Így készíts magadnak napelemes járdát udvarodba - egyszerű útmutató cikkünkben

hirdetes

Így készíts magadnak napelemes járdát udvarodba

Szélesi Ferenc - Főkertész
Így készíts magadnak napelemes járdát udvarodba

Második lépés: a napelem

A napelemek feladata, hogy energiát termeljenek az üveglapok aljába épített LED égők számára. Mint azt már említettük, érdemes olyan napelemes LED-lámpát választani, amely egyszerre több égőt is működtet. Ez azért fontos, mert később ezek az égők kerülnek majd az üveglapok alá. Szereljük szét a napelemes lámpát – a napelemek egy napsütötte helyre kerülnek majd; az akkumulátorok és az áramkör egy fedettebb, biztonságosabb részre; a LED égők pedig az üveglapok alá.

A projekt lényege, hogy a napelemes lámpa három része (napelem, akkumulátor és égők) közötti távolságot kibővítsük. Ehhez a szerkezet szétszerelésére lesz szükség, és a három rész közötti kapcsolat megtoldására – ehhez lesz szükség a kábelekre. Mivel ezek egy része a föld alatt fut majd, részben pedig a föld felett (ahol az időjárás viszontagságainak is ki lesz téve) érdemes erősen szigetelt változatot használni.

hirdetes

Harmadik lépés: a lámpák

Különítsük el tehát a napelemeket és az égőket a szerkezettől. Ehhez a forrasztott lámpák szétforrasztására lesz szükség. Mérjük le a távolságot a napelem végleges helye (valószínűleg a tető) és a között a fedett pont között, ahová az akkumulátor kerül majd. Legalább ilyen távolságú kábellel kössük össze ezt a két alkatrészt. Ügyeljünk rá, hogy az akkumulátort ne hagyjuk szabadon még fedett részen sem – érdemes egy saját kis házat kialakítani neki, amelyben mindentől védve van és megfelelően szigetelni azt. Végül teszteljük le, hogy a napelem ténylegesen termeli az energiát az akkumulátor számára.

Ez után jöhetnek a lámpák: a LED égőket ragasszuk az üveglapok alá valamelyik sarokba, majd epoxigyantával vagy szilikonnal fedjük le őket – az anódot és a katódot azonban hagyjuk szabadon, ezekkel kötjük majd össze ugyanis az akkumulátort. Még ne kössük össze az akkumulátort az égőkkel!

hirdetes

Negyedik lépés: az üveglapok kihelyezése

Jelöljük meg a kertben, hogy hová szeretnénk telepíteni az üveglapokat. Mérjük meg, hogy milyen hosszúságú kábelekre lesz szükség, hogy minden LED égőt külön-külön összeköthessük az akkumulátorral. Érdemes valamivel nagyobb kábelhosszt vágni, mint amekkorát mérünk!

Ássunk ki az üveglapok helyét, és – mint ahogy azt már az első lépésben is láthattuk – töltsük fel valamivel a gödrök alját, ami jól mutat este a világítás alatt. Szükségünk lesz egy árokra, amelyben elvezethetjük a kábeleket az üveglapokhoz. Végül forrasszuk össze az égőket a kábelekkel. Epoxigyantával vagy szilikonnal szigeteljünk minden kiálló kábelrészt, hogy megvédjük az időjárástól! Ha minden kész, akkor temessük vissza a kábeleket a földbe, kapcsoljuk be az akkumulátort és már kész is a napelemes, világító járdánk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-19

Az ősz legfinomabb fogása: vargánya pesto recept

Most egy nagyon finom dolgot készítünk, amit ti is imádni fogtok: mutatjuk a legjobb vargányás pesto receptet. Tészta-, és húsételekhez is felhasználható.

2022-09-16

A borostyán sárgulása – Ezért sárgulnak be a borostyánok levelei

A borostyán sárgássá váló levelei ritkán komolyak, bár néhány változtatást kell végrehajtani a növény egészségének javítása érdekében. Ezért sárgul a borostyán

2022-09-15

10 fontos dolog, amit senki nem mond el neked a szobanövényekkel kapcsolatban

10 olyan tanácsot adunk a szobanövényekkel kapcsolatban, ami nem gyakran hangzik el máskor. Ezek segíthetnek a szobanövényeket életben tartani neked.

2022-09-13

Rózsametszési kisokos – Hogyan és pontosan mikor kell metszeni a rózsát ősszel?

Pontos leírást kaphatsz a rózsákról, hogy hogyan és pontos mikor kell elvégezni a rózsa metszését ahhoz, hogy a következő időszakban is kerted ékköve legyen

2022-09-19

3 egyszerű őszi kertészeti projekt

Mondd el a világnak, hogy készen állsz te is és ketred is a hűvösebb időjárásra ezzel a három egyszerű projekt egyikével. Ezt próbáld ki otthon!

2022-09-27

Pénztárcabarát utazást keresel az őszi szünetre? Mutatjuk a legolcsóbb Európai úti célokat!

Az árak világszerte meredeken növekednek, így se szeretnénk lemondani az utazás élményéről, jöhetnek a pénztárcabarát megoldások, olcsóbb úti célok Európában

2022-09-28

Különleges programokkal vár a Fővárosi Állatkert a Kutatók éjszakáján

Hét előadással és interaktív bemutatókkal várják a városligeti intézmény szakemberei a látogatókat a Fővárosi Állatkertben a Kutatók éjszakáján 2022-ben is.

2022-09-27

5 túraútvonal a Visegrádi-hegységben, ahol bámulatba ejt az őszi erdő

Visegrádra legtöbben csak a fellegvárat jönnek megnézni, de számos más lenyűgöző látnivaló vár még a Visegrádi-hegység felfedezése során - Visegrád kirándulás

További cikkek ebben a témában


juhtenyésztés épületei

mindazok a korszerű és hagyományos épületek, amelyek a különböző termelési célból... Tovább

allergia (túlérzékenység)

akkor alakul ki, ha a szervezetbe ismételten bejutott —>antigén és az ->ellenanyagok... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert