len (Linum usitatissimum L.), lenfélék, olajlen, rostlen, kórótermés, kóró, rost

len (Linum usitatissimum L.)


a lenfélék (Linaceae) családjához tartozó olaj- és rostnövény. Orsógyökere 80-100 cm-re hatol le. Az olajlen szára már tőben elágazhat, több az oldalága, mint a rostlennek. Kék, fehér v. rózsaszínű virágjában 5 csésze 5 szirmot vesz körül. A virágban 5 a porzók és 5 a bibék száma is. Termése 5 rekeszes tok, amelyet a válaszfalak 10 félrekeszre osztanak. Hajói termékenyül, ugyanennyi barna v. sárga mag fejlődik ki bennük. A rostlen annál értékesebb, minél hosszabb a szára. Magja kisebb és kevesebb, mint az olajlené. Kora tavasszal, márciusban vethető, 140-160 kg/ha normával, gabonasortávra, 2-3 cm mélyre. Főleg a lenbolhától és a gyomoktól kell óvni. Jó vízgazdálkodású, termékeny talajon gyorsan fejlődik; július végére többnyire betakarítható. Újabban egy menetben nyűvik és gubózzák géppel. 6-9 t/ha gubós kórótermésre lehet számítani. A rostipari kóró minősége szerint veszi át. Több ezer éve termesztik értékes rostjáért, amelyből kitűnő vászon készül. Olaja gyorsan szárad, étkezésre, festékek készítésére egyaránt alkalmas. Magját kenyérhez is szokták keverni. Forrázatát és lisztjét az ember- és állatgyógyászatban használják. Pogácsája fehérjetakarmány. A nemesítés során a rost- és olajlen-fajtákban némileg eltérő tulajdonságokat igyekeztek kialakítani. Olajtermelésre az erre nemesített és a kéthasznú (kompromissz) fajtákat vetik. Ezeket is júliusban aratják, amikor már zörög a mag a tokban (teljes érés [gabonák érési fokozatai}). Termésük nálunk, 7—8 ezer ha-on, 1,8—2,5 t/ha, 35—38% olajat tartalmazó mag. Szalmájuk kevésbé értékes, legföljebb afrik pótlására alkalmas. Időnkint megjelennek őszi-len-fajták. Ezek előnye, hogy korábban kifejlődnek, előbb takaríthatók be, gyorsan kinőnek a kártevők foga alól. Hátrányuk, hogy zord teleken károsodnak. A rostlen feldolgozásának első lépése a len áztatása, a fonálkészítésre felhasznált cellulózrostoknak a szár parenchimájától és a farosoktól sejtfal) való elválasztására szolgáló eljárás. A sejtfal pektin-anyagának biol. bomlása után a cellulózt mechaniai módszerrel különítik el. Az áztatás anaerob folyamat, baktériumok jelenléte mellett. Az első szakaszban kokkuszok és pálcika alakú spórátlan baktériumok, a második szakaszban Clostridium baktériumok (Cl. pectinorum) jelennek meg.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Pattanóbogár, a kártevő

A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!

Amikor a kertünk zöldellő növényei váratlanul elkezdenek pusztulni, gyakran fejtörést okozhat a jelenség mögötti ok felfedezése. Ha azonban semmi nyilvánvaló okot nem találsz,...

Krumplitermesztés konténerben

Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod

A krumpli, vagy tudományos nevén a burgonya, hagyományosan a magyar konyha egyik alapvető alapanyaga. Azonban a hagyományos földben történő termesztés helyett egyre többen...

lila brokkoli

Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz

Ahogy a tavaszi napok hosszabbodnak és melegebbé válnak, a kertészkedés iránti lelkesedés is növekszik. A zöldségeskert sokak számára nem csak hobbi, hanem szenvedély, és mit...

Miért sárgul az aloe vera levele?

Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok

Az aloe vera leveleinek elsárgulása többféle okra vezethető vissza. Ha szeretnéd újra szépnek, életképesnek, erőtől virulónak látni a növényt, akkor ezeket ellenőrizd....

magról termesztés

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

A növénytermesztés magról kiváló módja annak, hogy költséghatékonyan és fenntartható módon saját zöldséget, gyümölcsöt vagy virágot termeszthessünk. Azonban nem elég...

sarkantyúka ültetése

Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik

A zöldségeskertek gazdagon termő földjein, ahol a praktikum és az esztétika összetalálkozik, kevés növény képes annyi sokoldalúságot és értéket hozni, mint a sarkantyúka...

Földkocka készítő

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

A kertészkedés mindig is egy örömteli tevékenység volt számomra, ami nem csak a szakmám, de a hobbim is egyben - különösen, amikor fenntartható módszereket alkalmazva...

Veteményeskert kialakításának lépései

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted, de valahogyan mindig csak halogatod? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket. Azt...

Háziállatként tarthatták a rókát?

Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat

 Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a...

Lilaakácot mikor kell megmetszeni?

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

Virágzik a lilaakác, több kert, sőt utca is el van árasztva csodás virágokkal, és az ezzel járó kellemes illatokkal. Imádjuk a lilaakácot, ha te is, akkor minden bizonyára neked...

Bazsalikom termés növelés

Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet

Bazsalikom – a fűszer, ami nélkülözhetetlen a friss és aromás ételek elkészítéséhez. Legyen szó egy klasszikus olasz pestoról, egy frissítő nyári salátáról, vagy...

zöldbab ültetés lépései és időpontja

Közeleg a zöldbab ültetés ideje: Ezek a zöldbab ültetés lépése

Imádom a zöldbabfőzelék mellett, a zöldbabos húsételeket is, ezért úgy döntöttem, idén én is ültetek zöldbabot a veteményesben. Bizony! Első kérdésként fel is merült...