len (Linum usitatissimum L.)
a lenfélék (Linaceae) családjához tartozó olaj- és rostnövény. Orsógyökere 80-100 cm-re hatol le. Az olajlen szára már tőben elágazhat, több az oldalága, mint a rostlennek. Kék, fehér v. rózsaszínű virágjában 5 csésze 5 szirmot vesz körül. A virágban 5 a porzók és 5 a bibék száma is. Termése 5 rekeszes tok, amelyet a válaszfalak 10 félrekeszre osztanak. Hajói termékenyül, ugyanennyi barna v. sárga mag fejlődik ki bennük. A rostlen annál értékesebb, minél hosszabb a szára. Magja kisebb és kevesebb, mint az olajlené. Kora tavasszal, márciusban vethető, 140-160 kg/ha normával, gabonasortávra, 2-3 cm mélyre. Főleg a lenbolhától és a gyomoktól kell óvni. Jó vízgazdálkodású, termékeny talajon gyorsan fejlődik; július végére többnyire betakarítható. Újabban egy menetben nyűvik és gubózzák géppel. 6-9 t/ha gubós kórótermésre lehet számítani. A rostipari kóró minősége szerint veszi át. Több ezer éve termesztik értékes rostjáért, amelyből kitűnő vászon készül. Olaja gyorsan szárad, étkezésre, festékek készítésére egyaránt alkalmas. Magját kenyérhez is szokták keverni. Forrázatát és lisztjét az ember- és állatgyógyászatban használják. Pogácsája fehérjetakarmány. A nemesítés során a rost- és olajlen-fajtákban némileg eltérő tulajdonságokat igyekeztek kialakítani. Olajtermelésre az erre nemesített és a kéthasznú (kompromissz) fajtákat vetik. Ezeket is júliusban aratják, amikor már zörög a mag a tokban (teljes érés [gabonák érési fokozatai}). Termésük nálunk, 7—8 ezer ha-on, 1,8—2,5 t/ha, 35—38% olajat tartalmazó mag. Szalmájuk kevésbé értékes, legföljebb afrik pótlására alkalmas. Időnkint megjelennek őszi-len-fajták. Ezek előnye, hogy korábban kifejlődnek, előbb takaríthatók be, gyorsan kinőnek a kártevők foga alól. Hátrányuk, hogy zord teleken károsodnak. A rostlen feldolgozásának első lépése a len áztatása, a fonálkészítésre felhasznált cellulózrostoknak a szár parenchimájától és a farosoktól sejtfal) való elválasztására szolgáló eljárás. A sejtfal pektin-anyagának biol. bomlása után a cellulózt mechaniai módszerrel különítik el. Az áztatás anaerob folyamat, baktériumok jelenléte mellett. Az első szakaszban kokkuszok és pálcika alakú spórátlan baktériumok, a második szakaszban Clostridium baktériumok (Cl. pectinorum) jelennek meg.
Vágott vs. földlabdás karácsonyfa – Melyik a jobb választás?
A karácsony közeledtével sok család számára elengedhetetlenné válik a karácsonyfa kiválasztása. A legelterjedtebb lehetőségek közé tartozik a vágott és a földlabdás...
Ehető karácsonyi dekorációk – Szép és finom ötletek az ünnepekre
Az ehető karácsonyi dekorációk nemcsak feldobják az ünnepi hangulatot, finomak és szépek, hanem közös kreatív programként is szolgálnak a család számára. Mézeskalács...
Föld nélküli amarillisz nevelés: vízben vagy viaszosan is csodás
Az amarillisz (Hippeastrum) az egyik legkedveltebb szobanövény, különösen télen és kora tavasszal, amikor gyönyörű, nagy virágai az otthon díszei lehetnek. Bár hagyományosan...
Fenyőfa vásár kisokos: melyik karácsonyfa fajtát válaszd idén
A fenyőfa vásárok megjelenése hivatalosan is elindítja az ünnepi készülődést, és ilyenkor sokan azon gondolkodnak: idén milyen legyen a fa? Kicsi vagy nagy? Klasszikus lucfenyő,...
A mélymulcs készítése: magyar ökológus által kifejlesztett módszer
A kertészetben egyre nagyobb figyelmet kapnak azok a módszerek, amelyek nemcsak hatékonyak, hanem fenntarthatóak is. A mélymulcs technológia, amelyet Dr. Gyulai Iván ökológus...
Orchideabetegségek: Hogyan ismerd fel és mit tegyél ellenük?
Az orchideák szépségük miatt sokunk szívét rabul ejtik, de ha nem figyelünk rájuk eléggé, ezek a csodás növények hamar megmutatják, hogy ők is sérülékenyek. Az orchidea...
A legfinomabb fűszernövények fajtái: így lehet konyhai fűszerkerted
Egy beltéri fűszerkert nemcsak friss alapanyagokat biztosít a konyhához, hanem kellemes illatokat és zöld színt is varázsol otthonodba. A megfelelő fűszernövények...
A karácsonyi kaktusz locsolása és 7 tipp a virágzás megőrzéséhez
A karácsonyi kaktusz locsolása az ünnepi szezon egyik legfontosabb gondozási feladata, hiszen ez a növény évről évre gyönyörű, élénk színű virágokkal örvendezteti meg...
A legszebb piros bogyós karácsonyi növények gondozása és felhasználása
A piros bogyós karácsonyi növények nemcsak ünnepi hangulatot árasztanak, hanem a kert téli ékszerei is lehetnek. Ezek a növények gyönyörűen feldobják a hideg hónapok...
A szobanövények ápolása télen: komposzttea és levélfényesítés trükkök
A szobanövények ápolása télen nemcsak kihívás, hanem egyben lehetőség is arra, hogy különleges gondoskodással támogasd őket. A kevesebb fény, a száraz levegő és a...
A csipkebogyó hatásai: ismerd meg jótékony és kevésbé előnyös hatásait
A csipkebogyó hatása régóta foglalkoztatja az embereket, hiszen ez a vadrózsa gyümölcse már a népi gyógyászatban is kiemelt szerepet kapott. Ma is népszerű alapanyaga...
Sikeres leander teleltetés: Hogyan védd meg növényedet a kártevőktől?
A leander (Nerium oleander) az egyik legkedveltebb mediterrán dísznövény, amely a megfelelő gondoskodás mellett egész évben ékesíti kertünket vagy teraszunkat. A hideg idő...