len (Linum usitatissimum L.), lenfélék, olajlen, rostlen, kórótermés, kóró, rost

len (Linum usitatissimum L.)

hirdetes

a lenfélék (Linaceae) családjához tartozó olaj- és rostnövény. Orsógyökere 80-100 cm-re hatol le. Az olajlen szára már tőben elágazhat, több az oldalága, mint a rostlennek. Kék, fehér v. rózsaszínű virágjában 5 csésze 5 szirmot vesz körül. A virágban 5 a porzók és 5 a bibék száma is. Termése 5 rekeszes tok, amelyet a válaszfalak 10 félrekeszre osztanak. Hajói termékenyül, ugyanennyi barna v. sárga mag fejlődik ki bennük. A rostlen annál értékesebb, minél hosszabb a szára. Magja kisebb és kevesebb, mint az olajlené. Kora tavasszal, márciusban vethető, 140-160 kg/ha normával, gabonasortávra, 2-3 cm mélyre. Főleg a lenbolhától és a gyomoktól kell óvni. Jó vízgazdálkodású, termékeny talajon gyorsan fejlődik; július végére többnyire betakarítható. Újabban egy menetben nyűvik és gubózzák géppel. 6-9 t/ha gubós kórótermésre lehet számítani. A rostipari kóró minősége szerint veszi át. Több ezer éve termesztik értékes rostjáért, amelyből kitűnő vászon készül. Olaja gyorsan szárad, étkezésre, festékek készítésére egyaránt alkalmas. Magját kenyérhez is szokták keverni. Forrázatát és lisztjét az ember- és állatgyógyászatban használják. Pogácsája fehérjetakarmány. A nemesítés során a rost- és olajlen-fajtákban némileg eltérő tulajdonságokat igyekeztek kialakítani. Olajtermelésre az erre nemesített és a kéthasznú (kompromissz) fajtákat vetik. Ezeket is júliusban aratják, amikor már zörög a mag a tokban (teljes érés [gabonák érési fokozatai}). Termésük nálunk, 7—8 ezer ha-on, 1,8—2,5 t/ha, 35—38% olajat tartalmazó mag. Szalmájuk kevésbé értékes, legföljebb afrik pótlására alkalmas. Időnkint megjelennek őszi-len-fajták. Ezek előnye, hogy korábban kifejlődnek, előbb takaríthatók be, gyorsan kinőnek a kártevők foga alól. Hátrányuk, hogy zord teleken károsodnak. A rostlen feldolgozásának első lépése a len áztatása, a fonálkészítésre felhasznált cellulózrostoknak a szár parenchimájától és a farosoktól sejtfal) való elválasztására szolgáló eljárás. A sejtfal pektin-anyagának biol. bomlása után a cellulózt mechaniai módszerrel különítik el. Az áztatás anaerob folyamat, baktériumok jelenléte mellett. Az első szakaszban kokkuszok és pálcika alakú spórátlan baktériumok, a második szakaszban Clostridium baktériumok (Cl. pectinorum) jelennek meg.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Legjobb olajok főzéshez

Melyik a legegészségesebb olaj a főzéshez?

Az olajok fontos szerepet játszanak mind a mindennapi főzés során, mind az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként, de a melegítés során nem minden olaj egyforma. Van,...

házi rétes

Igazi házi rétes recept, ahogy a nagyanyáink csinálták

A rétestészta készítésétől sokan félnek, hiszen annyira ijesztően hangzik elsőre, hogy egy asztalon kell papírvékonyra kinyújtani a tésztát és mindezt szakadásmentesen....

Vaníliapudingos almás pite

Ezt imádni fogja a család: vaníliapudingos almás pite recept

Ha unod a sima almás pitét, akkor ezt csináld meg! Omlós tészta, isteni fahéjas almaréteg, krémes vaníliapuding, amit bezár egy újabb réteg omlós tészta. Hidd el, mindenki imádni fogja!

Zöldségek novemberben

5 zöldség, amit elültethetsz novemberben

Attól még, hogy egyre hidegebb van kint, a kertünkben igenis vannak teendők. Ne hanyagoljuk el, hiszen rengeteg zöldséget elültethetünk akár novemberben is. Kövesd tippjeinket és...

Tökéletes hummusz recept 4 ízben

A csodálatos csicseriboróból: a tökéletes hummusz recept, 4 ízesítésben

A hummusz egy népszerű közel-keleti étel, aminek alapreceptje pofonegyszerű, és többféleképpen is meg lehet bolondítani, ha extra ízekre vágyik az ember. Az alábbiakban...

lenmagolaj

A gyógyító lenmagolaj: ilyen szuper tulajdonságai vannak!

A lenmagolaj őrölt és préselt lenmagból készül. Állítólagos előnyei közé tartozik a gyulladás csökkentése, a szívbetegségek megelőzése és a rák kockázatának...

Kedvencem az ősz

A legcsodálatosabb évszak - Ezért szeretem az őszt!

Idén is véget ért a nyár, szépen lassan beköszönt az ősz! Nekem az egyik legkedvesebb évszakom, természetesen a tavasz után. El is mondom nektek, hogy miért tetszik ennyire.

Tuja őszi metszése lépésenként

Így metszd meg ősszel a tuját, hogy dús, egészséges legyen!

Az ősz egy remek időszak a kertünk gondozására, és a tuják metszése az egyik olyan tevékenység, amely segíthet abban, hogy bokraink dúsabbak és egészségesebbek legyenek. A...

Kávézacc a növényekre

Mi mindenre jó a kávézacc? – Így használd fel a kertben!

Naponta megszámlálhatatlan szemetet termelünk az életünk folyamán, de leginkább a konyhai hulladékunk telíti el a szemetesünket. Miután lefőzted a reggeli kávédat, Te is...

bagel recept

Ha unod már a zsemlét vagy kenyeret, süss bagelt!

A bagel leginkább egy szendvicsalapnak használt péksütemény, mely zsemle alakú, de a közepe lyukas. Tetején meg van szórva különféle magokkal; lehet lenmag, szezámmag, mák vagy...

mátrai faluk

Mesekönyvekbe illő falucskákon keresztül túrázhatunk a Mátrában

A hegyvidéki túrák kedvelői számára, az egyik legközkedveltebb célpont az ország legmagasabb csúcsainak otthona, a Mátra. De ha kicsit más szemszögből figyeljük meg,...

Készíts télen is lekvárt

Őszi/téli befőzés – Citrom-, és narancslekvár készítése

Ősszel és télen is főzhetünk lekvárt, ráadásul nem is akármilyet, mostani cikkünkben elmondjuk nektek, hogyan készíthettek isteni finom dzsemet szezonális citrusfélékből,...