Nárciszhagyma nem virágzik, mi a megoldás? 6 ok, amiért a nárciszhagymáid nem virágoznak- és a megoldás a nárciszok virágzásához

6 ok, amiért a nárciszhagymáid nem virágoznak- és a megoldás

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Semmi sem hirdeti olyan vidáman, olyan harsogóan a tavasz beköszöntét, mint a nárciszok napsütéses sárga trombitái. Szóval tudjuk milyen csalódás, ha nem virágoznak. Néhány éve ültetted őket, és ott vannak a leveleik. Vajon miért nem virágoznak? Megpróbáltunk utánajárni az okoknak, mutatjuk, mi okozza azt, hogy a nárciszok nem virágoznak!  

6 ok, amiért a nárciszhagyma nem virágzik

Miért nem virágzik a nárcisz?- Túlzsúfoltság

A nárciszok osztódással és új hagymákkal szaporodnak. Ezért vásárláskor gyakran látni egy karcsú kamasz hagymát egy nagyhoz csatolva. De néhány év elteltével egyetlen hagymából egész kolónia lehet, és a hagymák a többi vállán nőnek. Azonban egyik sem rendelkezik elegendő nedvességgel vagy tápanyaggal, hogy virágbimbót hozzon létre. Megoldás: emeld fel a hagymákat és oszd szét őket.

Miért nem virágzik a nárcisz?- Elégtelen napfény

A túl kevés fény több növénynek sem kedvez, a nárcisznak is szüksége van a napsütés erejére a virágzáshoz! Ha kerted sötét mélyedéseibe ülteted őket, a nárciszok minden évszakban gyengébbek lesznek, amíg már nem lesz elegendő energiájuk a virágbimbó kialakulásához. Megoldás: Ásd ki őket, és helyezd át őket egy ágyba, ahol naponta körülbelül hat órát sütnek a napsütésben.

Miért nem virágzik a nárcisz?- Túl meleg

Ha szokatlanul enyhe tél volt, akkor előfordulhat, hogy hagymáinak nem volt elég hideg időjárása ahhoz, hogy megszakítsa a nyugalmi állapotot. Biztosan ti is észrevettétek, hogy a mostani telek nem feltétlenül azok a telek, amikhez mi és növényeink is hozzászoktak. Nemcsak mi érezzük meg, ha melegek a telek, hanem ők is. Megoldás: vásárolj előhűtött hagymákat, vagy ültesd el a hagymákat olyan tartályokba, ahol jobban ki vannak téve a hideg időjárásnak.

Miért nem virágzik a nárcisz?- Túl sok nedvesség

A nárciszok a száraz virágágyást részesítik előnyben. A legjobb virágzási eredmény érdekében tartsd távol őket az öntözőrendszer permetétől. Ha az ültetési területük kissé nedves, azt mondják, a legjobb, ha szomjas társnövényekkel párosítják őket, például egynapos liliommal vagy más évelő növényekkel, amelyek felszívják a felesleges nedvességet.

Miért nem virágzik a nárcisz?- Táplálékra van szüksége

Szakértők szerint a nárciszoknak többre van szükségük, mint a szokásos csontliszt műtrágyára, hogy a legjobbat nyújtsák, különösen hosszú távon. Speciális nárcisz műtrágya használatát javasolják, amely extra káliumot tartalmaz.

Miért nem virágzik a nárcisz?- Sérült lombozat

Ha a leveleket idő előtt eltávolították, akár egy késői fagy, akár egy türelmetlen kertész miatt, a hagymák nem tudják feltölteni energiatartalékaikat a következő szezonra. Lehet, hogy van még elegendő erejük a levelek növesztéséhez, de a virágzásnak várnia kell, amíg megerősödik. Megoldás: A hagymaágyakat késő ősztől kora tavaszig műtrágyázzuk lassú felszabadulású műtrágyával, a csomagoláson feltüntetett arányban. Ezután hagyd ott maradni a lombozatot, amíg el nem kezd sárgulni és felborulni.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Flämingsstern

Tavaszi zab Cél: élelmiszer és takarmány Leírás:A fajta növekedési típusa korai... Tovább

szűkített önköltség

A termelési tevékenység v. szolgáltatás közvetlen ráfordításainak költsége,beleértve a... Tovább

Tovább a lexikonra
virág virágtermesztés