Így készíts magadnak napelemes járdát udvarodba - egyszerű útmutató cikkünkben

hirdetes

Így készíts magadnak napelemes járdát udvarodba

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Így készíts magadnak napelemes járdát udvarodba

Második lépés: a napelem

A napelemek feladata, hogy energiát termeljenek az üveglapok aljába épített LED égők számára. Mint azt már említettük, érdemes olyan napelemes LED-lámpát választani, amely egyszerre több égőt is működtet. Ez azért fontos, mert később ezek az égők kerülnek majd az üveglapok alá. Szereljük szét a napelemes lámpát – a napelemek egy napsütötte helyre kerülnek majd; az akkumulátorok és az áramkör egy fedettebb, biztonságosabb részre; a LED égők pedig az üveglapok alá.

A projekt lényege, hogy a napelemes lámpa három része (napelem, akkumulátor és égők) közötti távolságot kibővítsük. Ehhez a szerkezet szétszerelésére lesz szükség, és a három rész közötti kapcsolat megtoldására – ehhez lesz szükség a kábelekre. Mivel ezek egy része a föld alatt fut majd, részben pedig a föld felett (ahol az időjárás viszontagságainak is ki lesz téve) érdemes erősen szigetelt változatot használni.

hirdetes

Harmadik lépés: a lámpák

Különítsük el tehát a napelemeket és az égőket a szerkezettől. Ehhez a forrasztott lámpák szétforrasztására lesz szükség. Mérjük le a távolságot a napelem végleges helye (valószínűleg a tető) és a között a fedett pont között, ahová az akkumulátor kerül majd. Legalább ilyen távolságú kábellel kössük össze ezt a két alkatrészt. Ügyeljünk rá, hogy az akkumulátort ne hagyjuk szabadon még fedett részen sem – érdemes egy saját kis házat kialakítani neki, amelyben mindentől védve van és megfelelően szigetelni azt. Végül teszteljük le, hogy a napelem ténylegesen termeli az energiát az akkumulátor számára.

Ez után jöhetnek a lámpák: a LED égőket ragasszuk az üveglapok alá valamelyik sarokba, majd epoxigyantával vagy szilikonnal fedjük le őket – az anódot és a katódot azonban hagyjuk szabadon, ezekkel kötjük majd össze ugyanis az akkumulátort. Még ne kössük össze az akkumulátort az égőkkel!

hirdetes

Negyedik lépés: az üveglapok kihelyezése

Jelöljük meg a kertben, hogy hová szeretnénk telepíteni az üveglapokat. Mérjük meg, hogy milyen hosszúságú kábelekre lesz szükség, hogy minden LED égőt külön-külön összeköthessük az akkumulátorral. Érdemes valamivel nagyobb kábelhosszt vágni, mint amekkorát mérünk!

Ássunk ki az üveglapok helyét, és – mint ahogy azt már az első lépésben is láthattuk – töltsük fel valamivel a gödrök alját, ami jól mutat este a világítás alatt. Szükségünk lesz egy árokra, amelyben elvezethetjük a kábeleket az üveglapokhoz. Végül forrasszuk össze az égőket a kábelekkel. Epoxigyantával vagy szilikonnal szigeteljünk minden kiálló kábelrészt, hogy megvédjük az időjárástól! Ha minden kész, akkor temessük vissza a kábeleket a földbe, kapcsoljuk be az akkumulátort és már kész is a napelemes, világító járdánk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-26

A tuja őszi ápolása - ezeket a lépéseket ki ne hagyd!

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a tuja őszi gondozásának lépéseit, amiket nem hagyhatsz ki, ha azt szeretnéd, hogy csodás legyen egész évben tujád.

2023-09-21

Vesd el szeptemberben a sóskát, spenótot: tavasszal már ehetsz is belőlük!

Ha már tavasszal a kertedből szeretnéd szedni a friss és zamatos sóska és spenót leveleket, akkor szeptemberben ideje elvetned, mutatom, hogyan fogj neki te is!

2023-09-21

A tökéletes sütőtök 5 titka: így lesz kívül roppanós, belül puha

Ebben a cikkben megosztjuk azt az 5 titkot, amiktől te is tökéletes sütőtököt tudsz sütni. Kívül karamellizált, belül ízes és puha lesz a sütőtök, ha így csinálod.

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-26

5 őszi virág a veranda, terasz tökéletes dekorációjához

Kiüríteni a nyári cserepeket, és elrakni a garázs mélyére az ősz beköszöntével? Na még mit nem! Vannak csodaszép őszi virágok is, amik feldobják a verandákat...

2023-09-21

Túl sok alma terem a kertedben? - 5 tipp, amire felhasználhatod

Ha túl sok lett az alma a kertedben idén ősszel, akkor cseppet se aggódj, hiszen hoztunk most neked 5 tippet, hogy mire is használd fel a sok almádat, mutatjuk!

2023-09-25

Nem mindegy, milyen tököt választok? Az 5 legjobb tök sütéshez, főzéshez

Melyik a legjobb sütőtök? Melyik sütőtököt érdemes választani, ami finom, és sokáig eláll otthon? Ezekhez a receptekhez valók a különböző sütni való tökök!

2023-09-22

Jön az őszi gombaszezon: ez a legjobb gombaleves recept a világon

Az ősz beköszöntével együtt érkezik az őszi gombaszezon, ebben a cikkben bemutatjuk a világ legfinomabb és legegyszerűbb gombaleves receptjét, készítsd el te is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fejőketrec

juhokat a —>fejés ideje alatt rögzítő ketrec (fejőkaloda). Karámszerű létesítmény,... Tovább

markoló

anyagmozgatást végző szerkezet a rakodógépen, amely szétválasztja, megfogja és magával... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert