A világ legnagyobb sütőtöke

Mekkorára nőhet egy világrekorder sütőtök?

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az elmúlt évek során a világ legnehezebb sütőtökéért vívott küzdelem során elképesztő méreteket értek el a termesztők világszerte. A világrekordot jelenleg Mathias Willemijns tartja 1190 kilós szörnyetegével, amelyet 2016-ban mértek le. Az első világrekordot egy bizonyos William Warnock állította fel 1900-ban 181 kilós sütőtökével, ami az utóbbi évtizedekhez képest pehelysúlynak számít.

Legyen a te sütőtököd a világ legnagyobbja

Az elmúlt évek során az óriásira termesztett sütőtökök súlya folyamatosan növekedett, így okkal merülhet fel sokakban a kérdés – létezik-e valamilyen limit, amit nem leszünk képesek átlépni?

Jelenleg nincs pontos adat arról, hogy mekkorára nőhet meg egysütőtök. A Purude University növénykutatója, Dan Egel szerint nincs értelme felső határértéket becsülgetni, ha a sütőtökökről van szó. Állítása szerint ez a helyzet a „négyperces mérföld akadályhoz” hasonlítható, amelyet mindaddig megdönthetetlennek tartottak, amíg Roger Bannister 1954-ben 3 perc, 59 másodperc és 4 tizedmásodperc alatt le nem futotta a távot.

Danny Dill a következőt jegyezte meg a legsúlyosabb sütőtökért folytatott versengésről: „A termesztők a vastagságra mennek, ami több súlyt jelent. Ha valami mondjuk 2500 font súlyúra nőtt meg, az egy nap akár 3000 fontos is lehet, mert annyira vastag és sűrű.” Danny édesapja, Howard Dill volt az a kertész, aki létrehozta a legendás Atlantic Giant fajtát, amit intellektuális tulajdonának nyilvánítottak, és ezzel jogi védelmet szerzett az általa megalkotott sütőtök-vonalra. 

Dill szerint ha van is limit a vastagságra, a sűrűség további súlyt jelenthet. Példának okáért egy kisebb, szürke tökfajtát említett meg, amely elmondása szerint lényegében szilárd keménységű egészen a legbelső üregéig. „Ez csak egy újszerű fajta ugyan, de kétszer akkora a súlya, mint amekkorának ránézésre tűnik, szóval képzelhetik, hogy milyen nehéz lehet egy olyan óriási sütőtök, ami egészen a legbelső üregig teljesen kemény.” Éppen az ilyen kemény sütőtökök miatt nem tart a gravitáció által előidézett összeroskadástól. A következő oldalon folytatom! 

„A legtöbb azonban kettéhasad majd a maximális növekedési nyomás miatt” mondta Dill, aki a legelső Atlantic GIant sütőtököknél tapasztalta ezt a jelenséget. A tökök egyre nagyobbra nőnek majd a genetikai tulajdonságaiknak és az egyre fejlődő termesztési módszereknek köszönhetően – állítja Ross Penhallegon, az Oregon State University növénykutatója. „A termesztők meghosszabbítják a tenyészidőszakot, több vizet, több tápanyagot és több napfényt biztosítanak; mindezen tényezők pedig hozzájárulnak a sütőtökök növekedéséhez.”

A jobb talajadalékok és a tökéletes termesztési körülmények azonban – függetlenül attól, hogy sokat számítanak – még nem biztosítják az óriási terméseket. A tökök első sorban magvakat akarnak termelni, hogy aztán széthasadhassanak és elszórhassák azokat. Azonban az emberi beavatkozás segíthet olyasmikre „rávenni” a terméseket, amiket önmaguktól természetes úton nem csinálnának.

Jum Nienhuis professzor, aki vízi járműveket farag az óriási gyümölcsökből azt állítja, hogy nagyon fontos szerepet játszanak munkájában a gének: „[…] pontos számadatokat nem tudok mondani, de nagyrészt a gének műve”. A sütőtökök különleges biomechanizmusának köszönhetően a termések óránként 0,9 kilogrammot képesek növekedni.

Nienhuis szerint egy 3000 fontos (1360 kg) sütőtök nem hangzik logikusnak, de tudományos értelemben nagyon is létezhetne. A professzor azt állítja, hogy erre nagyjából 15 évet kellene még várnunk, azonban nem lepődne meg, ha valaki 5 éven belül előállna egy ilyen óriási sütőtökkel.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

juhok tenyészki választása

végezhető csupán az egyedek főbb értékmérő tulajdonságainak elbírálása alapján, de... Tovább

vízszennyeződés

a ->felszíni és a ->felszín alatti vizek különböző anyagokkal (mérgező vegyületekkel v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés