Minden, amit egy kertésznek a narancs termesztéséről tudnia kell

Termesszünk saját kertünkben isteni narancsot!

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A narancs (Citrus sinensis), vagy édes narancs egy citrusféle, amelyet elsősorban szubtrópusi vidékeken termesztenek. Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis még hűvösebb vidékeken is van esélyed arra, hogy felneveld saját narancsfáidat. Hogyan? Máris mutatjuk! Íme minden, amit egy kertésznek a narancs termesztéséről tudnia kell!

Narancstermesztés saját kezűleg

A narancs fajtái

A narancs egyik legjobb tulajdonsága, hogy legtöbb fajtája öntermékeny, tehát akár egyetlen egy fa is képes gyümölcsöt termelni anélkül hogy szüksége lenne egy második fára. Ha van egy melegház kertedben, amit még a leghidegebb téli éjszakákon is képes vagy a minimum hőmérséklet felett tartani, akkor lényegesen kibővülnek lehetőségeid. Ha azonban növénytartóban szeretnél narancsot termeszteni otthonodban (hogy télen bevihesd a melegbe), akkor a törpe változatok közül kell választanod magadnak.

Hamlin – A Hamlin narancsfák nagyon jól tűrik a hideget, habár még így is csak 8-as USDA zónáktól felfelé, tehát hazánknál valamivel melegebb teleket igényelnek. Terméseiknek kevés magja és vékony héja van, ízük pedig kiváló. Akár 4 méter magasra is megnőhetnek, de sajnos nem ideálisak növénytartóban nevelésre.

Valencia – A Valencia narancsfák temérdek lédús gyümölcsöt teremnek, ráadásul nem foglalnak túl sok helyet sem. Normál méretükben 4,5 méter, törpeként 3 méter magasra nőnek meg.

Moro vérnarancs – A vérnarancsok egyre népszerűbbek, ezért akár egy ilyet is beszerezhetsz kertedbe, ha nem szeretnél lemaradni a trendről. A Moro vérnarancs termései frissen és gyümölcsléként is kiválóak. A szabadban 4,5 méter magasra nőhet meg. A melegebb éghajlatokat kedveli, így USDA 8 zónáktól felfelé hidegtűrő, de ha télen meleget tudsz biztosítani neki, akkor 4-11 zóna között teraszi faként is tartható.

Honeybell – Ezeket a prémium narancsokat meglehetősen nehéz beszerezni, de nagyon is megéri levadászni őket. A Honeybell narancsokat a tangerin és egy nagyon édes grapefruit fajta keresztezésével hozták létre. A fa termései maguktól lepotyognak, amikor megérnek.

Washington Navel – A Navel narancsok a legnépszerűbb narancsfajták közé tartoznak, a Washington pedig kifejezetten édes, mag nélküli terméseket hoz, amiket nagyon könnyű meghámozni is. Ideálisak frissen fogyasztásra. A normálméretű fák akár 6 méteresre is megnőhetnek, de törpe változata csupán fele ilyen magas, így ideális növénytartókba. Nézzük, mi szükséges a narancs ültetéséhez, gondozásához, a következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fémek korrózió elleni védelme

a gyak.-ban alkalmazott fémek ált. olyan környezetben vannak, amely gyengébb v. erősebb... Tovább

fűmagtermesztés

magfüves telepíthető tavasszal v. ősz elején (aug. 20. és szept. 15. között), gondosan... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs