Minden, amit egy kertésznek a narancs termesztéséről tudnia kell

Termesszünk saját kertünkben isteni narancsot!

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Narancstermesztés saját kezűleg

A narancs gondozása

Öntözés

Narancsfáid vízigénye mind az éghajlattól, mind pedig az éves csapadékmennyiségtől is függ majd. A narancsfák a legtöbb helyen rendszeres öntözést igényelnek. A víz nem csak a fa életben maradásához nélkülözhetetlen, ugyanis ettől lesznek puhábbak gyümölcsei is. A vízigényt továbbá az is befolyásolja, hogy milyen mélyre ülteted el fáidat. A legtöbb narancsfának hetente 1-1,5 hüvelyk (2,5-4 cm) vízre van szükségük. A fiatal csemetéket 3-7 naponta öntözd, a későbbiekben pedig válts ritkább, de mélyebb öntözésekre.

Trágyázás

A gyümölcsfák rendszeres tápanyag-utánpótlást kell biztosítani, hogy legyen elég erőforrásuk gyümölcsöket termelni. Narancsfáidat tavasszal és nyáron érdemes trágyázni, kiegyensúlyozott összetételű organikus szerves trágyával.

Ügyelj a sárguló levelekre, amik többek között nitrogénhiányra is utalhatnak. Ilyenkor öntözés előtt trágyázz fáid körül. A cserepes narancsfáknak különleges, kifejezetten növénytartókban nevelt citrusfélék számára készült trágyára van szükségük, méghozzá nagyobb mennyiségben, mintha a kerti talajban nőnének.

Talajtakarás

A narancsfák, és általánosságban a citrusfélék körül nem ajánlott talajtakarót alkalmazni. Ha mégis letakart ágyásba ülteted fáidat, akkor ügyelj rá, hogy a takaró legalább 30 cm-re legyen törzsüktől.

Metszés

Minden gyümölcsfát, így a narancsfákat is metszeni kell, mert így nem csak megfelelő alakúra nőnek, hanem bőségesebben is teremnek majd. Narancsfáidat tavasszal vagy nyáron érdemes metszeni.

Társültetés

A narancsfák általában nem kedvelik a közvetlen társaságot, mert rendkívül éhes növények, amik nem osztozkodnak szívesen másokkal a tápanyagaikon. Ha mindenképpen szeretnéd összeültetni narancsfáidat más növényekkel, akkor próbálkozhatsz levendulával, kaporral, fokhagymával, bársonyvirággal, édesköménnyel, cickafarkkal, herével és sarkantyúkával. Semmiképpen ne ültesd narancsfáidat édesburgonyák, cirok vagy kukorica közelébe.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

olaszperje (szálkásperje, Lol ium multiflorum Lam.)

a —>pázsitfüvek családjához tartozó, bojtos gyökerű, laza bokrú szálfű... Tovább

Vidats-eke

Fagerendelyes,egyvasú,taligás,fogatos eke, 21-27 cm mély szántásra alkalmas meredek - csavart... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs