len (Linum usitatissimum L.), lenfélék, olajlen, rostlen, kórótermés, kóró, rost

Kiszállító és termelő kereső

len (Linum usitatissimum L.)

hirdetes

a lenfélék (Linaceae) családjához tartozó olaj- és rostnövény. Orsógyökere 80-100 cm-re hatol le. Az olajlen szára már tőben elágazhat, több az oldalága, mint a rostlennek. Kék, fehér v. rózsaszínű virágjában 5 csésze 5 szirmot vesz körül. A virágban 5 a porzók és 5 a bibék száma is. Termése 5 rekeszes tok, amelyet a válaszfalak 10 félrekeszre osztanak. Hajói termékenyül, ugyanennyi barna v. sárga mag fejlődik ki bennük. A rostlen annál értékesebb, minél hosszabb a szára. Magja kisebb és kevesebb, mint az olajlené. Kora tavasszal, márciusban vethető, 140-160 kg/ha normával, gabonasortávra, 2-3 cm mélyre. Főleg a lenbolhától és a gyomoktól kell óvni. Jó vízgazdálkodású, termékeny talajon gyorsan fejlődik; július végére többnyire betakarítható. Újabban egy menetben nyűvik és gubózzák géppel. 6-9 t/ha gubós kórótermésre lehet számítani. A rostipari kóró minősége szerint veszi át. Több ezer éve termesztik értékes rostjáért, amelyből kitűnő vászon készül. Olaja gyorsan szárad, étkezésre, festékek készítésére egyaránt alkalmas. Magját kenyérhez is szokták keverni. Forrázatát és lisztjét az ember- és állatgyógyászatban használják. Pogácsája fehérjetakarmány. A nemesítés során a rost- és olajlen-fajtákban némileg eltérő tulajdonságokat igyekeztek kialakítani. Olajtermelésre az erre nemesített és a kéthasznú (kompromissz) fajtákat vetik. Ezeket is júliusban aratják, amikor már zörög a mag a tokban (teljes érés [gabonák érési fokozatai}). Termésük nálunk, 7—8 ezer ha-on, 1,8—2,5 t/ha, 35—38% olajat tartalmazó mag. Szalmájuk kevésbé értékes, legföljebb afrik pótlására alkalmas. Időnkint megjelennek őszi-len-fajták. Ezek előnye, hogy korábban kifejlődnek, előbb takaríthatók be, gyorsan kinőnek a kártevők foga alól. Hátrányuk, hogy zord teleken károsodnak. A rostlen feldolgozásának első lépése a len áztatása, a fonálkészítésre felhasznált cellulózrostoknak a szár parenchimájától és a farosoktól sejtfal) való elválasztására szolgáló eljárás. A sejtfal pektin-anyagának biol. bomlása után a cellulózt mechaniai módszerrel különítik el. Az áztatás anaerob folyamat, baktériumok jelenléte mellett. Az első szakaszban kokkuszok és pálcika alakú spórátlan baktériumok, a második szakaszban Clostridium baktériumok (Cl. pectinorum) jelennek meg.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Komposztálás hidegben

Ősszel és télen is lehet komposztálni! – A szakértő tanácsai

Nemcsak tavasszal és nyáron lehet komposztálni, hanem ősszel és télen is, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a hidegben való komposztálásról, érdemes velem tartani,...

Ismerd meg a datolyaszilvát

Őszi finomságok - Érik a datolyaszilva

Az egyik legkülönlegesebb, egyben legfinomabb őszi finomságot mutatom most be nektek. A cikkből mindent megtudhattok a kákiról, vagy másnéven a datolyaszilváról! 

Minden a talajcseréről

A talajjavítás és talajcsere fontossága

Kertünk egyik legfontosabb eleme a talaj. Növényeink, a fák, a cserjék és a gyep is onnan szerzi a számára elengedhetetlen és létfontosságú tápanyagokat és mikroelemeket. Ha...

Hasznos információk a komposztálásról

Komposztálási kisokos kezdőknek és haladóknak!

Napjainkban egyre többet találkozhatunk azzal, hogy mennyire fontos odafigyelni arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, minél több mindent hasznosítsunk újra, használjuk...

Védekezés a tripszek ellen

Rengeteg kárt okoznak - Így védekezz a tripszek ellen!

A tripszek, más néven rojtosszárnyúak (Thysanoptera) a rovarok osztályának egyik rendjét alkotják. Ha apró, vékony élősködőket, találsz növényeiden, vagy azok levelei és...

Neked is több almát kellene fogyasztanod

A fantasztikus alma – Ezért fogyaszd minden nap!

Az alma nem alaptalanul az egészség egyik nemzetközi jelképe – a viktoriánus Angliában már az 1800-as években tisztában voltak az alma megannyi jótékony hatásával, a...

Növényvédelem télen

Szakértői tippek a növények téli takarásához!

Bújtam az internetet, és rátaláltam Harcz Endre összefoglalójára, ami a növények téli takarásáról szól. Az írását változtatás nélkül osztom meg most veletek, minden...

Minden a kaktuszok teleltetéséről

Kaktuszok teleltetése

Hiszed vagy sem, még az olyan helyeken is lehetséges kaktuszt termeszteni, amelyekre hűvösebb telek jellemzőek – persze csak ha nem a saguaro óriáskaktuszokért fáj a szíved...

Mindent elmondok a begónia teleltetéséről

A begónia sikeres teleltetése – Szakértői tippek, trükkök!

Mivel minden évben könnyedén és olcsón hozzá lehet jutni a begóniához, sokan meg sem próbálják átteleltetni ezt a növényt. Pedig nem kell nagy erőfeszítés ahhoz, hogy a...

Sünbarát kert létrehozása

Alakítsunk ki sünbarát kertek - Praktikus tippek szakértőktől!

Ha kertészként sündisznóra bukkansz kertedben, akkor igazán szerencsésnek érezheted magad. Ezek az apró állatok vidáman pusztítják a csigákat és különféle rovarokat, amelyek...

A csipkebogyótea készítésének menete

Sokan elrontják – Így készíts csipkebogyóteát!

Nagyon sokan vannak, akik nem tudják, hogy készül a tökéletes csipkebogyótea, ezzel pedig azt érik el, hogy az értékes hatóanyagok elvesznek készítés közben…Cikkünkben...

Hasznos tanácsok az őszi előültetéshez

Fantasztikus előnyökkel jár az őszi előültetés – Szakértői tanácsok

Kertészként bizonyára te is gyakran tűnődsz el azon, hogy hogyan biztosíthatod a legjobb körülményeket növényeid számára. Azonban míg sokan csupán a csírák kihajtása után...