Hasznos tippek - így kezd meg növényeid óvását a hűvös időszak megérkeztével

Így vigyázz szobanövényeidre a hűvös időszakban – ezekre figyelj fokozottan

TK, SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A tél már vészesen közeledik, ez pedig csak egyet jelenthet – érkezik a hűvöseb időjárás is. Ekkor már éjszakánként fagypont alá süllyedhet a hőmérséklet, így amennyiben olyan növényekkel rendelkezünk, melyek erre érzékenyek lehetnek, akkor érdemes őket megvédeni.

Szobanövények

Az olyan növényeket, melyek nem bírják a hűvös időjárást érdemes beköltöztetnünk lakásunkba, vagy éppen a téli helyükre, ahol biztonságban áttelelhetnek. Arra ugyanakkor érdemes odafigyelni, hogy a beköltöztetést is szakszerűen végezzük el, ugyanis más és más növényeknek eltérőek lehetnek igényeik – lássuk, miről beszélünk.


Teleltetés a szabadban


Vannak olyan növények, melyek nem igényelnek különösebb védelmet, így ezek kint is teleltethetőek – elsősorban ekkor a mediterrán növényekről van szó, mint példának okáért a rozmaring vagy éppen a füge. Az ő esetükben ugyanakkor érdemes tövüket takarni szalmával vagy levéllel. 


Ugyanebbe a kategóriába tartoznak a dézsában nevelt növények is, melyeknek érdemes egy szélárnyékos, mégis napos helyet keresni. Erre tökéletes lehet otthonunk déli házfala. Ahogy megtaláltuk számukra a tökéletes helyet, akkor tekerjük be őket fóliával vagy gyékénnyel, így is védve őket a hűvös időtől.


Mi legyen a szobanövényekkel?


Szobanövényeinket ilyenkor már egyáltalán ne hagyjuk a szabadban. Mégis, mielőtt bevinnénk őket lakásunkba, alaposan vizsgáljuk meg őket, nem található-e rajtuk bármilyen kártevő. 


Évente rengeteg betegséget hurcolhatunk be otthonunkba, ha nem vagyunk körültekintőek, melyek könnyedén átterjedhetnek benti, egészséges növényeinkre. Amennyiben növényünkön kártevőt találtunk, azt semmiképpen se helyezzük egy egészséges példány mellé.


Ebben az esetben távolítsuk el a növény elszáradt leveleit, hiszen azok is gyengíthetik élőlényünket, akár menedékként is szolgálhatnak a betegségek számára. Ha csupán kisebb mennyiségben találhatóak meg kártevők növényünkön, akkor ezzel meg is oldottuk a problémát – ellenkező esetben érdemes permetszert használnunk. Végezzük el a permetezést 2 – 3 alkalommal, szigorúan csak nyitott térben, s utána helyezzük el növényünket a téli helyiségében.


Nem mindegy, milyen növényt és hol


Több olyan faj is van, melyet a téli időszakban pihentetni kell – ide tartoznak például a kaktuszok. Nekik az életfunkcióik az elkövetkezendő időszakban le fognak lassulni. Ehhez viszont olyan helyiséget kell számukra biztosítani, ami bár világos, mégis hűvös. Fontos tehát arra törekedni, hogy növényeink mindenképpen hozzájussanak a megfelelő fénymennyiséghez, de nem lesz melegük. Ehhez tökéletes egy lépcsőház, vagy éppen egy garázs.


Fontos, hogy ilyenkor ne locsoljuk növényeinket túlzottan és arra is odafigyeljünk, hogy ne tápoldatozzuk őket!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-14

A vargánya gomba - ízletes és nagyon egészséges is!

Ha már unod a legnépszerűbb gombát, a csiperkét, és valami újra vágysz, akkor érdemes kipróbálnod a vargánya gombát. Én nagyon szeretem, te se fogsz csalódni!

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-06-11

Tippek a cserepes növények kertbe ültetéséhez egy kertésztől

Tippek cserepes növények kiültetéséhez: tudd meg, mikor és hogyan ültesd át növényeidet szakszerűen, a megfelelő cserép kiválasztásától a gondozásig.

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

marótárcsás árokásó gép

olyan földmunkagép, amely forgó marótárcsával termeli ki a földet az árokból. A föld a... Tovább

üzemi növényvédelem

a ->növényvédő szerek engedélyokiratában utalás történik arra, hogy az adott szert az... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek