Nitrogén a kertben

Miért és hogyan dúsítsd nitrogénnel kerted talaját?

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Ezért fontos nitrogént juttatni a kertbe

Hogyan orvosolható a nitrogén-elégtelenség?

Ha biztosítani szeretnéd növényeid egészségét kertedben, akkor rendszeresen el kell látnod őket a megfelelő adag (ez növényfüggő) nitrogénnel. Íme néhány módszer erre.

 

Levágott fű

 

A levágott fű nagyszerű kálium- és nitrogénforrás, ezért nem ajánlott kidobni, miután végeztél a nyírással. Ráadásul ingyenes is, és még lebomló talajtakaróként is alkalmazhatod!

 

Kávézacc

 

Komposztot sokféleképpen készíthetsz, például levelek, levágott fű, és kávézacc egyenlő arányú elkeverésével. Ezt a keveréket hetente egyszer forgasd át, míg nagyon puha textúrájúvá nem válik, majd terítsd el növényeid körül, és öntözd be a talajba alaposan. Fontos, hogy ha komposztált kávézaccot használsz, akkor alaposan dolgozd bele őket a talajba, mert különben elszíhatják a nedvességet a növényektől.

Hirdetés

 

Falevelek

Hirdetés

 

A tenyészidőszak után (ami általában késő őszig tart hazánkban) jó eséllyel lesz egy nagy adag faleveled, amivel nem tudsz majd mit kezdeni. Ezek kiválóak talajtakarásra, és sokat dobhatsz velük talajod nitrogéntartalmán.

 

Hüvelyesek

 

A hüvelyes növények a levegő nitrogéntartalmát használják fel, hogy egy olyan vegyületet készítsenek belőle, amire a növényeknek szükségük van. A kertedben elültetett borsók és babok tehát a hozzájuk közeli növényeknek is segíthetnek egy keveset.

 

Emberi vizelet

Habár nem sokan gondolnának erre, de ha egy egészséges, vírusmentes szervezetből érkezik, akkor az emberi vizelet kiváló lehet a növények számára. A vizeletben változó mennyiségű nitrogén, kálium és foszfor található – gyakran több is, mint a bolti műtrágyákban. Egy bögrényi mennyiségű vizeletet nyolc bögrényi vízben elkeverve remek folyékony tápszert készíthetsz kerted számára.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

levéltrágyázás (lombtrágyázás)

a növények az oldott tápanyagokat nem csupán gyökereiken, hanem - kisebb mértékben -... Tovább

aktívák

a könyvviteli mérleg bal oldalán részletezett tételek elnevezése. Ilyenek... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés