Miért fontos a napfénytérkép? Miért érdemes késziteni, mi az a napfénytérkép?

hirdetes

Készíts Te is napfénytérképet! A nap helyzetének mérése kertészeti szempontból

TK

Amikor azon gondolkozunk, milyen növényeket szeretnénk kertünkbe ültetni, az első dolgunk felmérni, hogy azoknak mennyire kell napos, vagy éppen árnyékos terület fejlődésükhöz. Ennél a kérdésnél viszont sokan képesek leragadni, tanácstalanok.

Napfény

Viszont, hogy tudjuk milyen mértékben éri a napfény területeinket, érdemes ismernünk a kertünket, hiszen fontos, hogy növényeinket úgy ültessük el, hogy azok az igényeiknek megfelelő napfénymennyiséghez jussanak. Ennek feltérképezésére ezért is érdemes odafigyelnünk – képesek leszünk ezáltal felmérni, illetve mivel feljegyzéseket készítünk, emlékezni is arra, hogyan mozog a nap kertünkben, illetve, hogy napi szinten melyik terület mennyi napfényhez jut.


Napfénykövetés a kertekben


Csakúgy, mint az embereknél, a növények között is vannak a napfényre érzékenyebb fajták. 


Az árnyékkedvelőket a nap könnyebben megégetheti, a túlságosan napos helyeken nem fognak virágozni, illetve meg is állhatnak a fejlődésben.

hirdetes


Ehhez hasonlóan a napfényt kedvelők akkor nem fognak virágba borulni, vagy nem megfelelően fejlődni, sokkal érzékenyebbek lesznek a megbetegedésekre, ha túlságosan árnyékos területen vannak. 


Ezen okok miatt van minden növénynél megjelölve, hogy milyen környezet szükséges számukra – napos, félárnyékos, vagy árnyékos.


-    A napfényt igénylőknek napi szinten hat vagy több óra közvetlen napfényre van szükségük.

hirdetes
-    A félárnyékos helyet kedvelőknek ez az időtartam lecsökken 3 – 6 órára.
-    Az árnyékkedvelőknek pedig társaikkal ellentétben egyáltalán nincs szükségük 3 óránál több napsütésre.


A házzal, garázzsal és egyéb építményekkel teli udvaron, ahol megtalálhatóak már kifejlett fák, cserjék, általában olyan területek vannak, amik mindhárom fajta növénynek kedvezőek lehetnek – amennyiben jól használjuk környezetünket ki. A nap kelet felől halad nyugatra a föld felett. Ez azt okozza, hogy az árnyékok az óramutató járásának megfelelően, nyugatról, keletre fognak haladni. Ez persze függ az évszaktól, a nap lehet magasabban, alacsonyabban az égen, illetve maguk az árnyékok is sok mindent befolyásolhatnak (mekkorák, milyen vetett árnyékról van szó stb.)

 

Amennyiben érdekel a cikk folytatása, lapozz!


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-01

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat és mit tehetünk a megmentésükért?

Egy vadon élő madár nem tudja megmondani, mikor érzi rosszul magát. Azok az emberek, akik tudják, hogyan ismerjék fel a beteg madarakat, lépéseket tehetnek!

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

További cikkek ebben a témában


csikóistálló

ált. szabadtartású csikók részére épített istálló, amelyben legfeljebb abrakolás idejére... Tovább

csalogató növények

olyan növények, amelyeket a talajlakó kártevők kedvelnek, és azokon összegyűlnek. Ha a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet