Miért rongál kedvencem, ha egyedül van otthon? Okok, amik befolyásolhatják viselkedését

hirdetes

Miért rombolhat kedvenced? Okok, amivel meg lehet magyarázni kutyád viselkedését

TK, SFV

Rengeteg gazda küzd kutyájának nevelésével, mégis vannak esetek, amikor kedvencünk képes feldúlni még jólneveltsége ellenére is lakásunkat. Ennek a hátterében pedig több dolog is állhat, nézzük, mik lehetnek ezek!

Kutya

Sokat halljuk, hogy a kutyák az ember legjobb barátai – rengeteg örömöt hoznak életünkbe, mellettük sosem lehet unatkozni. Mégis, akad, hogy kedvencünk egy-két tette bosszúsággal is elönthet minket, és amikor lehetősége van rá, akkor lakásunkat is a feje tetejére állítja – megrágott cipők, felásott kert, szétrágott párnák, bútorok… Ahhoz, hogy erről leszoktasd kutyusod, érdemes először a probléma gyökerét megkeresni és azt orvosolni.


Túl sokáig unatkozott kedvenced


Ha felelősségteljes gazda vagy, tudod, hogy kutyusoddal rengeteg időt kell foglalkozni – és ebbe beletartozik az is, hogy nem csak fizikailag, de mentálisan is képes legyél napi szinten lefárasztani őt. Ez nem csak az aktívabb fajtáknál fontos – minden kutya igényli a mozgást, a vele történő játszást. Mégis, energiaszint és mozgásigény szempontjából fajták szerint eltérőek lehetnek igényeik – egy mopsz példának okáért sokkal kevesebb sportolást igényel, mint egy border collie. Éppen ezért, elsősorban fontos, hogy tisztában legyél kutyusod szükségleteivel, igényeivel, valamint, hogy e szerint válassz magadnak kedvencet is. Ha tudod, hogy nem lesz elég szabadidőd, hogy rendszeresen mozogj majd vele, nem érdemes sportos ebet hazavinned – ezzel pedig megelőzhető az is, hogy szétszedje kedvenced otthonodat.

hirdetes
hirdetes


Amennyiben hosszú órákon át egyedül lesz otthon kedvenced, ingerszegyén környezetben, akkor hajlamos lehet majd a rombolásra. Érdemes tehát odafigyelned, hogy mielőtt elhagyod otthonod, megfelelően fáraszd le kutyusodat. Remek lehetőség lehet ehhez az is, hogy a ház különböző pontján elhelyezel számára játékokat, melyek majd képesek lesznek lekötni a nap folyamán.


Szorongás is kialakulhat kedvencednél


A szeparációs szorongás az egyik leggyakoribb mentális betegség a kutyák körében.

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-29

Milyen gyakran öntözzem a gyepet nyáron?

Szóval milyen gyakran és hogyan kell öntözni a gyepet a nyári hónapokban? Ez egy igen kényes téma, mert ha valami nem jó, akkor nem lesz zöld a fű. Lássuk!

2022-06-29

Ízletes focaccia recept ehető virágokkal

A focaccia egy olasz kenyérfajta, ami szószmártogatásra vagy némi olívaolaj kíséretében is kiváló. A virágos focaccia egy igazi különlegesség, amit imádni fogsz!

2022-06-29

Gond van a Balaton vizével – Erre figyelj, ha a Balaton nyugati részén fürdőztök

Újra algásodik a Balaton vize, azonban nincs senki aki kivizsgálná a körülményeket. Még várjuk az eredményeket az algásodás mértékéről és súlyosságáról

2022-06-28

Ismerd meg a Megyer-hegyi Tengerszemet!

Ha szereted a természetet, szeretsz kirándulni, akkor a most következő hely biztosan tetszeni fog neked! Ez pedig nem más, mint a Megyer-hegyi Tengerszem.

2022-06-29

Növények, amelyek szépen növekednek az árnyékban

Árnyékos a kerted? Nem csak erdőt, de gyönyörű virágoskertet is nevelhetsz ám belőle! Mutatjuk, hogy milyen árnyéktűrő növényekre lesz hozzá szükséged!

2022-05-31

Egy érdekes békafajta, mely halálos! Ismerd meg a Nyílméregbékát!

A természetben annyi szépség található! Ám, nem mindig célszerű a szépet megkaparintani. A Nyílméregbéka esete egybevág ezzel! Gyönyörű, de mérgező béka, a Nyílméregbéka

2022-05-31

Kecses, gyönyörű állatok. Ilyenek a farkasok! Ismerd meg a farkasokat! Már Magyarországon is élnek!

Elképesztően ritka és gyönyörű állatok a farkasok! Ismerd meg őket! Magyarországon is élnek már farkas családok! Ezekkel jó ha tisztában vagy! Farkasokról minden!

2022-05-31

Vízi siklók a kertünkben? Lehetséges! Ezeket kell tudni róluk!

A vízisiklók nem ritkán akár a kertünkben is előfordulhatnak! Főleg, ha rendelkezünk kerti tóval. Ne ijedjünk meg ezektől a kigyóktól, mert nem bántanak!

További cikkek ebben a témában


E-misszió

Állatvédõ szervezet Az E-misszió Egyesületet 30 fiatal alapította 1986-ban,... Tovább

konyhasómérgezés

főként sertésben, ritkábban baromfiban fordul elő, konyhai hulladék, páclé, túlsózott... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek