A Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) közös programot kíván készíteni a kormány az euró bevezetésére - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az EU tagországainak magyarországi kereskedelmi kamarája által sz

Gyurcsány: nem lesz adócsökkentés

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) közös programot kíván készíteni a kormány az euró bevezetésére - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az EU tagországainak magyarországi kereskedelmi kamarája által szervezett budapesti rendezvényen. Csak akkor lehet erős a köztársaság, ha intézményei erősek, alkotmányos pozíciójuk megingathatatlan és megkérdőjelezhetetlen, és ez érvényes a Magyar Nemzeti Bankra, mondta Gyurcsány Ferenc Simor András jegybankelnöki posztra jelölésével kapcsolatban.
Gyurcsány: nem lesz adócsökkentés, Magyar Nemzeti Bank, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Simor András jegybankelnöki poszt

Függetlenséget ígér az MNB-nek

"A monetáris politika alakításában az MNB függetlenségét tiszteletben fogom tartani" - tette hozzá. Abban a kormánynak nincs közvetlen eszköze, csak közvetett. Ez pedig az, hogy egyensúly közeli költségvetést készítsen és az a költségvetés átlátható legyen, magyarázta a miniszterelnök.

A pénzügyminiszterrel olyan javaslatok kidolgozását tervezik az idén, amelyek hosszú távon növelik annak az esélyét, hogy - az aktuális politikai megfontolásoktól függetlenül - a költségvetés egyensúlyi pályán maradjon. "Ha ez a két terv megvalósul, akkor a hosszabb távú állampapír hozamokba beépült felárak jelentősen csökkenhetnek" - fogalmazott a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint az ország igazi kihívása az, hogy belássa: sikert csak a saját teljesítményére alapozhatja.

Nem csökkennek az adók

"Adócsökkentő programra nem látok lehetőséget. A GDP-hez képest a jelenlegi 38 százalékról 37 százalékra mérséklődhet az adóterhelés 2011-2012-re" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. A kormányfő ugyanakkor szükségesnek látja az adószerkezet átalakítását, ami azzal járhat, hogy bizonyos adónemek eltűnnek, vagy kulcsaik csökkennek, de ez csak más adónemek rovására történhet.

Közmegegyezés van abban, hogy a munkát terhelő adókat és bizonyos, a vállalkozásokat sújtó adókat, például a helyi iparűzési adót kell megváltoztatni. A helyi iparűzésiadó-bevétel ebben az évben már megközelíti a két milliárd eurót. Ez a változtatás csak úgy képzelhető el, ha az önkormányzatok megnyugtató finanszírozására tudunk megoldást találni - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Kevesen adóznak

A magyar adóterhelés európai összehasonlításban nem magas, az alapprobléma az, hogy ezt az adótömeget viszonylag kevesen fizetik, magyarázta a miniszterelnök. Szerinte a jelenlegi adórendszer problémái az alacsony foglalkoztatási rátával, a minimálbért fizetők tetemes számával és az elterjedt fekete-szürke gazdasággal, illetve az abban tevékenykedő több százezer járulékot nem fizetővel függnek össze.

A miniszterelnök megismételte azt a néhány napja már bejelentett elképzelést, hogy három órán belül megvalósítható legyen Magyarországon a cégalapítás.

Az Európai Unióval valószínűleg két héten belül lehet zárni az Új Magyarország programmal kapcsolatos nyitott kérdéseket, tehát Brüsszel rövidesen elfogadja a fejlesztési programot - mondta Gyurcsány Ferenc. Véleménye szerint az uniós és a magyar költségvetés által felhasználható forrásoknak olyan befektetéseket kell szolgálniuk, amelyek segítségével a vállalkozások versenyképesebbeké válnak. A felhasználásnak viszont hatékonynak is kell lennie.

Forrás: mfor.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

fogyasztói végtermék

a termelő vállalatot elhagyó olyan termék (végtermék), amely további feldolgozás nélkül is... Tovább

értékelés

a vállalati tevékenység elemzése. Ált. a számviteli adatok, leginkább az éves... Tovább

Tovább a lexikonra