Miért nem virágzik a lilaakácom? - Kérteszeink adnak néhány tippet!

hirdetes

Miért nem virágzik a lilaakácom? - Nézd meg kertészeink tippjeit

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A lilaakác (Wisteria sinensis), gyakran csak akác néven is ismert, lenyűgöző lila virágai és kellemes illata miatt számos kertbarát kedvence. Azonban nem ritka, hogy a kertészek csalódottan tapasztalják, hogy a lilaakácjuk nem hoz virágokat. 

lilaakác

Miért nem virágozhat a lilaakác?

Ennek számos oka lehet, és érdemes megvizsgálni a lehetséges tényezőket, hogy segítsünk a növénynek a virágzásra ösztönözni. Ha te is tapasztalod ezt a problémát a lilaakácoddal, olvass tovább, hogy megértsd a lehetséges okokat és megtudd, mit tehetsz a probléma megoldása érdekében.

Ezért nem virágzik a lilaakác:


Fiatal kora

Az egyik leggyakoribb oka annak, hogy egy lilaakác nem virágzik, az lehet, hogy még fiatal növényről van szó. Az akácfélék, így a lilaakác is, általában csak néhány éves koruktól kezdenek virágozni. Ha a növény még csak kicsi, és nem hozza a várt virágokat, adj neki időt és türelmesen várd meg, amíg elérik a virágzó korukat.

Fényhiány

A megfelelő mennyiségű napfény elengedhetetlen a növények virágzásához. Ha a lilaakácodat sötét vagy árnyékos helyre ültetted, az lehet a probléma forrása. Az akácfélék szeretnek napos helyen lenni, így biztosítsd számukra legalább 6-8 óra napsütést naponta. Ha szükséges, átültetheted a növényt egy jobb expozícióval rendelkező helyre.

hirdetes

Túl korai metszés

hirdetes

A lilaakácnak időre van szüksége a virágzásra való felkészüléshez, és a korai metszés megzavarhatja ezt a folyamatot. Ha tavasszal vagy a virágzási időszak előtt metszed vissza a növényt, akkor lehet, hogy megakadályozod a virágok kialakulását. Ha nem kell komolyan metszeni a lilaakácodat, akkor hagyd, hogy a növény magától kifejlődjön, és csak az elszáradt vagy beteg ágakat távolítsd el.

Túlzott nitrogéntrágyázás

A túlzott nitrogéntartalmú trágyázás is negatívan befolyásolhatja a virágzást. A túl sok nitrogén serkenti a növény vegetatív növekedését, de gátolja a virágok kialakulását. Válassz olyan trágyát, amely alacsonyabb nitrogéntartalommal rendelkezik, és amely kifejezetten virágzó növények számára készült.

Túl hideg éghajlat

Végül, a lilaakác nem virágzhat megfelelően túl hideg éghajlati viszonyok között. Ha a téli hideg túlságosan erős, és a növény elpusztul vagy jelentősen megsérül, akkor az azt követő tavasszal nem vagy kevés virágot hoz. A megfelelő helyet választással és a hidegebb időjárási körülmények védelmével segíthetsz a lilaakácodnak a virágzás elérésében.

Ha betartod ezeket az útmutatókat és figyelembe veszed a lilaakácdal kapcsolatos szükségleteket, nagyobb eséllyel segíthetsz a növénynek a virágzásra való ösztönzésben. Ne feledd, hogy minden növénynek megvan a saját ideális környezete, és ha a lilaakácodnak elegendő gondoskodást és figyelmet nyújtasz, valószínűleg hamarosan élvezheted a lenyűgöző lila virágokat és az intenzív illatot a kertedben!

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-12-11

Mennyi fény kell a karácsonyi kaktusznak? A karácsonyi kaktusz gondozása

Annak érdekében, hogy a karácsonyi kaktusz igazán jól érezze magát, és látványos virágokat hozzon létre, fontos megfelelő fényviszonyokat biztosítani. Hogyan?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

.../2006. (...) FVM rendelet a szõlõ szaporítóanyagok elõállításáról, minõsítésérõl és forgalomba hozataláról

A növényfajták állami elismerésérõl, valamint a szaporítóanyagok elõállításáról és... Tovább

globulinok

megközelítően gömb alakú, vízben nem, híg sóoldatokban és híg savakban oldódó egyszerű... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés Növényvédelem virág virágtermesztés