Miért fontos a napfénytérkép? Miért érdemes késziteni, mi az a napfénytérkép?

hirdetes

Készíts Te is napfénytérképet! A nap helyzetének mérése kertészeti szempontból

TK, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Amikor azon gondolkozunk, milyen növényeket szeretnénk kertünkbe ültetni, az első dolgunk felmérni, hogy azoknak mennyire kell napos, vagy éppen árnyékos terület fejlődésükhöz. Ennél a kérdésnél viszont sokan képesek leragadni, tanácstalanok.

Napfény

Viszont, hogy tudjuk milyen mértékben éri a napfény területeinket, érdemes ismernünk a kertünket, hiszen fontos, hogy növényeinket úgy ültessük el, hogy azok az igényeiknek megfelelő napfénymennyiséghez jussanak. Ennek feltérképezésére ezért is érdemes odafigyelnünk – képesek leszünk ezáltal felmérni, illetve mivel feljegyzéseket készítünk, emlékezni is arra, hogyan mozog a nap kertünkben, illetve, hogy napi szinten melyik terület mennyi napfényhez jut.


Napfénykövetés a kertekben


Csakúgy, mint az embereknél, a növények között is vannak a napfényre érzékenyebb fajták. 


Az árnyékkedvelőket a nap könnyebben megégetheti, a túlságosan napos helyeken nem fognak virágozni, illetve meg is állhatnak a fejlődésben.

hirdetes


Ehhez hasonlóan a napfényt kedvelők akkor nem fognak virágba borulni, vagy nem megfelelően fejlődni, sokkal érzékenyebbek lesznek a megbetegedésekre, ha túlságosan árnyékos területen vannak. 


Ezen okok miatt van minden növénynél megjelölve, hogy milyen környezet szükséges számukra – napos, félárnyékos, vagy árnyékos.


-    A napfényt igénylőknek napi szinten hat vagy több óra közvetlen napfényre van szükségük.

hirdetes
-    A félárnyékos helyet kedvelőknek ez az időtartam lecsökken 3 – 6 órára.
-    Az árnyékkedvelőknek pedig társaikkal ellentétben egyáltalán nincs szükségük 3 óránál több napsütésre.


A házzal, garázzsal és egyéb építményekkel teli udvaron, ahol megtalálhatóak már kifejlett fák, cserjék, általában olyan területek vannak, amik mindhárom fajta növénynek kedvezőek lehetnek – amennyiben jól használjuk környezetünket ki. A nap kelet felől halad nyugatra a föld felett. Ez azt okozza, hogy az árnyékok az óramutató járásának megfelelően, nyugatról, keletre fognak haladni. Ez persze függ az évszaktól, a nap lehet magasabban, alacsonyabban az égen, illetve maguk az árnyékok is sok mindent befolyásolhatnak (mekkorák, milyen vetett árnyékról van szó stb.)

 

Amennyiben érdekel a cikk folytatása, lapozz!


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-25

A vakond lett az év emlőse

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az AM és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.

2023-01-25

Így tisztítsuk meg az eperágyásokat februárban

A késő téli időszak, azaz a február hónapja tökéletes alkalom az eperágyások megtisztítására és rendberakására, segítünk benne, hogyan érdemes nekiállni!

2023-01-25

Okos ötletek az olcsó kertészkedéshez – így legyél költséghatékony!

A kertészkedés sem tartozik mára a legolcsóbb hobbik közé, de vannak szuper költséghatékony tippjeink, amik segíthetnek pénztárcabarátabbá varázsolni!

2023-01-23

Kemény vagy lágynyakú fokhagyma – melyiket termesszük a veteményesben?

A fokhagyma rendkívül népszerű növény, és különféle fajták széles választékát kínálja. A keménynyakú és a lágynyakú fokhagyma közül melyik válasszuk?

2023-01-26

Konténerkertészet: ültetési útmutató és segítő tippek!

Ha régóta érdekel a konténerkertészet, vagy szeretnéd megtudni, mi is ez pontosan, akkor kövesd pontos útmutatási és karbantartási tippjeinket a cikkben!

2023-01-23

A Zichy Kastélyok nyomában – Az egykori nemesi család hagyatéka

Magyarországon számtalan a múltszázadokból fennmaradt kastélyokat fedezhetünk fel, mi most a Zichy család hátrahagyott csodálatos műremekeit gyűjtöttük össze.

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-01-25

Hogyan neveljünk bőrápolásra alkalmas gyógynövényeket?

Tudtad, hogy te is tudsz gyógynövényeket termeszteni a kertedben könnyedén, de akár cserépben is? Segítünk neked a legegyszerűbb módon megvalósítani terveidet!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fagy

a —>1evegő hőmérsékletének a —>víz f.-pontja (0°C) alá való süllyedése. Az... Tovább

bogarak (Coleoptera)

a rovarok osztályának fajokban leggazdagabb rendje. Mo.-on több mint 10 ezer fajuk él, köztük... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet