Jó pénzt hozna, de nincs hova vetni az őszi búzát

Teol/Agroline
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Itt az őszi búza vetésének az ideje, de az ország termőterületének egy részén ismét áll a víz, vagy olyan sáros a föld, hogy a munkát nem lehet megkezdeni. Kérdés, mennyi gabonát tudnak majd jövőre a gazdák betakarítani. Az országos gabonatanács adatai szerint közel hatszáz ezer hektáron tudnak idén őszi búzát vetni a termelők, az átlagos egymillió hektár helyett.
Jó pénzt hozna, de nincs hova vetni az őszi búzát
Csike György, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének (MAGOSZ) megyei elnöke elmondta, Tolnában is vannak gondok bőven, a Kapos-Koppány völgyben, Regöly, Szakály, Hőgyész körzetében, a Sárközben és Báta környékén a felázott vagy belvizes talajon még áll a kukorica, amit nehéz lesz betakarítani. A mocsaras részeken egy hónap múlva akkor is gondok lesznek, ha egy csepp eső sem hullana.

A kölesdi Varga András, a gabonatermelők Tolna megyei választmányának elnöke is megerősítette ezt. Mint elmondta, a magas szárítási költségek miatt igyekeznek kitolni a kukorica betakarítását a termelők. A nyáron learatott búzának szabad egyedül a helye, de kalászost kalászos után nem célszerű vetni a gombafertőzés nagy esélye miatt. Mi marad tehát, tette fel a kérdést Varga András, majd meg is válaszolta: a napraforgó és a kukorica helye.

Tolna megyében egy átlagos évben 55-60 ezer hektáron vetnek őszi búzát, idén várhatóan ennél húsz százalékkal kevesebbet. Ebből adódik, hogy a most is nagyon keresett búza helyzete jövőre sem változik, jó árra lehet tehát számítani. De hiába a kecsegtető magas ár, ha nincs hová vetni.

Az optimális vetési idő ugyan október 10 és 25 között van, de volt már rá példa, hogy decemberben is vetettek búzát a gazdák. Sok helyen az átázott talajon szántani sem lehet vetés előtt, ezért a tárcsás megoldást javasolja a szakember. Az így előkészített talajon - kényszerhelyzetben - akár műtrágyaszóróval is kiszórható a mag.

A megye egyik legjelentősebb integrátora a Szekszárdi Növény Zrt. leányvállalataként létrehozott Szekszárdi Bioráma Kft., ügyvezetője, Molnár József elmondta, havonta cserélnek véleményt a termelőkkel. "Legutóbb öt megyéből jöttek ide a gazdák, és abban mindnyájan egyetértettek, hogy az őszi helyzet rányomja bélyegét a jövő évi bevételükre is. Ezért nehéz tanácsot adni: vessenek, vagy ne vessenek a bizonytalan területeken."

Molnár József elmondta, volt olyan termelő, aki úgy látta, nem érdemes a vetőmagra, műtrágyára, növényvédőszerre és a gázolajra költenie, hiszen a területalapú támogatást akkor is megkapja, ha nem veti be a területét. Így kockázat nélkül jut némi bevételhez. Mindenkinek magának kell eldönteni mi a jó megoldás a számára. Tény, nyáron a betakarítás idején, ha magas ára lesz a terménynek, már nem lehet azon siránkozni, hogy mégis vetni kellett volna.

Folyik a kukorica betakarítása

Elhúzódó munkákra számítanak a szakemberek, hiszen a termelők érdeke az, hogy minél kisebb víztartalmú terményt tároljanak. Tolna megyében idén is száztízezer hektáron vetettek kukoricát a gazdák. Az integrátorok szerint közepes termés várható, ami megyénkben a jobb területeken hektáronként tíz tonnát, míg a problémás helyeken öt tonnát jelent.

"Hiába van magas ára a kukoricának, a különbözetet elviszi a szárítás költsége" - véli Csike György, a MAGOSZ megyei elnöke. Saját példáját említette: a múlt héten 23-as víztartalmú terményt vágtak le. Ezt kell 13-asra szárítani, aminek költsége tonnánként hatszáz forint. Ráadásul szárítója, nagyobb raktára az integrátoroknak van, mobil szárítóval csak kevés kistermelő rendelkezik.

Teol/AgroLine

AgroLine

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

32/2006. (V. 2.) FVM rendelet

A 2003. évben fagykárt és aszálykárt szenvedett mezõgazdasági termelõk kárenyhítõ... Tovább

imola (Centaurea)

a fészkesek családjának csövesvirágúak alcsaládjába tartozó nemzetség. Évelő, elágazó... Tovább

Tovább a lexikonra