Csillagfürt: a régi-új takarmány, a növény termesztése, magja, környezetvédelem

Csillagfürt

Garamszegi Tibor, okl. agrárkémikus, agrármérnök, Takarmányszerviz Kft., Gyenesdiás, SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az elmúlt időszakban a takarmánypiacról jelentősen visszaszorultak az állati eredetű takarmány alapanyagok, fehérjehordozók. Ez a tény hozta újra reflektorfénybe a hazai szójatermesztés felkarolását. A szójatermesztés ebben az évben újra slágerré vált, ezt mutatta az év eleji siralmas vetőmaghelyzet is. Hazánk jelenleg is takarmányfehérje behozatalra szorul, ezért szükség lenne régi – új - divatosabban alternatív- fehérjenövények termesztését is felkarolni, hiszen a szója éghajlati és talajigénye termeszthetőségének mértékét eleve meghatározza, az országos szükségletet kielégíteni nem képes. Sajnos az alternatív fehérjenövényeknél a termesztési kedv elsősorban piaci (felvásárlási) bizonytalanságok miatt nincs meg, ezen bizonytalanságot származtatni pedig egyértelműen onnan lehet, hogy a takarmányiparnak nincs tapasztalata az alternatív fehérjenövények felhasználásában.

Csillagfürt takarmány

Magas fehérjetartalom

A Takarmánykódexet felütve egyetlen olyan növényt találunk, mely a maghüvelyesek termését tekintve még a szójababnál is magasabb fehérjetartalommal jegyeztetik: a csillagfürtöt. A növényt már az ókori Egyiptomban is termesztésbe vonták. Számtalan faját és fajtáját ismerjük. Felhasználása az egyszerű zöldtrágyázástól a magtermés takarmányozási célú felhasználásáig sokrétű. A növény termesztési területe hazánkban az 1920-1930-as, valamint 1950-es években jelentősen túllépte a 10000 hektáros mértéket. A magtermés etetésében korlátot jelentett a benne található alkaloida (lupanin, lupanidin). Az alkaloida vízoldható, az olaj kivonásával nem távozik a magból, a takarmányiparban használatos hőkezelési eljárások nem bontják. Az alkaloida-tartalom csökkentésére különféle vegyi, kilugzásos módszereket dolgoztak ki, melyek manapság már túl körülményesek ahhoz, hogy használják. Az alkaloida kérdésében az átütő sikert a növénynemesítés hozta meg az édes csillagfürt fajták kinemesítésével. Az édes csillagfürt alkaloida tartalma már oly csekély, hogy a takarmányozásban nem korlátozó tényező. A termesztés során a „visszakeseredés” veszélye minimális, ha szigorúan betartjuk, hogy árutermesztéshez csak I. szaporítási fokú fémzárolt vetőmagot használunk. Az intenzívebb növénytermesztési eljárások (pl. erőteljesebb műtrágyázás) alkalmazásával a csillagfürt vetésterülete világszerte –így hazánkban is- drasztikusan csökkent.

Cégünk néhány éve kezdett el foglalkozni fehérvirágú édes csillagfürt termeltetéssel és a végtermék takarmányipar részére történő feldolgozásával. A témakörben szerzett fontosabb tapasztalatainkat, gondolatainkat ezúton adjuk közre:

1. A növény termesztéséről:

Hazánkban takarmányozási célú magtermesztéshez jelenleg és gyakorlatilag egy megbízható, hazai fajta, a Nelly fehérvirágú édes csillagfürt áll a termesztés rendelkezésére. (Természetesen a fajta nem GMO-s!) A növény savanyú, kevésbé kötött, gyenge termékenységű talajokat igényel, így termesztését tekintve nem kompetitív a klasszikus fehérjenövényekkel. Termesztése viszonylag kis költséggel megoldható. A vetőmagköltség szokványos (10-12 ezer Ft/ha), növényvédelme olcsó preemergens gyomirtásra korlátozódik (6-8 ezer Ft/ha), már közepes tápanyag ellátottságú talajokon sem igényel műtrágyázást, betakarítása épp az átmeneti uborkaszezonra esik (augusztus közepe-vége), a termést szárítani többnyire szükségtelen. A pillangósok közül kiemelkedő a nitrogéngyűjtő képessége (120-180 kg N/ha , ez több, mint 400 kg/ha pétisóval egyenértékű!), így előveteménynek kiváló (a növény a nevét is innen kapta, ui. az ókoriak úgy hitték, hogy a növény a csillagokból meríti ezen talajjavító képességét). Hozamszinten 1,5 – 2,0 tonna termés várható hektáronként. Ez a jelenlegi felvásárlási árakon hektáronként 60 – 90 ezer Ft-os árbevételt jelent. Bár ez a bevételszint gyors meggazdagodásra nem ad alkalmat, de a növény vetésforgóban betöltött kitűnő szerepét is figyelembe véve így is nagyobb érdeklődést érdemelne.

2. Az édes csillagfürt magjáról, mint takarmányról*:

 

A csillagfürt mag beltartalmi értékeit vizsgálva rögtön kiderül, hogy az leginkább a feltárt, teljes zsírtartalmú (full-fat) szójára hasonlít. Emelt mértékben tartalmaz fehérjét és jelentős az olajtartalma is. Olajtartalma alacsonyabb, rosttartalma magasabb, mint a szójáé, s többek között ez is oka az alacsonyabb energia értékeknek. A rost, összetételét tekintve, a takarmányozás számára kevésbé kedvező lignint minimális mértékben tartalmazza:

 

 

Csillagfürt (natúr)

Index

Szójabab (hőkezelt)

Index

Nyersfehérje (%)

34,0

100

34,0

100

Nyerszsír (%)

9,0

50

18,0

100

Nyersrost %

12,0

133

9,0

100

DEsertés (MJ/kg)

15,5

86

18,0

100

MEbaromfi (MJ/kg)

12,0

83

14,5

100

NElaktációs (MJ/kg)

8,5

89

9,5

100

 

A nyersfehérje tartalom mellett fontos a meghatározó aminosavak mennyiségének, arányainak ismerete. Ez, az ideálisnak tartott szójáétól némileg eltér. A nyerszsír frakció ugyanúgy értékes zsírsavakat rejt, mint a szójabab esetében:

 

 

Csillagfürt

Index

Szójabab

Index

Lizin (%)

1,80

90

2,00

100

Methionin ( %)

0,30

75

0,40

100

Cisztin (%)

0,45

100

0,45

100

Lizin : Metionin: Cisztin

4 : 0,7 : 1

-

4,4 : 0,9 : 1

-

Linolsav (nyerszsír %-ban)

15,0

41

37,0

100

Linolénsav (nyerszsír %-ban)

10,0

182

5,5

100

Linolsav : Linolénsav

15 : 10

-

6,7 : 10

-

 

A csillagfürt a haltakarmányozásban kiemelt szerepet töltött be, mint az egyik legjobban hasznosuló eledel. Ezért is vezették be 1933-ban a csillagfürt-értéket, mint hasznosulást mérő számot. A jó emészthetőség a melegvérű állatok esetében is kimutatható (cégünk a csillagfürt hidrotermikus pelyhesítését a táblázatban közölt emészthetőségi értékek további javítása érdekében végzi):

 

Emésztési együtthatók sertésnél

Csillagfürt (natúr)

Index

Szójabab

(hőkezelt)

Index

Nyersfehérje

83

95

86

100

Nyerszsír

77

93

83

100

Nyersrost

63

72

87

100

Nmka.

88

101

87

100

 

Emésztési együtthatók kérődzőknél

Csillagfürt (natúr)

Index

Szójabab (natúr)

Index

Nyersfehérje

90

102

88

100

Nyerszsír

78

87

90

100

Nyersrost

74

190

39

100

Nmka.

82

111

74

100

 

A fenti ismereteink birtokában nyugodtan állíthatjuk, hogy az édes csillagfürtből

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hossztöltéses halastó (féloldalas halastó)

azoknak a halastavaknak az elnevezése, amelyek a völgynek csak az egyik oldalát foglalják el.... Tovább

padozat

a tömör —>istállópadló legfelső rétege, amellyel az állat közvetlenül érintkezik;... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság