Gyümölcstermesztési tanácsok mindenkinek

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Így hozhatsz ki sokkal több termést kertedből

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Gyümölcstermesztés - 9 tanács a tökéletes gyümölcstermesztéshez

Gyümölcstermesztési tanácsok – Mindent szüretelj le

Ez összes tippünk közül a legegyszerűbben követhető, de nagyon fontos észben tartani. A le nem szedett, ágon maradt gyümölcsöket a fa úgy értelmezi, hogy valószínűleg idén túl sokat termett. A következő tenyészidőszak során ezért szándékosan igyekszik majd kevesebb termést hozni. Fontos tehát, hogy ne maradjon gyümölcs a fákon, hogy tudasd velük – többet szeretnél!

Gyümölcstermesztési tanácsok – Tudj meg mindent a talajról

A növények – akárcsak az emberek – más és más „ízlésekkel” rendelkeznek, más talajban érzik jól magukat. Elengedhetetlen, hogy a talaj minden tekintetben megfeleljen a benne nevelt növény igényeinek, gondolunk itt első sorban a tápanyag és ásványi anyag összetételre, de a pH érték is éppen ilyen fontos. Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen talajjal rendelkezel, akkor érdemes leellenőrizni azt, mielőtt bármit ültetnél bele.

Amint tudod, hogy mi áll rendelkezésre és miből van hiány, el fogod tudni dönteni, hogy milyen fáknak megfelelő a talaj, vagy mivel kell kiegészítened, ha más növények számára szeretnéd ideálissá tenni azt. A talaj összetétele is fontos. Ezt a legegyszerűbben úgy ellenőrizheted, hogy belapátolsz egy adag földet egy befőttesüvegbe, megtöltöd vízzel, lezárod, és alaposan felrázod. Amint a föld lassan leülepszik, láthatóvá válnak az azt összetevő különböző rétegek. A víz alatti legfelső réteg a homok lesz, alatta az iszap helyezkedik majd el, legalulra pedig az agyag ülepszik le.

hirdetes

Gyümölcstermesztési tanácsok – Védekezés a kártevők ellen

A kártevők és fertőzések kivédése érdekében muszáj egészséges körülményeket biztosítanod növényeid (fák, bokrok, stb.) számára. Győződj meg róla, hogy a talaj megfelelő az igényeiknek. Igyekezz továbbá visszafogni a gyomok növekedését a fák közelében, hogy a gyökereknek ne kelljen versengeniük velük a tápanyagokért. A rendszeres gyomlálás továbbá megnehezíti a fertőzések átterjedését az egymáshoz közel növő fák között, és több kártevő búvóhelyét is elpusztíthatod vele. Távolíts el és semmisíts meg minden elhalt és/vagy gombával fertőzött ágat, hogy ezzel is csökkentsd a fertőzések továbbterjedését a kertben. Szedj fel és szabadulj meg minden olyan lehulló romlott gyümölcstől, amik rovarokat és állatokat vonzhatnak kertedbe, és amik az egészséges terméseket is megtámadhatják. 

hirdetes

Gyümölcstermesztési tanácsok – Segítsd a beporzást

Néhány gyümölcsfa és bokor sokkal jobban teljesít, ha ugyan abból a nemzetségből két vagy több faj is jelen van a közelben (ideális esetben egy kerten belül). Persze a fák képtelenek beporozni szomszédjaikat némi segítség nélkül. A méhek, a lepkék és még a denevérek is segíthetnek ebben, de bizonyos hangya- és bogárfajták is hasznosak lehetnek ilyen szempontból. Többek között ezért is érdemes olyan körülményeket kialakítani kertedben, ami nem csak növényeid, hanem az ilyen segítőkész élőlények számára is kedvező.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


adenóma (adenoma)

a mirigyhámból kiinduló jóindulatú —> daganat. Tovább

csalánkiütés

hirtelen jelentkező és ált. gyorsan elmúló, az egész testen a bőrben lapos duzzanatokkal... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert