Négy magas ágyás ötlet

Emelt ágyások, amiket két óra alatt elkészíthetsz

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az emelt ágyásoknak temérdek előnyük van, többek között az is, hogy sokkal egyszerűbbé teszik magát a kertészkedést is. Több olyan feladatot is feleslegessé tesznek (például ásás, szántás, gyomlálás), amiket egy hagyományos ágyás megkövetel, és egyáltalán nem számít, hogy milyen rossz minőségű talajon alakítod ki őket. Ha mindez csalogatóan hangzik, akkor adj egy esélyt az emelt ágyásoknak.

Ötletek magas ágyásra hangolódva

Ezeket a nem hagyományos ágyásokat jó minőségű komposzttal és talajjal töltheted fel, hogy növényeidnek tápanyagokban gazdag termőközeget biztosíts. Az emelt ágyások továbbá kiváló vízelvezetést és szellőzést tesznek lehetővé a gyökerek számára, amelyeknek nem kell a földben terjedő fagyökerekkel versengeniük a tápanyagokért. Az emelt ágyások talajának pH értéke egyszerűen alakítható az növények igényei alapján. Az egymás melletti ágyások teljesen más pH értékű talajt tartalmazhatnak, nem zavarva ezzel szomszédjaikat.

A problémás kártevők nehezebben férnek hozzá az emelet ágyásokban termesztett növényekhez, ráadásul egyszerűen erősíthetők rájuk védő vagy támasztó szerkezetek is. A megfelelően gondozott emelt ágyásokat az esők sem mossák el.

Az emelt ágyások továbbá lehetővé teszik, hogy kisebb helyen több növényt termessz egyszerre, a kúszónövények pedig kényelmesen leborulhatnak az ágyások széléről, helyet hagyva ezzel közvetlen szomszédjaiknak.

Láthatod tehát, hogy az ilyen speciális ágyások hihetetlenül sok előnyt biztosítanak. Jogosan kezd el gyanakodni az ember, hogy biztosan van valamilyen buktatójuk, például hogy nehéz megépíteni őket. Tévedés! Az emelt ágyások valójában egyszerűen elkészíthetők. Ha az egész család besegít, akkor egy-két órán belül el is készülhet egy. Nézzünk is meg néhány ilyen egyszerű designt, a következő oldalon folytatom! 

Ötletek magas ágyásra hangolódva

1. Emelt ágyás homokzsákokból

Ez a legegyszerűbb az összes itt felsorolt emelt ágyás design közül, ugyanis csak homokzsákokra van szükség hozzá. A készen kapható homokzsákokat nem nehéz beszerezni, de akár saját magad is megtölthetsz néhány üres darabot, ha tudsz honnan homokot szerezni hozzá (nem, a kerti talajt sajnos nem használhatod alternatív töltőanyagként homok helyett).

Egy 1,2 x 2,4 méteres emelt ágyáshoz nagyjából 20 db 30 x 90 centis homokzsákra lesz szükséged. Az 1,2 méteres szélesség azért ideális az ágyások számára, mert könnyebb szüretelni a benne termő növényeket anélkül, hogy az ágyásba kellene lépni. Ezt mindenképpen érdemes elkerülni, mert a járkálás hatására a talaj összesűrűsödik, ami nem tesz jót a gyökereknek.

Jelölj ki egy 1,2 x 2,4 méteres négyzetet a talajon. Helyezd el a homokzsákokat a kijelölt vonalak mentén, különösen ügyelve arra, hogy a sarkaknál szorosan illeszkedjenek egymáshoz a falak. A különböző rétegeket így pakold egymásra, míg el nem éred a kívánt magasságot. Béleld ki az ágyás belsejét kartonpapírral vagy egy vastag réteg újságpapírral, hogy elválaszd egymástól az eredeti talajt és azt, ami az ágyásba kerül majd (ez nagyon fontos a gyomok leszorítása miatt). Ez után rétegesen kezdd el feltölteni az ágyást kerti talajjal, levágott fűvel, aprított levelekkel és komposzttal.

2. Emelt ágyás farönkökkel

Ha nemrégiben vágtál fát a kertben, vagy udvarodon, esetleg tudsz szerezni valahonnan néhány rönköt (vagy csak van otthon néhány régi darab), akkor máris megvan következő emelt ágyásod alapja. Szükséged lesz néhány 30 cm átmérőjű egyenes farönkre – három darab 2,4 méter hosszúságú megteszi, ha van egy fűrészed, amivel az egyiket 2 db 1,2 méteres rönkké tudod szétvágni a rövidebb oldalakhoz.

Jelölj ki egy 1,2 x 1,4 méteres négyzetet a talajon, és helyezd el a rönköket a vonalak mentén. A lényeg, hogy kellően összeérjenek és egy szoros keretet alkossanak ágyásodhoz. Jó ötlet néhány kővel kitámasztani őket oldalt és a sarkaknál is, hogy ne mozduljanak el, miközben és miután feltöltöd az ágyást talajjal. Kövek helyett betonacél rudakat is használhatsz a rönkök megtámasztására (ezekből 2-3 darabot üss le a földbe mind a négy rönk mellett, amíg egy vonalba nem kerülnek azok tetejével).

Ötletek magas ágyásra hangolódva

3. Emelt ágyások fadeszkákból

Ha a homokzsákok vagy a nehéz farönkök emelgetése nem túl csalogató feladat, akkor építsd meg emelt ágyásaid oldalait fadeszkákból. Ehhez 1,2 x 2,4 méteres elemekre lesz szükséged (a két hosszú és a két rövidebb oldalhoz). Fontos, hogy ne kezelt faanyagot használj ágyásaidhoz! Az ágyások oldalait 30 centisre érdemes kialakítani, mert a magasabb falakhoz további betonacél rudakat igényelnének a stabilitás biztosításához. 30 centi mélységű talaj pedig bőven elegendő a legtöbb zöldség számára is, ugyanis ezek általában 15 centi mélyre érnek csak le. Ahogy a kibélelésre használt karton vagy újságpapír idővel lebomlik, a mélyebb helyigényű növények gyökerei szabadon lekúszhatnak majd az ágyás alatti, eredeti talajba.

A 30 centis oldalak biztosításához 60 centis rudakra lesz szükséged, amiket az ágyás falain kívülre kell leszúrnod. Jelöld ki a szokásos 1,2 x 1,4 méteres négyzetet a talajon, és mielőtt a deszkákat az élükre állítva a helyükre tennéd, üss le 2 betonacél rudat a rövidebb, és 3 darabot a hosszabb oldalak külsejére. Csak ez után fektesd a helyükre a deszkákat, és egyengesd el őket úgy, hogy illeszkedjenek egymáshoz. Belülről kövekkel támaszd meg átmenetileg az oldalakat, amíg az ágyást fel nem töltöd talajjal.

4. Emelt ágyások betontömbökből

A betontömbökből érdekes ágyásszegélyek készíthetők, ugyanis általában egy vagy két kis lyuk is van rajtuk, amelyekbe külön kis virágok vagy fűszernövények is ültethetők. A 20 x 20 x 40 centis tömbök népszerűek erre a célra, mert használatuk kényelmes, és csak 16 db kell belőlük egy 20 centi magas ágyás elkészítéséhez.

A szokásos körvonalak felrajzolása során helyezz el két tömböt egymás mellé, megkezdve ezzel az egyik rövidebb oldalt. Az oldal így egyelőre kevesebb mint 90 cm hosszú lesz. Helyezz a megfelelő szögben ezek mellé egy-egy további tömböt, amelyek a sarkak lesznek majd. Folytasd a tömbök egymás mellé helyezését a rövid oldal két végétől, majd végül fejezd be a szemközti oldallal. A beton elég nehéz kell legyen, hogy támaszték nélkül is a helyén maradjon, de a biztonság kedvéért leüthetsz néhány rudat a külső széleken.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hulladékanyagok mint trágyaszerek

a mezőgazdaságban, az iparban vagy másutt keletkező hulladékok, ha táp- és... Tovább

Imperial (DS 4056)

Cukorrépa Cél: rizománia toleráns Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a csíranövény... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert