Mentsd meg a kertedben élő veszélyeztetett fajokat ezzel a 2 növénnyel!

Ezzel a két növénnyel megmentheted a kerted életét!

ZH, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Elindult egy kampány a különböző, kertünkben megjelenő állatfajok megmentésének érdekében. A napraforgó és a levendula segítségünkre lehet ebben! Nézd meg hogyan!

napraforgó és levendula

Ültess napraforgót és levendulát a kerted megmentésére!


Az RSPB madárjótékonysági szervezet arra buzdít mindenkit, hogy ültessen kertjébe napraforgót és levendulát idén tavasszal, hogy elkerüljük a kerti fajok hanyatlását, például a seregélyek, a poszméhek és a sündisznók veszélyeztett sorsát. A felhívás Angliában lett közzétéve, de nálunk is érdemes megfogadni a tanácsokat! Nézd meg hogyan tudod Te is megmenteni a kerted!

Veszélyeztetett fajok a kertünkben


Évtizedekkel ezelőtt a fentebb említett fajok még sokkal elterjedtebbek voltak, de az ember terjeszkedésének köszönhetően egyre inkább kezdik elveszteni élőhelyüket és a mezőgazdasági változások sincsenek pozitív hatással a fejlődésükre, sőt mára már veszélyeztetett fajoknak számítanak. A seregélyek 1970 óta kétharmadannyian vannak hazánkban, a poszméhek populációjának több mint a felével lettek kevesebben, a sünik pedig az elmúlt ötven évben 30 millióról 1 millióra csökkent az Egyesült Királyságok területén.

Mentsd meg a veszélyeztetett fajokat napraforgóval és levendulával!


A szervezet azt a javaslatot tette közzé, hogy olyan napraforgót ültessünk a kertünkbe, ami a nyár végétől egészen ősz végéig kitart, mivel annál tovább tudunk magokkal szolgálni a madarak számára. A napraforgó mellett tanácsos még kukoricatáblás egynyári növények, gyűszűvirágot és levendulát is ültetni a kertbe, mivel nagyon gazdag nektárban, aminek a méhek nagyon örülnek, így az egyik legjobb választás lehet számukra a beporzáskor. Amennyiben vásárolsz, légy figyelmes vetőmagok és a növények csomagolására, ugyanis egyre több termesztő feltünteti, hogy melyik faj különösen rovarbarát. A legnépszerűbb növények közé tartozik az ernyős verbéna, a mezei gólyaorr, a kerti macskagyökér, a szurokfű vagy a vad majoranna és a nyári orgona. 

Ültess napraforgót és levendulát!


Szerencsére egyre több ember törekszik arra, hogy segítse ezeket a veszélyeztetett fajokat. Egy mozgalom is elindult ennek érdekében, ahol az emberek felismerik, hogy a kertek csodás közös élettérré lehet alakítani a veszélyeztetett fajokkal. A legegyszerűbb módja ennek, ha elegendő növényt ültetünk és nevelünk a kertünkben vagy akár a teraszainkon is, ha nem kertes házban lakunk, amikkel változatos és egészséges táplálékforrást biztosíthatunk ezeknek az állatoknak és rovaroknak, valamint menedéket és fészkelőhelyet is teremtünk velük. Nem csak esztétikailag de hasznosságban is jól fog mutatni kertünkben a napraforgó és a levendula, így jó ha minél többet ültetünk belőlük!


Szakemberek szerint ez az 5 növény a legjobb a vadonélő állatok számára:

  • napraforgó
  • egynyári növények, mint a kék búzavirág vagy  a vörös mák
  • mini rét, ha csak hagyjuk, hogy a pázsit szabadon növekedjen
  • levendula
  • gyűszűvirágfélék, mint a magas lila, rózsaszín és fehér virágok
     

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

tetraploidok

Az alapkromoszóma-szám (kromoszóma) négyszeresát tartalmazó (4n=36) poliploidok.Többnyire... Tovább

Rovarölo Envidor

Atkaölő permetezőszer.Hatóanyag: 240 g/l spirodiklofenFelhasználható: Atkakártevők ellen... Tovább

Tovább a lexikonra