Miért rongál kedvencem, ha egyedül van otthon? Okok, amik befolyásolhatják viselkedését

hirdetes

Miért rombolhat kedvenced? Okok, amivel meg lehet magyarázni kutyád viselkedését

TK

Rengeteg gazda küzd kutyájának nevelésével, mégis vannak esetek, amikor kedvencünk képes feldúlni még jólneveltsége ellenére is lakásunkat. Ennek a hátterében pedig több dolog is állhat, nézzük, mik lehetnek ezek!

Kutya

Sokat halljuk, hogy a kutyák az ember legjobb barátai – rengeteg örömöt hoznak életünkbe, mellettük sosem lehet unatkozni. Mégis, akad, hogy kedvencünk egy-két tette bosszúsággal is elönthet minket, és amikor lehetősége van rá, akkor lakásunkat is a feje tetejére állítja – megrágott cipők, felásott kert, szétrágott párnák, bútorok… Ahhoz, hogy erről leszoktasd kutyusod, érdemes először a probléma gyökerét megkeresni és azt orvosolni.


Túl sokáig unatkozott kedvenced


Ha felelősségteljes gazda vagy, tudod, hogy kutyusoddal rengeteg időt kell foglalkozni – és ebbe beletartozik az is, hogy nem csak fizikailag, de mentálisan is képes legyél napi szinten lefárasztani őt. Ez nem csak az aktívabb fajtáknál fontos – minden kutya igényli a mozgást, a vele történő játszást. Mégis, energiaszint és mozgásigény szempontjából fajták szerint eltérőek lehetnek igényeik – egy mopsz példának okáért sokkal kevesebb sportolást igényel, mint egy border collie. Éppen ezért, elsősorban fontos, hogy tisztában legyél kutyusod szükségleteivel, igényeivel, valamint, hogy e szerint válassz magadnak kedvencet is. Ha tudod, hogy nem lesz elég szabadidőd, hogy rendszeresen mozogj majd vele, nem érdemes sportos ebet hazavinned – ezzel pedig megelőzhető az is, hogy szétszedje kedvenced otthonodat.

hirdetes
hirdetes


Amennyiben hosszú órákon át egyedül lesz otthon kedvenced, ingerszegyén környezetben, akkor hajlamos lehet majd a rombolásra. Érdemes tehát odafigyelned, hogy mielőtt elhagyod otthonod, megfelelően fáraszd le kutyusodat. Remek lehetőség lehet ehhez az is, hogy a ház különböző pontján elhelyezel számára játékokat, melyek majd képesek lesznek lekötni a nap folyamán.


Szorongás is kialakulhat kedvencednél


A szeparációs szorongás az egyik leggyakoribb mentális betegség a kutyák körében.

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

2021-09-26

Nem kell búcsút mondanod a színes erkélyednek - ezek a növények segíteni fognak!

A színes virágládáknak nem kell az ősz megérkeztével búcsút intened, csupán olyan növényeket kell választanod, melyek kéepsek megtölteni azokat élettel.

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

2021-08-02

Méhmentés – mutatom, miket helyezz el teraszodra, kertedbe, ablakodba

Rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk a folyamatosan csökkenő beporzó rovarpopulációra, köztük a méhekre is - most segítek, ezt hogyan teheted meg.

2021-09-03

Így gyűjtsük össze a napraforgómagokat a madarak etetésére

A napraforgótermesztés egy olcsó és egyszerű módszer a minőségi madáreledel házi előállítására. Némi tervezéssel és egy kis gondoskodással bárki termesztheti.

2021-09-02

Így add vissza kertedet az őshonos növényeknek

Ma már egyre többen alakítják ki úgy udvaraikat, hogy ne csak mutatósak legyenek, hanem a környék őshonos növény- és élővilágát is támogathassák ezzel.

További cikkek ebben a témában


csőkutas talajvízszint-süllyesztő berendezés

nagyobb vízáteresztő talajokon a munkagödör víztelenítésének egyik módja. A csőkutak... Tovább

Monori Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Monor Nemzetõr u. 23. 2200 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek