések között.

Ami a hagymás típusú növényeket illeti, mint például a ciklámen, az amarillisz és a fehér nárcisz, érdemes ezeket a növényeket alulról öntözni, miközben a hagyma tetejét szárazon kell tartani.

Páratartalom

A növényeket általában a hidegebb hónapokban ajándékozzák, amikor a sütőből kiáramló forró és száraz levegő gyorsan csökkenti a páratartalmat. A páratartalom növelése érdekében vagy csoportosítsuk össze a növényeket, vagy tegyük őket egy nedves kavicsos tálcára. A kavicsokból származó víz természetesen elpárolog, párás állapotot okozva.

Az egyik ünnepi növény, amely nagyon magas páratartalmat igényel, a fagyos páfrány. Hozd ki azt a kavicsot, vagy ami még jobb, ültesd át egy átlátszó edénybe-vázába, hogy szárazon is megőrizze a nedvességet.

Metszés

Annak érdekében, hogy ünnepi növényeink rendezettek legyenek, elpusztíthatjuk a kimerült virágokat, leszedhetjük vagy levághatjuk a sárga vagy sérült lombozatot, és levághatjuk a barna leveleket. Szedd le az elhasznált virágokat olyan növények tövéről, mint a békeliliom és a ciklámen.

A Norfolk-szigeti fenyő metszése kicsit szigorúbb. A növény metszése magába foglalja az elhalt vagy haldokló ágak eltávolítását, általában az alján. Soha ne vágjuk le a fő függőleges ágat, mivel a központi vezető eltávolítása tönkreteszi a piramis alakját.

Virágzás/ültetés

Sok ilyen növény még sokáig boldog lesz eredeti cserépben. A karácsonyi kaktusz még azt is jobban szereti, ha a gyökerei enyhén görcsösek és gyökeret kötöttek.

De amikor eljött az ideje, hogy átültessük az ünnepi növényeket, ügyelj arra, hogy szabványos, jó vízelvezetésű virágcserepet használj vízelvezető lyukakkal ellátott edényben. Az orchideákhoz orchidea-specifikus virágföldkeverékre van szükség.

Trágyázás

Ezeknek a növényeknek nincs szükségük semmilyen műtrágyára a téli hónapokban. Megkezdhetjük a rendszeres etetést, mivel a nap hossza valamikor tavasszal nő. A szokásos szobanövény-műtrágya az ajánlott arányban megteszi.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vérlrmezkék

a vér alakos elemeinek egyik csoportja. 2-5mm átmérőjűek, a vöröscsontvelőben képződnek;... Tovább

zöld rozsnok (Bromus unioloides [Willd.] Humb. et Kunth.)

a ->pázsitfüvek családjához tartozó, szétterülően bokros, bojtos gyökerű, évelő aljfű... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény