Hasznos tippek - így kezd meg növényeid óvását a hűvös időszak megérkeztével

hirdetes

Így vigyázz szobanövényeidre a hűvös időszakban – ezekre figyelj fokozottan

TK, SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A tél már vészesen közeledik, ez pedig csak egyet jelenthet – érkezik a hűvöseb időjárás is. Ekkor már éjszakánként fagypont alá süllyedhet a hőmérséklet, így amennyiben olyan növényekkel rendelkezünk, melyek erre érzékenyek lehetnek, akkor érdemes őket megvédeni.

Szobanövények

Az olyan növényeket, melyek nem bírják a hűvös időjárást érdemes beköltöztetnünk lakásunkba, vagy éppen a téli helyükre, ahol biztonságban áttelelhetnek. Arra ugyanakkor érdemes odafigyelni, hogy a beköltöztetést is szakszerűen végezzük el, ugyanis más és más növényeknek eltérőek lehetnek igényeik – lássuk, miről beszélünk.


Teleltetés a szabadban


Vannak olyan növények, melyek nem igényelnek különösebb védelmet, így ezek kint is teleltethetőek – elsősorban ekkor a mediterrán növényekről van szó, mint példának okáért a rozmaring vagy éppen a füge. Az ő esetükben ugyanakkor érdemes tövüket takarni szalmával vagy levéllel. 


Ugyanebbe a kategóriába tartoznak a dézsában nevelt növények is, melyeknek érdemes egy szélárnyékos, mégis napos helyet keresni. Erre tökéletes lehet otthonunk déli házfala. Ahogy megtaláltuk számukra a tökéletes helyet, akkor tekerjük be őket fóliával vagy gyékénnyel, így is védve őket a hűvös időtől.

hirdetes


Mi legyen a szobanövényekkel?


Szobanövényeinket ilyenkor már egyáltalán ne hagyjuk a szabadban. Mégis, mielőtt bevinnénk őket lakásunkba, alaposan vizsgáljuk meg őket, nem található-e rajtuk bármilyen kártevő. 


hirdetes
Évente rengeteg betegséget hurcolhatunk be otthonunkba, ha nem vagyunk körültekintőek, melyek könnyedén átterjedhetnek benti, egészséges növényeinkre. Amennyiben növényünkön kártevőt találtunk, azt semmiképpen se helyezzük egy egészséges példány mellé.


Ebben az esetben távolítsuk el a növény elszáradt leveleit, hiszen azok is gyengíthetik élőlényünket, akár menedékként is szolgálhatnak a betegségek számára. Ha csupán kisebb mennyiségben találhatóak meg kártevők növényünkön, akkor ezzel meg is oldottuk a problémát – ellenkező esetben érdemes permetszert használnunk. Végezzük el a permetezést 2 – 3 alkalommal, szigorúan csak nyitott térben, s utána helyezzük el növényünket a téli helyiségében.


Nem mindegy, milyen növényt és hol


Több olyan faj is van, melyet a téli időszakban pihentetni kell – ide tartoznak például a kaktuszok. Nekik az életfunkcióik az elkövetkezendő időszakban le fognak lassulni. Ehhez viszont olyan helyiséget kell számukra biztosítani, ami bár világos, mégis hűvös. Fontos tehát arra törekedni, hogy növényeink mindenképpen hozzájussanak a megfelelő fénymennyiséghez, de nem lesz melegük. Ehhez tökéletes egy lépcsőház, vagy éppen egy garázs.


Fontos, hogy ilyenkor ne locsoljuk növényeinket túlzottan és arra is odafigyeljünk, hogy ne tápoldatozzuk őket!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-06-07

5 növény, ami valódi csodaszer a szúnyogok ellen

Számos növény tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek hatékonyan elriasztják a szúnyogokat. Íme öt növény, amelyek csodaszerként működhetnek a szúnyogok ellen.

2023-06-02

Ezzel az egyszerű trükkel sokáig szép marad az esküvői virág

A virágok egész nap és éjszaka frissen tartása nem lehetetlen küldetés, csupán ismerni kell a trükköt, amivel sokáig szép marad a vágott virág az esküvőkön!

2023-06-06

A Balaton-felvidék csodaszép eldugott levendulásai- mintha tündérországban járnánk

A balaton-felvidék legszebb levendulásai: a mostani cikkünkben összegyűjtött páratlanul szép, és különleges lila levendulamezők téged is el fognak varázsolni.

2023-06-05

Ezt nem gondoltad volna: így javítják a virágok az egészségedet

Tudtad, hogy a virágoknak számos előnye van az egészségünkre és olyan dolgokra is hatással vannak, amiket nem is sejtettél volna? Most megmutatjuk, mik is ezek!

2023-06-07

Ezek Magyarország legszebb arborétumai, amiket neked is látnod kell

Magyarország legszebb arborétumait gyűjtöttük most össze nektek, amik mindenképp érdemes meglátogatnod és felvenned a bakancslistádra, páratlan élményt nyújtanak!

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

A kínai rojtosvirág (Loropetalum) termesztése és gondozása

A kínai rojtosvirág (Loropetalum) termesztése. Egy lenyűgöző növény, amely szép rózsaszín vagy lila virágokkal és díszes, rojtos levelekkel szépíti a kerted.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vörös csenkesz

(Festuca rubra L.): a pázsitfüvek családjához tartozó, redkívül változó külsejű, rövid... Tovább

biobrikett

szárított fa- és kóróhulladékból, mg. ->melléktermékekből sajtolt, henger v. tégla alakú... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek