Csoda a kertben - A nőszirom bemutatása

hirdetes

Csoda a kertben - A nőszirom bemutatása

Csoda a kertben - A nőszirom bemutatása

Pázsitos nőszirom

Szára 10–30 cm magas, lapított, két szárnyú, sásszerű, 5–15 mm széles levelei ennél gyakran kétszer is hosszabbak. A tőfaj levelei élénkzöldek, csúcsukon keskenyedők, az alfaj (subsp. pseudocyperus) levelei merevebbek, szürkészöldek, középtől keskenyedők. Ibolyás-lila és rózsaszín alapszínű, kék-fehér-sárga rajzolatú, kocsányos virágai általában kettesével fejlődnek, kellemes kajszibarack-illatúak.

Sárga nőszirom

Vastag, húsos gyöktörzsű, évelő növény. Tőállású levelei két sorba rendezettek, szürkészöldek, kard alakúak, hosszú hegybe keskenyednek, 1-4 centiméter szélesek, alig rövidebbek, mint a virágzatot hordozó erőteljes, 50-100 centiméter magas, hengeres szár. A forrt leplű sárga virágok többesével fejlődnek rövid, zöld murvalevelek naljában. A két körben álló lepelcimpák feltűnő módon eltérnek. A három külső nagyobb, tojás alakú, hátrahajló, széles körmén barna rajzolattal; a három belső rövidebb és keskenyebb, szálas és mereven felálló. A 3 porzó a 3 lapos, sziromszerű, csúcsán kéthasábú, sárga bibeszál alá simul. A bibeszálak hosszabbak a belső lepelcimpáknál. Termése 4-7 centiméter tok, amelyben számos világosbarna színű mag található.

hirdetes

Homoki nőszirom

A gyöktörzse a föld alatt terjeszkedik. Alacsony termetű nősziromfaj, az egy-két virágú szár mindössze 6–12 mm magas. Szürkészöld levelei kard alakúak, 2–8 mm szélesek. A virág halvány-vagy élénksárga, torka kékes. Külső (széthajló) lepelcimpái középtájon szőrösek (un. szakállas nőszirom) A lepel csöve csak kissé hosszabb, mint a magház. Április közepétől májusig virágzik. Termése kihegyezett tok.

hirdetes

Apró nőszirom

Kard alakú, 4–20 milliméter széles levelei tőlevélrózsában nőnek, ennek közepéből emelkedik ki az 5–10 centiméter magas, egyszerű virágszár, aminek végén egy nagy fejű, rendszerint sötétlila vagy halványsárga virág nyílik. A lepellevél csöve megnyúlt, a külső lepelcimpák szakállasak, hátrahajlók, a belsők a virág közepe felé összehajlanak. (Wikipédia)

Thomas B. képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


igényesség

értékmérő tulajdonság. Az állati szervezet genetikailag meghatározott igényeket támaszt... Tovább

agyagszigetelés

olyan eljárás, amely — felhasználva az agyag gyenge vízáteresztő képességét —... Tovább

Tovább a lexikonra