Miért fontos a napfénytérkép? Miért érdemes késziteni, mi az a napfénytérkép?

Készíts Te is napfénytérképet! A nap helyzetének mérése kertészeti szempontból

TK, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Amikor azon gondolkozunk, milyen növényeket szeretnénk kertünkbe ültetni, az első dolgunk felmérni, hogy azoknak mennyire kell napos, vagy éppen árnyékos terület fejlődésükhöz. Ennél a kérdésnél viszont sokan képesek leragadni, tanácstalanok.

Napfény

Viszont, hogy tudjuk milyen mértékben éri a napfény területeinket, érdemes ismernünk a kertünket, hiszen fontos, hogy növényeinket úgy ültessük el, hogy azok az igényeiknek megfelelő napfénymennyiséghez jussanak. Ennek feltérképezésére ezért is érdemes odafigyelnünk – képesek leszünk ezáltal felmérni, illetve mivel feljegyzéseket készítünk, emlékezni is arra, hogyan mozog a nap kertünkben, illetve, hogy napi szinten melyik terület mennyi napfényhez jut.


Napfénykövetés a kertekben: így készíts napfénytérképet


Csakúgy, mint az embereknél, a növények között is vannak a napfényre érzékenyebb fajták.  Az árnyékkedvelőket a nap könnyebben megégetheti, a túlságosan napos helyeken nem fognak virágozni, illetve meg is állhatnak a fejlődésben.

Ehhez hasonlóan a napfényt kedvelők akkor nem fognak virágba borulni, vagy nem megfelelően fejlődni, sokkal érzékenyebbek lesznek a megbetegedésekre, ha túlságosan árnyékos területen vannak.  Ezen okok miatt van minden növénynél megjelölve, hogy milyen környezet szükséges számukra – napos, félárnyékos, vagy árnyékos.


-    A napfényt igénylőknek napi szinten hat vagy több óra közvetlen napfényre van szükségük.
-    A félárnyékos helyet kedvelőknek ez az időtartam lecsökken 3 – 6 órára.
-    Az árnyékkedvelőknek pedig társaikkal ellentétben egyáltalán nincs szükségük 3 óránál több napsütésre.


A házzal, garázzsal és egyéb építményekkel teli udvaron, ahol megtalálhatóak már kifejlett fák, cserjék, általában olyan területek vannak, amik mindhárom fajta növénynek kedvezőek lehetnek – amennyiben jól használjuk környezetünket ki. A nap kelet felől halad nyugatra a föld felett. Ez azt okozza, hogy az árnyékok az óramutató járásának megfelelően, nyugatról, keletre fognak haladni. Ez persze függ az évszaktól, a nap lehet magasabban, alacsonyabban az égen, illetve maguk az árnyékok is sok mindent befolyásolhatnak (mekkorák, milyen vetett árnyékról van szó stb.)

 

Amennyiben érdekel a cikk folytatása, lapozz!


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-11

Ültessük el MOST a nyáron virágzó cserjéket!

Április és május a tökéletes időszak a nyáron virágzó cserjék ültetéséhez, ezért most kertészünk elhozta nektek a legjobb tanácsokat, tippeket a nyári cserjékhez!

2024-04-10

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal. Fogadjátok meg kertészünk tanácsait a sarkantyúka ültetésével és gondozásával kapcsolatban!

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-15

5+1 érdekesség, amit nem tudtál a tavirózsáról

Fedezz fel lenyűgöző érdekességeket a tavirózsákról! Tudj meg többet a Hévízi-tó különleges virágairól, a fehér tündérrózsák sorsáról és sok más meglepetésről!

2024-04-10

Korhad a meggyfád törzse? - így segíts rajta!

Tanuld meg te is, hogyan tudod megmenteni a korhadt meggyfád törzsét szakértő tippjeinkkel. Kövesd az utasításinkat és tippjeinket, mutatjuk a legfontosabbakat!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

egyesülés

1. (üz.) Az állami vállalatok, a szövetkezetek és egyéb szocialista szervezetek egymással... Tovább

egyenértékszámok

mindazon termékeknél v. szolgáltatásoknál, amelyeknél egyidejűleg egymástól eltérő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet