Hasznos tippek - így kezd meg növényeid óvását a hűvös időszak megérkeztével

hirdetes

Így vigyázz szobanövényeidre a hűvös időszakban – ezekre figyelj fokozottan

TK

A tél már vészesen közeledik, ez pedig csak egyet jelenthet – érkezik a hűvöseb időjárás is. Ekkor már éjszakánként fagypont alá süllyedhet a hőmérséklet, így amennyiben olyan növényekkel rendelkezünk, melyek erre érzékenyek lehetnek, akkor érdemes őket megvédeni.

Szobanövények

Az olyan növényeket, melyek nem bírják a hűvös időjárást érdemes beköltöztetnünk lakásunkba, vagy éppen a téli helyükre, ahol biztonságban áttelelhetnek. Arra ugyanakkor érdemes odafigyelni, hogy a beköltöztetést is szakszerűen végezzük el, ugyanis más és más növényeknek eltérőek lehetnek igényeik – lássuk, miről beszélünk.


Teleltetés a szabadban


Vannak olyan növények, melyek nem igényelnek különösebb védelmet, így ezek kint is teleltethetőek – elsősorban ekkor a mediterrán növényekről van szó, mint példának okáért a rozmaring vagy éppen a füge. Az ő esetükben ugyanakkor érdemes tövüket takarni szalmával vagy levéllel. 


Ugyanebbe a kategóriába tartoznak a dézsában nevelt növények is, melyeknek érdemes egy szélárnyékos, mégis napos helyet keresni. Erre tökéletes lehet otthonunk déli házfala. Ahogy megtaláltuk számukra a tökéletes helyet, akkor tekerjük be őket fóliával vagy gyékénnyel, így is védve őket a hűvös időtől.

hirdetes


Mi legyen a szobanövényekkel?


Szobanövényeinket ilyenkor már egyáltalán ne hagyjuk a szabadban. Mégis, mielőtt bevinnénk őket lakásunkba, alaposan vizsgáljuk meg őket, nem található-e rajtuk bármilyen kártevő. 


hirdetes
Évente rengeteg betegséget hurcolhatunk be otthonunkba, ha nem vagyunk körültekintőek, melyek könnyedén átterjedhetnek benti, egészséges növényeinkre. Amennyiben növényünkön kártevőt találtunk, azt semmiképpen se helyezzük egy egészséges példány mellé.


Ebben az esetben távolítsuk el a növény elszáradt leveleit, hiszen azok is gyengíthetik élőlényünket, akár menedékként is szolgálhatnak a betegségek számára. Ha csupán kisebb mennyiségben találhatóak meg kártevők növényünkön, akkor ezzel meg is oldottuk a problémát – ellenkező esetben érdemes permetszert használnunk. Végezzük el a permetezést 2 – 3 alkalommal, szigorúan csak nyitott térben, s utána helyezzük el növényünket a téli helyiségében.


Nem mindegy, milyen növényt és hol


Több olyan faj is van, melyet a téli időszakban pihentetni kell – ide tartoznak például a kaktuszok. Nekik az életfunkcióik az elkövetkezendő időszakban le fognak lassulni. Ehhez viszont olyan helyiséget kell számukra biztosítani, ami bár világos, mégis hűvös. Fontos tehát arra törekedni, hogy növényeink mindenképpen hozzájussanak a megfelelő fénymennyiséghez, de nem lesz melegük. Ehhez tökéletes egy lépcsőház, vagy éppen egy garázs.


Fontos, hogy ilyenkor ne locsoljuk növényeinket túlzottan és arra is odafigyeljünk, hogy ne tápoldatozzuk őket!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-11-26

A Lidl meglépte: beszáll a magyar hússzektor támogatásába, nem is akárhogyan!

A Lidlből hazatérve, biztosak lehetünk benne, hogy magyar húst vettünk. Ugyanis a Lidl is beszállt a hazai hússzektor támogatásába, átalakítja a kínálatát is.

2021-11-22

12 szobanövény, amivel csak a gond lesz

A szobanövények széles választéka manapság majdnem olyan lenyűgöző, mint a kerti növényeké. Mégis vannak olyanok, melyekkel csak a baj van - lássuk őket!

2021-11-10

6 növény, amelyek nyugalmat visznek otthoni irodánkba

Érdemes irodánkba növényeket elhelyezni, ugyanis azok nem csak a környezetünkét fogják feldobni és tisztítani a levegőt, de hangulatunkat is befolyásolják majd.

2021-11-10

A 15 legmutatósabb szárított virág

A szárított virágok nagyon jól mutatnak dekorációként, emellett pedig elkészítésük egyszerű és olcsó. Most lássuk, milyen növényeket érdemes használni hozzájuk.

2021-11-30

Félsz a fogorvostól? – Csekkold ezt a 7 rendkívüli innovációt!

Mostani cikkünkben elhoztunk nektek egy jónéhány olyan fogorvosi innovációt, amelyek már megváltoztatták a legendásan ijesztő fogorvoslást, illetve annak jövőjét is jelentik.

2021-11-15

Mit kell tudni krókuszról, tippek a neveléséhez és gondozásához

A krókusz a kertek egyik legkedveltebb növények közé tartozik – mégis, amennyiben szeretnénk, hogy meseszép legyen, egy-két dologra érdemes odafigyelni kapcsán.

2021-11-22

10 + 1 alacsony igényű virág, amit szinte lehetetlen megölni

Akár új Neked a kertészkedés, akár csak meg akarod magadat kímélni a stressztől, ezek az alkalmazkodó virágok különösebb törődés nélkül varázsolják el a tájat.

2021-11-19

10 hiba, amit kertészként elkövethetsz

Néha a legegyszerűbb dolgokat rontjuk el, amikor kedvenc hobbinkkal foglalkozunk. Íme, 10 hiba, melyet kertészként elkövethetünk – hogyan kerüld el őket?

További cikkek ebben a témában


talajtan (pedológia)

a —>talajjal és annak >termékenységével foglalkozó tudomány. Az ált. t. a talajképző... Tovább

foszfatidok

foszfort foszforsav (foszfatidsav) formájában tartalmazó lipidek egyik csoportja, részt vesznek... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek növény