Nárcisz termesztése vízben

hirdetes

Így termeszthetsz nárciszt vízben

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A latin nevén Narcissus papyraceusként ismert „papírfehér” nárcisz faj gyönyörű fehér, sárga, vagy narancs színekkel gazdagíthatja kertedet. Ezek a szépségek a nárciszok 30-45 centis szárain jelennek meg a tél végső stádiumaiban. Habár minden nárciszfajta rávehető arra, hogy szezonon kívül is virágokat hozzon, csak a Narcissus papyraceus képes talaj nélkül, vízben megteremni. Nézzük, mit kell tennünk ehhez! 

Nárcisztermesztési kisokos

Ezek a gyönyörű nárciszok tökéletesek a vízi virágoztatásra, ugyanis hagymáiknak ehhez nincs szükségük 12-15 hétnyi hűtésre, mint más fajtáknak. Ennek köszönhetően ezen nárciszok nevelése olyan egyszerű, hogy még a kezdők is elkezdhetik elültetni virágaikat október és november közepe között, hogy februártól márciusig gyönyörködhessenek a pompás szirmokban.

Ha te is szeretnél megpróbálkozni a papírfehér nárciszok vízi nevelésével, akkor a következőkre lesz szükséged…

Az előkészületek

Válassz nagyméretű, érett, feszes papírfehér nárciszhagymákat, amiken nem látszódnak rothadás jelei, vagy más sérülések. A nagyobb hagymák nagyobb virágokat teremnek majd, ráadásul többet is. Tartsd őket száraz helyen, szobahőmérsékleten, és ne engedd, hogy közvetlenül rájuk süssön a nap. Ültesd el őket minél előbb, ugyanis jó pár héten belül elkezdenek majd kihajtani.

Válassz egy mutatós, sekélyes növénytartót, amin nincsenek vízelvezető lyukak. Bármilyen üvegből, agyagból, vagy más, nem vízszívó anyagból készült tartó megteszi, csak legyen legalább 7,5-13 cm mély. Választhatsz például egy magasabb üvegvázát, amin keresztül megfigyelheted a növény növekedését. Ha több adag nárciszt szeretnél ültetni, egymás után késleltetve, akkor érdemes megjelölni a növénytartót az ültetési dátummal. Töltsd fel a növénytartót félig nem szivacsos termőközeggel, például díszkavicsokkal, üveggolyókkal, vagy színes kövekkel (persze ezeket előtte alaposan tisztítsd le).

hirdetes
hirdetes

Helyezd a nárciszhagymákat hegyes végükkel felfelé a termőközegen. Nyugodtan összezsúfolhatod őket, hogy majdnem egymáshoz érjenek, az egymáshoz közel ültetett hagymacsoportok eredményezik a leggazdagabb látványt. Ezután adj hozzá további termőközeget a növénytartóhoz, hogy betemesd vele a hagymák alsó felét, vagy legfeljebb kétharmadát. Ez segít majd egy helyben tartani őket, amíg ki nem gyökereznek.

Kezdd el lassan felölteni a növénytartót vízzel, amíg éppen el nem éri a hagymák alját. A lényeg, hogy a víz felszíne ne érjen hozzá a hagymákhoz, ugyanis ha vízbe kerülnek, akkor szétrohadnak majd. Naponta ellenőrizd, és tartsd a vizet ezen a szinten, míg a nárciszok be nem fejezték a virágzást. Tedd a hagymákat egy hűvös, sötét szobába két hétre, hogy gyökérnövesztésre ösztönözd őket. Igyekezz nem megzavarni őket ez idő alatt. A második hét végén finoman húzd meg egy kicsit a hagymákat, hogy leellenőrizd, megkezdődött-e a gyökérzés. Ha érzel némi ellenállást, akkor megjelentek a gyökerek. Ha nem, akkor adj nekik még egy hetet, és ellenőrizz újra.

Ha a gyökerek megérkeztek, vidd át a növénytartót egy hűvös, de világos helyre, ahol nem érheti őket közvetlen napfény. A hőmérsékletet tartsd 13-16°C között. Ha túl melegbe kerülnek, akkor túl gyorsan kezdenek el nőni, és a száraiknak nem lesz idejük, hogy megerősödjenek. Ezt követően 3-5 héten belül megkezdődik a virágzás. Helyezd nárciszaidat egy napos ablakpárkány közelébe egy világos szobában (közvetlen napfénybe), amikor az új hajtások 7,5 centisre nőnek. A napközbeni hőmérsékletet emeld 16-21°C-ra. Egy ennél valamivel hűvösebb éjszakai hőmérséklet segít majd arra ösztönözni a növényeket, hogy tömörebben nőjenek, és ne váljanak nyurgává.

Amikor száraik magasabbra nőnek, vedd körbe nárciszaidat virágkarókkal, majd rögzítsd hozzájuk spárgával, nehogy lekonyuljanak. Amint megindul virágzás, távolítsd el nárciszaidat a közvetlen napfényből, hogy tovább gyönyörködhess bennük. Amint a virágzás befejeződik, szabadulj meg nárciszaidtól. Ekkorra már felhasználták minden energiájukat, és nagy valószínűséggel képtelenek lesznek újravirágzani. Mosd el és fertőtlenítsd a növénytartót és a közeget, hogy jövőre újra felhasználhasd őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

elkülönítőistálló

beteg v. kezelésre szoruló, ill. megfigyelés alatt álló tehenek elhelyezésére szolgáló... Tovább

aeroplankton

a levegőben lebegő, főként ->baktériumokból álló, viszonylag laza életközösség. Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés