A nárcisz gondozása- 5 fontos tudnivaló a nárcisz megfelelő ápolásához, nárcisz ültetése tudnivalók, nárcisz hagyma gondozása

A nárcisz gondozása- 5 fontos tudnivaló a nárcisz megfelelő ápolásához

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A nárcisz egy csodálatos virág, a tavasz napsárga hírnöke, sok-sok tavaszi kert igazi éke. Te is szeretnéd teleültetni a kertedet ezzel a csodás virággal, vagy épp csak a párkányodra raknál belőle? Bárhogyan is legyen, ezt a néhány fontos információt mindenképpen tudnod kell a nárciszok gondozásával kapcsolatban.

nárcisz gondozása tudnivalók

Ne vágd le a nárciszokat!

Első, és az egyik legfontosabb szabály: Soha ne vágj nárciszokat! Mindig szedd le őket! Amikor levágod, rövidebb és üregesebb lesz a száruk. Így nem szívja jól a vizet, és a virágok sem maradnak meg. Ha leszeded, nyúlj le egészen a szár tövéig, és ott pattintsd le. Sokkal hosszabb szárat kapsz, a végén a tömör fehér résszel, amely felszívja a vizet és megtartja azt. A nárcisz virágai gyönyörűen kitartanak, ha így szedik le őket!

Egynapos liliommal ültesd el a nárciszokat!

A nárcisz után virágzó évelő növények segítenek elhasználni a talaj nedvességtartalmát, így a hagymák szárazak és egészségesek maradnak. A napvirág különösen hasznos, mert nagyon kevés karbantartást igényel, és a növekvő liliom lombozat szépen álcázza a fakuló nárcisz lombozatát.

Műtrágyázd a nárciszokat!

A nárciszoknak kell egy kis plusz táplálék, úgynevezett plusz löket ilyenkor tavasszal, hogy valóban csodaszépek legyenek. Ültetéskor is fontos szerves anyagot keverni a talajba, bátran használj a nárciszok ültetéséhez komposztot! Ha lehet, minden tavasszal trágyázz, azonban arra feltétlenül ügyelj, hogy kerüld a magas nitrogéntartalmú műtrágyákat, amelyek nárciszvakságot okoznak. Ehelyett válassz magas hamutartalmú műtrágyát.

Bent is ültethetsz nárciszt!

A cserepek használata nagyszerű módja annak, hogy kisebb helyen nevelj nárciszt, ha máshol nincs hely. Ugyanúgy ültesd, mint a földbe, de kissé közelebb egymáshoz - körülbelül egy hagymányi egymástól - az intenzívebb megjelenítés érdekében. Nagy konténerekben két szinten ültethetsz. Töltsd fel a cserepeket komposzttal félig, és tedd ki a hagymákat. Adj hozzá több komposztot és még egy réteg hagymát. Takard be földdel! Minden hagymának azonos magasságúra kell nőnie. Beltéri termesztéshez a legjobb egy törpe vagy miniatűr fajtát választani, például a krémes Topolino-t, mivel ezek kevesebb helyet igényelnek, és könnyebben alkalmazkodnak a környezethez. Az illatos fajták jó választást jelentenek, illatot és színt visznek otthonodba.

Ha lelógnak a nárciszok, próbálj meg miniatűr fajtákat is!

A nárciszok ellenállnak a legtöbb zord időjárásnak, de néha túl sok ütést kapnak. Ha nincs védett helyed, hogy megvédd növényeit a szélben és az esőben való lehullástól, próbálj meg inkább egy miniatűr fajtát termeszteni.  Ellenőrizheted az hagymák mélységét is. A lelógó nárcisz másik lehetséges oka az, hogy a hagymákat nem ültették elég mélyre.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Ökotoxikológiai Laboratórium

Laboratórium Vezetõ: Kalotás Zsoltné toxikológiai osztály vezetõ Cím:... Tovább

kitin

felépítésében a cellulózhoz hasonló, állati eredetű nitrogént tartalmazó vázpoliszacharid... Tovább

Tovább a lexikonra
virág virágtermesztés