notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nagy kert sok gond? - Tippek, hogy kis munkával legyen mesés kerted!

hirdetes

Így gondozz egy nagy kertet kis munkával

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Nagy kert fenntartása kis munkával

Egy nagy kert öntözése

A legtöbb helyen nem bízhatsz abban, hogy a természet pont akkor és annyi csapadékot szolgáltat kerted számára, amikor és amennyire éppen szüksége van. Éppen ezért el kell gondolkodnod rajta, hogy hogyan biztosíthatsz kellő mennyiségű vizet növényeidnek.

A) lehetőség: Használj öntözőrendszert

Szárazabb területeken rengeteg időt spórolhatsz magadnak, ha öntözőrendszert alakítasz ki kertedben. A csepegtető öntözés meglepően olcsó és viszonylag egyszerűen kialakítható, habár a talajtakaróval lefedett, minőségi rendszerek jóval tovább tartanak, kevesebbet pazarolnak és hosszútávon olcsóbbak is lehetnek, hiszen nem kell olyan sűrűn cserélgetni őket. Persze minél nagyobb kertről van szó, annál több munkát is igényel egy ilyen rendszer lefektetése. Ha tehát öntözőrendszert szeretnél alkalmazni, mindenképpen érdemes jobb minőségűt választani. Az igazán jó öntözőrendszerek akár 10 évig is bírják, míg az olcsóbbakat minden évben fel kell szedni, majd újra lefektetni a következőben.

hirdetes

B) lehetőség: Rendezd el kertedet okosan

Az okos elrendezés persze nem zárja ki egy öntözőrendszer használatát, de ha inkább nem szeretnél beruházni egy ilyenre, akkor mindenképpen úgy kell kialakítanod kertedet, hogy minél egyszerűbben megoldhasd az öntözést. Érdemes a „szomjasabb” növényeket közelebb ültetni kerted vízforrásához (vagy vízforrásaihoz), míg a kisebb vízigényűek messzebbre is kerülhetnek tőle. Így lényegesebben kevesebbet kell majd járkálnod vízért vagy slaggal a kezedben.

Hogyan ültess be egy nagy kertet

Ha tisztában vagy az alapokkal és ésszerűen alakítottad ki kertedet, akkor gondozása sokkal egyszerűbb lesz hosszútávon. Azonban egy nagy kertbe sokkal több növényt is kell ültetned, hogy ki is használd azt a rengeteg előkészített területet. Ebben rejlik a kertészkedés veleje.

hirdetes

Jelölj ki egy védett helyet palántáidnak

Ha közvetlenül a kerti ágyásokba ülteted el növényeid magvait, akkor egy jó ideig napi szinten kell majd gyomlálnod és öntöznöd körülöttük a talajt, míg meg nem nőnek és elég erősek nem lesznek, hogy „gondoskodjanak” magukról. A szabadban továbbá a hideg is könnyedén végezhet az apró palántákkal, és a madarak is felcsipegethetik a magokat a földből.

Kell tehát egy, ahol palántáid védett körülmények között növekedhetnek és erősödhetnek, míg meg nem érnek a kiültetésre. Ez lehet egy melegház, vagy szimplán egy szélvédett hely is, amit kifejezetten palántáid számára jelölsz ki kertedben. Ha a magokat itt ülteted el, akkor több száz apró palántát is gondozhatsz egyetlen kis helyen.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
224 251
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 730 097

juhok tenyészki választása

végezhető csupán az egyedek főbb értékmérő tulajdonságainak elbírálása alapján, de... Tovább

juhellető istálló

a korszerű juhtelepek legfontosabb, nagy légterű épülete; anyajuhonként, báránnyal, 1,5 m2... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert