hirdetes

Napraforgóra és repcére mindig lesz kereslet

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Kedden rendezte meg az IKR Zrt. székesfehérvári vevőtalálkozóját, amelyre elsősorban a Veszprém és Fejér megyei vásárlóit várta. Szó volt arról is, hogy mivel a búza készletek nőttek a világban, nincs rá akkora kereslet, és várhatóan ez továbbra is így marad. A rendezvény a cég szakembereinek előadásaival kezdődött.
Szaxon Attila vezérigazgató megnyitójában többek között az agrárkiadásokról, fogyasztói és mezőgazdasági árakról és banki kamatokról hallhattunk egy általános összefoglalót. Gajdos Csaba területi igazgató bemutatta az új munkatársakat, majd Vámosi Gábor a terményárak alakulásáról beszélt.

A termények várható árainak megállapításakor figyelembe kell venni a terménykészletek alakulását. Mivel a búza készletek nőttek a világban, nincs rá akkora kereslet, és várhatóan ez továbbra is így marad. A kukorica ára a tavalyi évben a betakarításig csökkent, majd nőni kezdett, ahogy a kőolaj árak emelkedtek. Ennek ellenére az export nem emelkedett.

A napraforgó és a repce esetében más a helyzet. Vámosi Gábor szerint ezekre mindig lesz kereslet a világban. Ezt mutatja az is, hogy szinte az egész napraforgó termést kivitték az országból. Hasonlóan nagy az érdeklődés a repce iránt is. Ezek elsősorban a biodízel-gyártás miatt értékelődnek fel.

A területi igazgató megállapítása szerint a készletfinanszírozás és a befektetés romlik, az EUR/HUF változás gyengül, a kőolaj árak pedig emelkednek majd az elkövetkezendő időszakban.

2010 beatakarítás utáni terményárai szerinte a következőképpen alakulnak majd:

Repce esetében 65-70 000 Ft/ tonna, takarmánybúza esetében 25-27 000 Ft/tonna, malmi búzánál 28-30 000 Ft/tonna, míg a napraforgó árát 65-70 000 Ft/tonnára becsülik.

A rendezvényen szó volt az időjárás egyre szélsőségesebb alakulásáról is: az elmúlt években megfigyelhető, hogy a csapadék eloszlás a mezőgazdasági munkák szempontjából legfontosabb időszakokban (április - május, július - augusztus) igen szélsőséges, míg az átlaghőmérséklet ugyanezen időszakokban átlagosan jóval magasabb a 30 éves átlagnál, így gyakran előfordul az, hogy csapadékhiányhoz magas hőmérsékleti értékek kapcsolódnak. Az ilyen időjárási körülményekre megoldást jelenthet a korai vetésű fajták választása (pl. előveteményként vagy másodvetésnek), ezzel a vetési időszak kitolható.
hirdetes

Forrás: EU-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

tájrendezés

a —>táj különböző célokra való felhasználása érdekében végzett tevékenység. A... Tovább

koca ellése (fialás)

a koca ellését jellegzetes tünetek előzik meg. Az ellés közeledtével a kocák sokat feksznek,... Tovább

Tovább a lexikonra