Csoda a kertben - A nőszirom bemutatása

hirdetes

Csoda a kertben - A nőszirom bemutatása

xy, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Egy csodálatosan szép növényt mutatok most be nektek, ami pedig nem más, mint a nőszirom! Tartsatok velem és ismerkedjetek meg ezzel a gyönyörűséggel!

Csoda a kertben - A nőszirom bemutatása

A nőszirom vagy írisz (Iris) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe tartozó nősziromfélék (Iridaceae) családjának névadó nemzetsége. 200-300 faj tartozik ide. A tudományos nevét a szivárvány görög nevéről kapta, az ide tartozó virágok sokféle színváltozatára utalva. A köznyelvben az írisz (a szem szivárványhártyája mellett) a nemzetségen kívül néhány más, a nősziromféléken belül közel álló nemzetség növényeire is utalhat. Csak szűk körben terjedt el az északi mérsékelt égövön. Élőhelye figyelemre méltóan változatos, a hideg és hegyi régióktól Európa füves lejtőiig, rétségeiig és folyópartjaiig, a Közel-Kelettől Észak-Afrikán át, egészen Észak-Amerikáig terjed. Az íriszek évelő növények, amelyek gyöktörzsekkel, (gyöktörzses íriszek), vagy szárazabb éghajlatokon hagymákkal (hagymás íriszek) élik túl a telet. Hosszú, egyenes, virágzó szárakkal rendelkeznek. Ezek lehetnek egyszerűek vagy elágazóak, tömörek vagy üregesek, és laposak vagy körkörös keresztmetszetűek. A gyöktörzses fajoknak általában van 3-10 tőálló, kard alakú levelük, a hagymás fajoknak hengeres alakú tőleveleik vannak.

hirdetes

Magyarországon őshonos fajok

Magyar nőszirom

10–30 centiméter magasra nő. Levelei fokozatosan szélesednek, kifelé görbülnek. Egyenes, hengeres szárának felszíne sima zöld. A szár 1-4 virágot hordoz, a tőből eredő hosszú oldalkocsányokon 1-2 virág nő. Az április-májusban nyíló virágai ibolyakékek vagy lilásvörösek, a külső lepelcimpák szakállasak, a buroklevelek zöldek, hártyás szélűek. Termése rekeszesen nyíló toktermés. Mérgező faj.[4]

hirdetes

Tarka nőszirom

Vaskos gyöktörzse van, akár a többi nősziromnak. 40–50 cm magas szár felső részén elágazó. A 10–25 mm széles, kissé sarlós levelek a szárnál sokkal rövidebbek, erezetük kidudorodik.

Capri23auto képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

18/2006. (II. 28.) FVM rendelet

a zöldség szaporítóanyagok elõállításáról és forgalomba hozataláról szóló 50/2004.... Tovább

Marabel

Burgonya Cél: korai érésû étkezési burgonya Leírás:A növény alacsony-magas, lomb... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert