Mi az oka annak, ha nem kelt ki a fokhagymám?

Mi az oka, ha nem kel ki a fokhagymám a kertben?

Kiss Jázmin, kertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A fokhagyma (Allium sativum) termesztése izgalmas kihívás lehet a kertészek számára, de időnként előfordulhat, hogy a várt eredmény elmarad. Ha a fokhagymád nem kelt ki a kertedben, számos tényező lehet felelős érte. Az egyik leggyakoribb ok a következetlen öntözés, ami a talaj nedvességtartalmának hosszú ideig tartó változását jelenti. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a lehetséges okokat és megoldásokat annak érdekében, hogy a fokhagyma termesztése sikeres legyen.

fokhagyma nem kelt ki

Ha nem kelt ki a fokhagymád, az öntözés lehet a ludas

Emlékszem, kezdő kertészként boldogan ültettem el ősszel a fokhagymámat, majd nagy csalódás ért: egyáltalán nem kelt ki. Ma már tudom hol hibáztam és lehet, neked is ez a gyakori hiba lehet az ok.

A következetlen öntözés kritikus tényező lehet a fokhagyma fejlődése szempontjából. Ha a talaj hosszú ideig túl nedves vagy túl száraz, ez befolyásolhatja a hagymák kialakulását. A fokhagyma szereti a jól drenált, laza talajt, amely lehetővé teszi a gyökereknek a megfelelő oxigénhez és vízhez való hozzáférését. Ha a talaj vízáteresztő képessége nem megfelelő, az gátolhatja a hagymák kifejlődését.

Milyen mélyen kell elültetni a fokhagymát?

Egy másik fontos tényező a fokhagyma ültetési mélysége. Ha a szegfűszeget túl mélyre ülteted a talajba, az szintén problémát okozhat. Az ideális mélység körülbelül 5-7 centiméter, és a szegfűszeget a felszínhez közel kell elhelyezni. Ha túl mélyre kerül, a hagymák nehezebben jutnak el a felszínre, és ezáltal nehezebben kelnek ki.

Mikor kell elültetni a fokhagymát?

A fokhagyma ültetési időpontja is meghatározó. Célszerű a fokhagymát késő ősztől júniusig vagy júliusig ültetni, a talaj hőmérsékletétől függően. A hideg időjárás hozzájárul a hagymák kialakulásához és növekedéséhez. Ha túl korán vagy túl későn ülteted el őket, ez szintén kihat a kikelési arányra.

Nem mindegy, milyen fokhagymát választasz 

A fokhagyma gerezdeinek kiválasztása is kulcsfontosságú. Csak a lehető legjobb minőségű és egészséges gerezdeket válasszuk ki az ültetéshez. A rossz minőségű vagy beteg gerezdek nehezebben fejlődnek ki, és ezáltal a termés is elmaradhat.

Végül, ha a lehetőség adott, próbáljuk meg elkerülni a szupermarketből származó fokhagymák ültetését. Ezek gyakran kezelési eljárásoknak vannak kitéve, amelyek negatívan befolyásolhatják a kikelési arányt és a növekedést.

A fokhagyma termesztése nem bonyolult, de ezekre figyelj oda

A fokhagyma termesztése tehát egy összetett folyamat, amely számos tényezőtől függ. A következetlen öntözés, a megfelelő ültetési mélység, az időzítés, a gerezdek minősége és a megfelelő választás a kulcsa a sikeres termésnek. Azok, akik odafigyelnek ezekre a tényezőkre, nagy valószínűséggel élvezhetik a saját, friss fokhagymájuk ízét és előnyeit a kertjükből.

Ha érdekelnek további, hasonló témák is akkor csatlakozz a Facebook oldalunkhoz IDE kattintva!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

80/2008. (VI. 24.) FVM rendelet

A sertés ágazatban igénybe vehetõ állatjóléti támogatások feltételeirõl szóló 140/2007.... Tovább

lízis

ált. oldást, oldódást, lebontást jelent; a biol.-ban számos szóösszetételben használatos... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés