Nagyot kaszálnak a termelők

Szabadföld
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Készletproblémák is rásegítenek Magyarországon a magas gabonaárak tartósság válására. Ez alól a kukorica kivétel, a termés jó lesz, de a betakarítás vontatottsága erősíti az árat. A nemzetközi piac pedig egyértelműen a hazai drágulást segíti.
Nagyot kaszálnak a termelők
A gabonaárak egy ideje már magasan vannak a világpiacon és Magyarországon egyaránt, csökkenésük a szakértők szerint középtávon sem lehetséges. A búza árát az aratás előtt vitték fel a szokásosnál kisebb termésről szóló hírek, közel negyven éve nem tapasztalt áremelkedés történt július elejétől augusztus elejéig - számolt be az MTI. Magyarországon a nemzetközi piac hatására ráerősített az esőzés, s, hogy a magyarországi búzakészlet az első félév végén 332 ezer tonna volt, 55 százalékkal kevesebb, mint egy éve, takarmánybúzából pedig az egy évvel korábbinál 71 százalékkal kevesebb, 128 ezer tonna volt.

A magas árakat stabilizálta, hogy búzából idén 3,7 millió tonnát takarítottak be az országban, 15 százalékkal kevesebbet a tavalyinál. Jelenleg 56-60 ezer forintos tonnánkénti euró búza árak vannak a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) áruszekciójának határidős gabonapiacán, az egy évvel ezelőtti 28-29 ezer forintos árszinttel szemben. A takarmánybúza jegyzése is 50 ezer forint körüli már tonnánként, míg tavaly 25-28 ezer forintos szinten volt.

A búzaárak csökkenésére középtávon belül nem is lehet számítani, annak ellenére, hogy megjelenik az idei termésű kukorica is a takarmány- és az exportpiacon és ilyenkor a gabonaárak csökkenni szoktak, lévén a termények egymással helyettesíthetők a takarmányokban. A kukorica ára azonban szintén elszállt, a budapesti tőzsdén jelenleg 46-50 ezer forintos szinten van, csaknem duplája a tavalyinak.

Pedig a magyarországi kukoricakészlet 1,1 millió tonna volt az első félév végén, csupán 3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, s a termés is jónak ígérkezik. A Vidékfejlesztési Minisztérium prognózisa szerint kukoricából idén 7,4 millió tonnát takaríthatnak be a gazdálkodók, körülbelül annyit, mint tavaly. Legfeljebb a szárítási költsége lesz majd a szokásosnál magasabb, a sok csapadék miatt.

A kukorica áremelkedéséhez tehát szintén hozzájárultak a nemzetközi hírek, legutóbb az, hogy az Egyesült Államokban előreláthatóan az elmúlt tizennégy év legalacsonyabb kukoricatermését takarítják be az idén a kedvezőtlen nyári időjárás miatt. Miután ezt a napokban az amerikai mezőgazdasági minisztérium közölte, a chicagói gabonatőzsdén kétéves csúcsra nőtt a kukorica ára, ami 77 százalékos drágulás június óta. A tengerentúli ármozgást a budapesti tőzsde még aznap tonnánkénti 2100 forintos kukoricaár erősödéssel reagálta le, az árak később valamelyest visszakorrigáltak, de ez nem befolyásolta a már beállt szintet.

A világ meghatározó árutőzsdéin ráadásul már szeptember második felében ismét megindultak felfelé a gabonaárak a korábban vártnál is kevesebb jövő évi termésre vonatkozó előrejelzések hatására. Csökkenés tehát nem várható, az is legfeljebb az árak további emelkedését foghatja vissza, hogy Brüsszel hamarosan mintegy 5,5 millió tonna intervenciós gabonát dob a piacra.

Szabad Föld

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

heterogén állat

aránytalan alkatú állat. Értéke csökkent, pl. a durva fejű, túlnőtt, fejletlen első... Tovább

életrevalóság (vigor, vitalitás)

a növénynek az a képessége, amellyel fejl.-éhez az adott körülményeket ki tudja használni.... Tovább

Tovább a lexikonra