Négy magas ágyás ötlet

Emelt ágyások, amiket két óra alatt elkészíthetsz

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az emelt ágyásoknak temérdek előnyük van, többek között az is, hogy sokkal egyszerűbbé teszik magát a kertészkedést is. Több olyan feladatot is feleslegessé tesznek (például ásás, szántás, gyomlálás), amiket egy hagyományos ágyás megkövetel, és egyáltalán nem számít, hogy milyen rossz minőségű talajon alakítod ki őket. Ha mindez csalogatóan hangzik, akkor adj egy esélyt az emelt ágyásoknak.

Ötletek magas ágyásra hangolódva

Ezeket a nem hagyományos ágyásokat jó minőségű komposzttal és talajjal töltheted fel, hogy növényeidnek tápanyagokban gazdag termőközeget biztosíts. Az emelt ágyások továbbá kiváló vízelvezetést és szellőzést tesznek lehetővé a gyökerek számára, amelyeknek nem kell a földben terjedő fagyökerekkel versengeniük a tápanyagokért. Az emelt ágyások talajának pH értéke egyszerűen alakítható az növények igényei alapján. Az egymás melletti ágyások teljesen más pH értékű talajt tartalmazhatnak, nem zavarva ezzel szomszédjaikat.

Hirdetés

 

A problémás kártevők nehezebben férnek hozzá az emelet ágyásokban termesztett növényekhez, ráadásul egyszerűen erősíthetők rájuk védő vagy támasztó szerkezetek is. A megfelelően gondozott emelt ágyásokat az esők sem mossák el.

 

Az emelt ágyások továbbá lehetővé teszik, hogy kisebb helyen több növényt termessz egyszerre, a kúszónövények pedig kényelmesen leborulhatnak az ágyások széléről, helyet hagyva ezzel közvetlen szomszédjaiknak.

Hirdetés

 

Láthatod tehát, hogy az ilyen speciális ágyások hihetetlenül sok előnyt biztosítanak. Jogosan kezd el gyanakodni az ember, hogy biztosan van valamilyen buktatójuk, például hogy nehéz megépíteni őket. Tévedés! Az emelt ágyások valójában egyszerűen elkészíthetők. Ha az egész család besegít, akkor egy-két órán belül el is készülhet egy. Nézzünk is meg néhány ilyen egyszerű designt, a következő oldalon folytatom! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Házi kert

szulák (Convolvulus)

A szulákfélék (Concolvulaceae) családjának nemzetsége. Apró sz. v. folyondár (C. arvensis... Tovább

antagonizmus

biol. értelemben élőlényeknek egymásra gyakorolt káros hatása, pl. a mikroorganizmusokra... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés