notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fordított áfa a sertésgazdaságban

Hirdetés

Nem lesz fordított áfa a sertéságazatban

Csordás Anna

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 Nem kezdeményezi a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a fordított áfa bevezetését a sertéságazatban. Ezt a döntést a tárca a sertéstartókkal és a szakmai érdekképviseleti szervekkel egyeztetve, javaslataikat figyelembe véve hozta meg - tájékoztatta a minisztérium szerdán az MTI-t.

A tárca szerint a szocialista agrárvezetés vezetett a sertésállomány csökkenéséhez

A tárca közleménye szerint az előző, szocialista agrárvezetés intézkedései oda vezettek, hogy a 2002-ben még 5 milliós hazai sertésállomány 2010-re 3 millió 168 ezerre csökkent. A VM által készített fejlesztési stratégia több lehetőséget is vizsgált az ágazat megsegítésére.

Sertés

 A sertéságazat fellendítése

Júliustól a gabonatermékeknél életbe lépett a fordított adózás, így jelentősen csökken a feketekereskedelem a gabonapiacon, és a költségvetés áfa-bevétele is folyamatosan emelkedik. A gazdákkal és a szakmai érdekképviseleti szervekkel egyeztetve, javaslataikkal összhangban a szaktárca a sertéságazatban nem kezdeményezi a fordított áfa bevezetését.

A kormány a VM javaslatait figyelembe véve folyamatosan tárgyal az állattartókat megsegítő lehetőségekről, és mindent megtesz az ágazat versenyképességének és jövedelmezőségi viszonyainak stabilizálásáért - hangsúlyozzák a közleményben.

A VM visszautasítja azok követeléseit és tanácsait, akik tevékenységükkel a sertéságazatot az elmúlt két kormányzati ciklusban a jelenlegi súlyos állapotba sodorták, a szocialista mintát az agrártárca nem alkalmazza, hiszen az a magyarországi sertésállománynak hatalmas károkat okozott - olvasható a közleményben.

Hirdetés

A vidékfejlesztési államtitkár bevezetné a fordított áfát az élő sertésekre

A Magyar Hírlap múlt pénteki számában közölte V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár nyilatkozatát, aki a lapnak arról számolt be: a tárca az élő sertésre és a sertéshúsra is kiterjesztené a fordított áfafizetés lehetőségét. Az államtitkár ismertette: a következő kormányülésen is napirendre kerül a magyar sertéságazat fejlesztési stratégiája, miután a tárca újabb javaslatokkal egészíti ki a tervezetet.

A Magyar Sertéstartók Szövetségének tiltakozása

Hirdetés

A Magyar Sertéstartók Szövetsége tiltakozott az élő sertés kereskedelmében a fordított áfa bevezetése ellen. A szövetség szerint azoknak a sertéstartóknak, akik keverék takarmányt vásárolnak, a számlák után keletkező 27 százalékos forgalmi adót meg kell fizetniük az eladónak, ahogy a gyógyszer, az áram és egyéb számlák után. Ugyanakkor nettó áron kellene értékesíteni a sertéseket, ezért forráshiányosakká és állandó áfa-visszaigénylőkké válnának.

A sertéstartók felhívták a figyelmet arra is: ha az élő állatokat nettó áron kell számlázni a húsiparnak, az felerősítené a számla nélküli sertéseladási szándékot, amely együtt járna a termeléshez vásárlandó alapanyagok feketekereskedelmével is.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
416 609
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
416 609
Közösség

diallél keresztezés

több fajtával v. vonallal az összes lehetséges keresztezési kombinációk elvégzése. Tovább

orrfolyás

az orr- és melléküregei (—>szaglószerv), a légzacskó, a torok, a gége, valamint a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 194

Átlagos értékelés: 4.9

Állattenyésztés