Miért megy tönkre minden növény, ha ugyan arra a helyre ültetjük?

Növénygyökerekkel kapcsolatos problémák: Miért pusztulnak el a növényeim ugyanazon a helyen?

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

„Segítség, minden növényem elpusztul!” Ez az egyik leggyakoribb probléma mind a kezdő, mind a tapasztalt termelők körében. Ha azonosulni tudsz ezzel a problémával, az ok valószínűleg a növény gyökereivel kapcsolatos problémákra vezethető vissza. A növényi gyökérproblémák a legegyszerűbbtől a szörnyűbb magyarázatig terjednek, mint például a gyökérrothadásos betegségek. Tudd meg miért pusztul el minden növény, ha ugyanarra a helyre ülteted! 

növények betegségei

Miért megy tönkre minden növény, ha ugyan arra a helyre ültetjük?


A probléma diagnosztizálásához jó ötlet válaszolni néhány kérdésre. Például: az összes növény ugyanazon a helyen pusztul el? Soha ne félj, mi azért vagyunk itt, hogy segítsünk kitalálni, miért pusztul el az összes növényed. A legvalószínűbb ok ismét a növényi gyökérproblémákhoz kapcsolódik. A gyökerek számos létfontosságú funkciót látnak el. A talajból vizet, oxigént és tápanyagokat vesznek fel. Amikor a gyökerek megsérülnek vagy megbetegszenek, nem tudnak megfelelően működni, ami valóban megölheti a növényt.

Miért pusztul el minden növényem? 


A gyökérproblémák diagnosztizálásához először kezdje a legegyszerűbb magyarázattal, a vízzel. A konténerben termesztett növényeket talajmentes cserepes keverékbe lehet ültetni, ami megnehezíti a víz bejutását a gyökérgombócba vagy onnan. Ezenkívül a konténerben termesztett növények gyökerei megkötődhetnek, ami megnehezíti a víz felvételét, általában csak elfogy.

Az újonnan ültetett fáknak, cserjéknek és más növényeknek gyakran több vízre van szükségük az ültetéskor és egy ideig, amíg meg nem telepednek. A gyökereket legalább az első néhány hónapban nedvesen kell tartani, amíg növekednek, majd mélyebbre ásva kereshetik a nedvességet. Tehát az egyik probléma a vízhiány lehet. A vízmérővel mérhető a páratartalom a cserepes növényekben, de nem olyan hasznos a kertben. Használj simítót, lapátot vagy talajtömlőt, hogy ellenőrizd a nedvességet a gyökereknél. Ha a talaj összeomlik, amikor golyót próbálunk belőle csinálni, akkor túl száraz. A nedves talaj labdát képez.

Túlöntözött növényi gyökérproblémák

A nedves talaj problémákat okozhat a növények gyökereivel is. A túl nedves talaj sáros lesz, ha golyóvá préseljük, és a felesleges víz kifolyik. A túl nedves talaj gyökérrothadáshoz vezethet, amely betegségekben a kórokozó megtámadja a gyökérrendszert. A gyökérrothadás kezdeti jelei gyakran a satnya vagy elhervadt, klorózisban szenvedő növények. A gyökérrothadás gombákat termel, amelyek a nedves körülményeket kedvelik, és hosszú ideig túlélnek a talajban. A gyökérrothadás leküzdése érdekében csökkentse a talaj nedvességtartalmát. Alapszabály, hogy hetente egy hüvelyk (2,5 cm) vizet biztosíts az időjárási viszonyoktól függően. Ha a talaj túl nedvesnek tűnik, távolíts el minden talajtakarót a növény körül. A gombaölő szerek segíthetnek a gyökérrothadás leküzdésében, de csak akkor, ha tudjuk, melyik kórokozó befolyásolja a növényt.

További problémák a növény gyökereivel 

A túl mélyre vagy nem elég mélyre ültetés gyökérproblémákat is eredményezhet. A növény gyökereit óvni kell a károsodástól, ami azt jelenti, hogy a talaj alatt kell lenniük, de túlságosan alatta sem jó. Ha a gyökérlabdát túl mélyre ültetik, a gyökerek nem jutnak elegendő oxigénhez, ami miatt megfulladnak és elpusztulnak. Könnyű ellenőrizni, hogy nincs-e probléma az ültetési mélységgel.


Vegyünk egy kerti simítót, és óvatosan ássuk ki a fa vagy növény tövében. A gyökérgolyó tetejének közvetlenül a talaj teteje alatt kell lennie. Ha 2-3 hüvelyket (5-8 cm) kell a talaj alá ásnia, akkor a növény túl mélyen el van temetve. A felszívódó gyökerek a talaj felső lábában (31 cm) helyezkednek el, így a 10 cm-t meghaladó fokozatváltozások csökkentik a gyökerekhez jutó oxigén és tápanyagok mennyiségét is. A talajtömörödés korlátozhatja az oxigén-, víz- és tápanyagfelvételt is. Ezt nehéz gépek, gyalogos forgalom vagy locsolós öntözés okozza. Ha a tömörítés nem erős, mechanikus levegőztetővel korrigálható.

Végül egy másik probléma a növényi gyökerekkel az lehet, hogy sérültek. Ez többféle körülmény miatt fordulhat elő, de leggyakrabban nagy léptékű ásásból, például szeptikus rendszer vagy autóbeálló esetében. Ha a nagyobb gyökereket levágták, az hasonló ahhoz, mintha az egyik fő artériába vágnánk. A fa vagy növény lényegében kivérzik. Már nem képes elegendő vizet vagy tápanyagot felvenni a fenntartásához.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Segítõ Mancs Alapítvány

Állatvédõ szervezet Kiszolgáltatott állatok védelme, ezen belül a természetvédelem, az... Tovább

panzoócia (pandémia, panzootia)

földrészekre, egész világra kiterjedő járvány. (—>fertőző betegség) Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés