Miért fontos a napfénytérkép? Miért érdemes késziteni, mi az a napfénytérkép?

hirdetes

Készíts Te is napfénytérképet! A nap helyzetének mérése kertészeti szempontból

TK

Amikor azon gondolkozunk, milyen növényeket szeretnénk kertünkbe ültetni, az első dolgunk felmérni, hogy azoknak mennyire kell napos, vagy éppen árnyékos terület fejlődésükhöz. Ennél a kérdésnél viszont sokan képesek leragadni, tanácstalanok.

Napfény

Viszont, hogy tudjuk milyen mértékben éri a napfény területeinket, érdemes ismernünk a kertünket, hiszen fontos, hogy növényeinket úgy ültessük el, hogy azok az igényeiknek megfelelő napfénymennyiséghez jussanak. Ennek feltérképezésére ezért is érdemes odafigyelnünk – képesek leszünk ezáltal felmérni, illetve mivel feljegyzéseket készítünk, emlékezni is arra, hogyan mozog a nap kertünkben, illetve, hogy napi szinten melyik terület mennyi napfényhez jut.


Napfénykövetés a kertekben


Csakúgy, mint az embereknél, a növények között is vannak a napfényre érzékenyebb fajták. 


Az árnyékkedvelőket a nap könnyebben megégetheti, a túlságosan napos helyeken nem fognak virágozni, illetve meg is állhatnak a fejlődésben.

hirdetes


Ehhez hasonlóan a napfényt kedvelők akkor nem fognak virágba borulni, vagy nem megfelelően fejlődni, sokkal érzékenyebbek lesznek a megbetegedésekre, ha túlságosan árnyékos területen vannak. 


Ezen okok miatt van minden növénynél megjelölve, hogy milyen környezet szükséges számukra – napos, félárnyékos, vagy árnyékos.


-    A napfényt igénylőknek napi szinten hat vagy több óra közvetlen napfényre van szükségük.

hirdetes
-    A félárnyékos helyet kedvelőknek ez az időtartam lecsökken 3 – 6 órára.
-    Az árnyékkedvelőknek pedig társaikkal ellentétben egyáltalán nincs szükségük 3 óránál több napsütésre.


A házzal, garázzsal és egyéb építményekkel teli udvaron, ahol megtalálhatóak már kifejlett fák, cserjék, általában olyan területek vannak, amik mindhárom fajta növénynek kedvezőek lehetnek – amennyiben jól használjuk környezetünket ki. A nap kelet felől halad nyugatra a föld felett. Ez azt okozza, hogy az árnyékok az óramutató járásának megfelelően, nyugatról, keletre fognak haladni. Ez persze függ az évszaktól, a nap lehet magasabban, alacsonyabban az égen, illetve maguk az árnyékok is sok mindent befolyásolhatnak (mekkorák, milyen vetett árnyékról van szó stb.)

 

Amennyiben érdekel a cikk folytatása, lapozz!


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-19

A krizantém gondozása – ezeket az aranyszabályokat érdemes betartanod

Szeretnél Te is meseszép krizantémot kertedben? Mostani cikkünkbe elmondjuk a krizantém nevelés aranyszabályait, ezeket Neked is érdemes betartanod!

2021-06-21

Szuper füzények – ismerd meg Te is ezt a két elterjedt fajt

A füzény megközelítőleg 30 – 35 fajt tudhat magáénak – ezek közül a legtöbb fűféle, nem csak egyévesek, de évelő növények is. Ismerj meg most Te is kettőt!

2021-06-16

Virágok a nyárra – ez az 5 növény jól tűri a szárazságot

Virágok a nyárra, avagy nyári virágok – olyan növények tartoznak elsősorban közéjük, akik rendkívül jól tűrik a forróságot, illetve a szárazságot.

2021-06-14

Bemutatkozik a sétányrózsa – ismerjétek meg Ti is a pillangók kedvencét

A sétányrózsa a pillangók és a méhek egyik kedvenc virága. Neve rendkívül beszédes, ugyanis megfelelő gondozással gyorsan képes terjedni. Ismerjétek meg Ti is!

2021-06-22

Figyelj oda a locsolásra – szuper ötletek a nyári öntözéshez

A nyár beköszöntével növényeinknek nagyobb szüksége lesz a számukra megfelelő vízmennyiségre. Most szuper ötleteket mutatunk, hogyan öntözd növényeidet!

2021-06-15

Kertjeink kimagasló szépségei – ismerd meg Te is a díszhagymákat

A díszhagymák kertjeink olyan elterjedt növényei, amiket egyáltalán nem haszonnövényként ültetünk, mégis, lila „labdáikkal” remekül mutatnak területeinken.

2021-06-18

A fákat körülölelő növény – ismerd meg a kerti sarkantyúkát

A kerti sarkantyúka népszerű gyógynövény, mely piros vagy narancssárgás szépségével könnyedén körülöleli a fákat, növényeket. Most ismerd meg őt Te is!

2021-06-17

A fürtös, gyönyörű virág – ismerd meg a nyáriorgonát

Szeretnéd feldobni kertedet a nyár folyamán? Akkor ez a növény Neked is segíteni fog – mostani cikkünkből mindent megtudhatsz a nyáriorgonáról!

További cikkek ebben a témában


Lipthay Béla Mezõgazdasági Szakképzõ Iskola

Egyetem Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; Állatgondozó;... Tovább

ásás

a —>talajművelés ősi formája; többnyire egy nyitóbarázdát készítenek az ásóval a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet