Hasznos tippek - így kezd meg növényeid óvását a hűvös időszak megérkeztével

hirdetes

Így vigyázz szobanövényeidre a hűvös időszakban – ezekre figyelj fokozottan

TK

A tél már vészesen közeledik, ez pedig csak egyet jelenthet – érkezik a hűvöseb időjárás is. Ekkor már éjszakánként fagypont alá süllyedhet a hőmérséklet, így amennyiben olyan növényekkel rendelkezünk, melyek erre érzékenyek lehetnek, akkor érdemes őket megvédeni.

Szobanövények

Az olyan növényeket, melyek nem bírják a hűvös időjárást érdemes beköltöztetnünk lakásunkba, vagy éppen a téli helyükre, ahol biztonságban áttelelhetnek. Arra ugyanakkor érdemes odafigyelni, hogy a beköltöztetést is szakszerűen végezzük el, ugyanis más és más növényeknek eltérőek lehetnek igényeik – lássuk, miről beszélünk.


Teleltetés a szabadban


Vannak olyan növények, melyek nem igényelnek különösebb védelmet, így ezek kint is teleltethetőek – elsősorban ekkor a mediterrán növényekről van szó, mint példának okáért a rozmaring vagy éppen a füge. Az ő esetükben ugyanakkor érdemes tövüket takarni szalmával vagy levéllel. 


Ugyanebbe a kategóriába tartoznak a dézsában nevelt növények is, melyeknek érdemes egy szélárnyékos, mégis napos helyet keresni. Erre tökéletes lehet otthonunk déli házfala. Ahogy megtaláltuk számukra a tökéletes helyet, akkor tekerjük be őket fóliával vagy gyékénnyel, így is védve őket a hűvös időtől.

hirdetes


Mi legyen a szobanövényekkel?


Szobanövényeinket ilyenkor már egyáltalán ne hagyjuk a szabadban. Mégis, mielőtt bevinnénk őket lakásunkba, alaposan vizsgáljuk meg őket, nem található-e rajtuk bármilyen kártevő. 


hirdetes
Évente rengeteg betegséget hurcolhatunk be otthonunkba, ha nem vagyunk körültekintőek, melyek könnyedén átterjedhetnek benti, egészséges növényeinkre. Amennyiben növényünkön kártevőt találtunk, azt semmiképpen se helyezzük egy egészséges példány mellé.


Ebben az esetben távolítsuk el a növény elszáradt leveleit, hiszen azok is gyengíthetik élőlényünket, akár menedékként is szolgálhatnak a betegségek számára. Ha csupán kisebb mennyiségben találhatóak meg kártevők növényünkön, akkor ezzel meg is oldottuk a problémát – ellenkező esetben érdemes permetszert használnunk. Végezzük el a permetezést 2 – 3 alkalommal, szigorúan csak nyitott térben, s utána helyezzük el növényünket a téli helyiségében.


Nem mindegy, milyen növényt és hol


Több olyan faj is van, melyet a téli időszakban pihentetni kell – ide tartoznak például a kaktuszok. Nekik az életfunkcióik az elkövetkezendő időszakban le fognak lassulni. Ehhez viszont olyan helyiséget kell számukra biztosítani, ami bár világos, mégis hűvös. Fontos tehát arra törekedni, hogy növényeink mindenképpen hozzájussanak a megfelelő fénymennyiséghez, de nem lesz melegük. Ehhez tökéletes egy lépcsőház, vagy éppen egy garázs.


Fontos, hogy ilyenkor ne locsoljuk növényeinket túlzottan és arra is odafigyeljünk, hogy ne tápoldatozzuk őket!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

2022-08-08

Izgalmas programok a Balatonnál augusztus 8. és 14. között – Hangulatos koncertek, korzózás és fesztivál! Ez vár a Balatonon augusztus második hetében!

Programot keresel a Balaton körül augusztus 8. és 14. között? Akkor jó helyen jársz, most összegyűjtöttük neked a legjobb balatoni programokat augusztusra!

2022-08-08

Éld át a kora-újkori Eger hangulatát! Vár a XXVI. Végvári Vigasságok!

Eger legkülönlegesebb korabeli programját idén is megrendezik, immár huszonhatodik alkalommal vehetünk részt a Végvári Vigasságokon az Egri Vár vendégségében!

2022-08-08

Melegebb és hűvösebb napokon is tökéletes kirándulási lehetőség a Balaton-felvidék középkori erődítményét meglátogatni!

A Balatoni felvidék nyugati részén, egy magányos hegycsúcs tetején találhatjuk az ország egyik legszebb középkori erődjét, a Sümegi várat. Kirándulás Sümeg

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-28

Cserepes virágok az esküvőkön a legújabb őrület- nektek is tetszeni fog ez a trend!

A környezetbarát esküvők trendjének egyik leglátványosabb velejárója, hogy vágott virágok helyett mezei virágokkal, valamint cserepes növényekkel dekorálnak.

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

További cikkek ebben a témában


Táncsics Mihály Mezõgazdasági Szakközépiskola

Szakközépiskola Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; ... Tovább

elvadulás (dedomesztikáció)

a szabadjára eresztett háziállatok átalakulása, amelynek folyamán állatok jellegükben,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek növény