Miért rongál kedvencem, ha egyedül van otthon? Okok, amik befolyásolhatják viselkedését

Miért rombolhat kedvenced? Okok, amivel meg lehet magyarázni kutyád viselkedését

TK, SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Rengeteg gazda küzd kutyájának nevelésével, mégis vannak esetek, amikor kedvencünk képes feldúlni még jólneveltsége ellenére is lakásunkat. Ennek a hátterében pedig több dolog is állhat, nézzük, mik lehetnek ezek!

Kutya

Sokat halljuk, hogy a kutyák az ember legjobb barátai – rengeteg örömöt hoznak életünkbe, mellettük sosem lehet unatkozni. Mégis, akad, hogy kedvencünk egy-két tette bosszúsággal is elönthet minket, és amikor lehetősége van rá, akkor lakásunkat is a feje tetejére állítja – megrágott cipők, felásott kert, szétrágott párnák, bútorok… Ahhoz, hogy erről leszoktasd kutyusod, érdemes először a probléma gyökerét megkeresni és azt orvosolni.


Túl sokáig unatkozott kedvenced


Ha felelősségteljes gazda vagy, tudod, hogy kutyusoddal rengeteg időt kell foglalkozni – és ebbe beletartozik az is, hogy nem csak fizikailag, de mentálisan is képes legyél napi szinten lefárasztani őt. Ez nem csak az aktívabb fajtáknál fontos – minden kutya igényli a mozgást, a vele történő játszást. Mégis, energiaszint és mozgásigény szempontjából fajták szerint eltérőek lehetnek igényeik – egy mopsz példának okáért sokkal kevesebb sportolást igényel, mint egy border collie. Éppen ezért, elsősorban fontos, hogy tisztában legyél kutyusod szükségleteivel, igényeivel, valamint, hogy e szerint válassz magadnak kedvencet is. Ha tudod, hogy nem lesz elég szabadidőd, hogy rendszeresen mozogj majd vele, nem érdemes sportos ebet hazavinned – ezzel pedig megelőzhető az is, hogy szétszedje kedvenced otthonodat.


Amennyiben hosszú órákon át egyedül lesz otthon kedvenced, ingerszegyén környezetben, akkor hajlamos lehet majd a rombolásra. Érdemes tehát odafigyelned, hogy mielőtt elhagyod otthonod, megfelelően fáraszd le kutyusodat. Remek lehetőség lehet ehhez az is, hogy a ház különböző pontján elhelyezel számára játékokat, melyek majd képesek lesznek lekötni a nap folyamán.


Szorongás is kialakulhat kedvencednél


A szeparációs szorongás az egyik leggyakoribb mentális betegség a kutyák körében.

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-14

A vargánya gomba - ízletes és nagyon egészséges is!

Ha már unod a legnépszerűbb gombát, a csiperkét, és valami újra vágysz, akkor érdemes kipróbálnod a vargánya gombát. Én nagyon szeretem, te se fogsz csalódni!

2024-06-14

A pulykatartás előnyei és hátrányai - Ezeket vesd össze, ha pulykákat szeretnél tartani

A baromfiudvar nemcsak a csirkék tartását jelentheti. Ugyanúgy tarthatunk akár pulykákat is. Most a pulykatartás előnyeit és hátrányait ismerheted meg.

2024-06-16

14 ritka cicafajta, amik biztosan levesznek a lábadról

Az összes cica nagyon cuki, aki létezik a világon, de cicaszeretőként érdekelhetnek a ritkább cicafajták is. Most 14 ritka cicafajtát ismerhetsz meg...

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gennyes gyulladás

a gyulladás jellegzetességét a nyálkahártyával, savóshártyával bélelt üregekben v. a... Tovább

bénulás (paralízis)

az a jelenség, amikor a központi idegrendszeri mozgatóingerekre az izmokban összehúzódás nem... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek