Minden, amit egy kertésznek a narancs termesztéséről tudnia kell

Termesszünk saját kertünkben isteni narancsot!

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Narancstermesztés saját kezűleg

A narancsfák kártevői és betegségei

A narancsfákat néhány igen kellemetlen betegség és kártevő támadhatja meg. A levéltetvekre és liszteskékre használhatsz rovarirtó permetet, de ebben a cikkben további technikákat is találsz ellenük. Van továbbá néhány egyéb probléma is, amiket jó észben tartani!

Citrusfélék foltosodása

Ezért a betegségért a fokozottan fertőző Xanthomonas axonopodis baktérium felelős, tünetei pedig a gyümölcsökön, leveleken és ágakon megjelenő sárga heges foltok. Egy súlyosabb fertőzés levélhulláshoz, szépséghibás termésekhez, vagy akár az egész fa elpusztulásához is vezethet. Sajnos a kórokozó baktérium a levegőben, rovarokon, madarakon és egyéb módokon is terjredhet. A legjobb megoldás a védekezés, amelyhez gombaölő permettel kell lefújnod narancsfáidat. Sajnos ha már egyszer megjelent rajta, akkor nincs mit tenni. Szabadulj meg minél előbb a fától, nehogy a betegség továbbterjedhessen.

Zsírfolt

Ezt a gombás betegséget a Mycosphaerella citri nevű kórokozó terjeszti. A betegség sárgásbarna foltokként jelenik meg a leveleken, általában az alsó részükön. Ahogy a fertőzés terjed, egy zsíros, olajos folttá válhat, ami jelentős levélhulláshoz vezet. Ha ilyet látsz narancsfáidon, azonnal távolítsd el a fertőzött leveleket, majd permetezd le fádat gombaölővel.

Fitoftórás termés- és gyökérrothadás

Ezt a betegséget egy, a talajban élő gomba, a Phytophthora nicotianae okozza, és barnás, szivárgó foltok formájában jelenik meg a fák törzsén. Ahogy a betegség terjed, a fa kérge idővel kiszárad és megrepedezik, de a termések is bebarnulhatnak és elrohadhatnak. Ha narancsfádat megtámadja a gyökérrothadás, akkor fontos, hogy minden földre hulló levelet és gyümölcsöt eltávolíts a kertedből. Ezután metszd le az alsó ágakat, hogy egy se legyen a 60 centinél alacsonyabban a fa törzsén.

Rojtosszárnyúak

A „tripszekként” is ismert rojtosszárnyúak apró, narancssárga vagy barna rovarok, amelyek a növények fiatalabb leveleit és éretlen terméseit támadják meg. A rojtosszárnyúak jelenlétéréről összepöndörödött, eltorzult levelek és levélrügyek árulkodhatnak, de a fa termésein is sebek, illetve ezüstszínű csíkok jelenhetnek meg tőlük. A kifejlett rojtosszárnyúak ősszel rakják le petéiket, amelyek a következők tavasszal kelnek ki. A tripszek ellen spinosad tartalmú rovarirtó szerekkel veheted fel a harcot. Ezeket a készítményeket érdemes 2-3 hetente újraalkalmazni, hogy a lehető leghatékonyabbak legyenek.

A narancs szüretelése

A legtöbb narancsfajta 3-6 évvel az ültetése után kezd el teremni, habár ez az adott éghajlattól is függ. A narancsok nem egyszerre érnek meg a fán, ezért folyamatos szüretelést igényelnek. Egy termés 6-8 hónap alatt érik be, és nem hullanak le az ágakról (hacsak nem kifejezetten ilyen fajtát termesztesz). A gyümölcsöket teljesen érett állapotukban érdemes leszüretelni a fákról. Ehhez vágd le őket metszőollóval, vagy húzd le őket a szárukról. A leszüretelt, sértetlen gyümölcsöket hűvös helyen tárolhatod.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

cukorrépafej

a cukorrépa-termelés mellékterméke, a levélből és a levágott répakoronábó áll.... Tovább

küsz (bökle, szélhajtó küsz, Alburnus [lucidus] al-burnus)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó, apró, ujjnyi nagyságú, ezüst színű hal.... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs