Neszmélyi Borvidék legjobb pincészetei

Irány a Neszmélyi Borvidék! – Ismerd meg hazánk egyik legjelentősebb boros vidékét

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Magyarország bővelkedik a jó borokban, Hál Istennek’ és nem kell Villányig vagy Egerig utazni, ha meginnánk egy jó hazai termelői bort. Neszmély ugyan a legkisebb borvidékünk, de annál finomabb borokat kóstolhatunk meg itt, és az egyik piacvezetőnek számít. Ismerd meg Neszmélyt és a legjobb boros pincészeteit!

Neszmélyi borvidék

A Neszmélyi Borvidék történelme


Ugyan a Neszmélyi a legkisebb borvidéknek számít hazánkban, mégis piacvezetőnek számít. A területen már a római korban is szőlőtermesztéssel foglalkoztak, ám a török idők alatt megsínylették az ültetvények. A XVIII. század végére sikerült Neszmélyen és környékén ismét jelentős területet termőhellyé változtatni, és már akkor nemzetközi híret szerzett magának az innen származó bor. Az itteni borok többségben magas savtartalmuk miatt a hosszabb szállítást is jobban viselték, így távolabbi helyekre is el lehetett szállítani a borokat Neszmélyből.


A XIX. században kialakult filoxérajárvány természetesen itt is komoly károkat okozott, amelynek következtében a fajtaszerkezet is megváltozott a vidéken, a II. világháborút követően ráadásul 1959-ben a terület elvesztette a borvidéki rangját, amit csal 1977-ben sikerült visszaszerezni.


Az Esterházyak imádták ezt a borvidéket, Csákvári Uradalmának híres ászári mintaszőlészete és pincészete is hozzájárult ahhoz, hogy a vidék a XIX. század második felében nemzetközi ismertségre tett szert.

Pontosan hol található a Neszmélyi Borvidék?


A Neszmélyi Borvidék jelentős területe a Gerecse nyugati részén található, a szőlőhegyek mind a Dunára néznek észak felől, nyugatra pedig a Kisalföld határolja. A Duna egyfajta egyedi mikroklímát biztosít a környéknek, a visszaverődő napsugarak pedig hatékonyan segítik a szőlő érését, viszont a dombvidéknek köszönhetően hűvösebb az időjárás, ami kedvez az illatokban és aromaanyagokban gazdag borok készítéséhez. Az intenzív széljárás miatt pedig ritkák a gombabetegségek.

Neszmély jellemző szőlőfajtái


A neszmélyi borok a nemzetközi ízlést követik, hasonlóan Pannonhalmához, tehát a bárki által könnyen fogyasztható, jellemzően illatos fajtákból készítenek borokat. Viszonylag gyorsan és alacsony költségvetéssel készülnek a borok, amelyek nem rejtenek nagy potenciált, komplexitást, nem mutatják be az aromavilág bonyolult képletrendszerét, inkább az üdeségre, frissességre és frissítő élményre koncentrálódnak. Emiatt is a fehér fajták vannak túlsúlyban a kékszőlővel szemben.


A borvidék aromatikus fajtái az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres, a királyleányka, a fűszeres tramini, a sauvignon blanc, a neutrális oldalt a szürkebarát, a chardonnay és az olaszrizling képviseli.

Legjobb borászatok a Neszmélyi Borvidéken


1.    Hilltop Neszmély

A borvidék zászlósának számít a Hilltop pincészet, ami a rendszerváltás óta meghatározó szerepet tölt be a borvidék életében mind a magyar, mind a nemzetközi, legfőképp az angol piacon. A borászat festői elhelyezkedése ihlette meg az egyik brit vevőt, aki javasolta az alapítók számára ezt az elnevezést, ugyanis a Melegeshegy tetejéről csodás panorámában kortyolhatjuk a finomabbnál-finomabb borokat a Kamocsay Birtokon.

2.    Szőllősi Pincészet
3.    Kősziklás Pincészet
4.    Szivek Pince
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

SUM 0235

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepesen korai-közepes. A címer oldalágainak... Tovább

triőrözés

A gabona egyik halmaztisztítási művelete.A triőr alak szerint válogatja ki a fajidegen magvakat... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek