notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nagy kert sok gond? - Tippek, hogy kis munkával legyen mesés kerted!

hirdetes

Így gondozz egy nagy kertet kis munkával

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Nagy kert fenntartása kis munkával

Gondoskodj kerted védelméről

Minél nagyobb egy kert, annál több állatot vonz majd telked közelébe. Az őzek, a különféle rágcsálók és a vakondok mind felkapják a fejüket, ha beültetsz egy nagyobb területet. Könnyítsd meg jövőbéli éned életét és első lépésként húzz fel egy stabil, jó minőségű kerítést telked köré – ha ezt korábban más nem tette meg –, hogy védelmet biztosíts növényeid számára.

Alakíts ki több bejáratot is

Minél nagyobb egy kert, annál több időt spórolhatsz meg vele, ha több belépési pontot is kialakítasz a peremén. Persze a kerítéshez később is hozzáadhatsz egy új kaput, de jobb ezt az elején elintézni, és ezzel megspórolni magadnak az extra munkát a későbbiekben.

Tervezd meg kerted ösvényeit

Ha nem ma kezdted a kertészkedést, akkor bizonyára tisztában vagy vele, hogy rossz ötlet az ágyásokon lépkedni, hiszen ezzel összetömöríted a talajt, amiben a növények így nem jutnak majd elegendő oxigénhez, tápanyaghoz és nehezebben nőnek majd gyökereik is. Hogy ezt elkerüld, ösvényeket, járdákat kell kialakítanod ágyásaid között, hogy hozzá is férj növényeidhez, de ne is veszélyeztesd őket.

hirdetes

Egy kisebb kertben az ember ránézésre ki tudja találni, hogy hová kerüljenek ösvényei, azonban egy nagyobb kertben konkrét tervrajzot, térképet kell készíteni hozzá. Ügyelj rá, hogy a „főutakon” kényelmesen elférjen egy talicska, míg a mellékutakon elég, ha csak egy személy végig tud lépkedni.

A talaj gondozása egy nagy kertben

Kerted talaja rendszeres gondozásra, karbantartásra szorul majd. Egy kisebb kertben ezt néhány nagyobb csomag komposzttal vagy műtrágyával elintézheted, nagyobb kertekben viszont egy vagyon is rámenne erre, ráadásul egy csomó műanyag hulladékot termelnél azzal a temérdek üres zsákkal.

hirdetes

Vásárolj nagy tételben 

Nem csak olcsóbb, hanem gyorsabb is, ha talajadalékaidat és más anyagokat nagy tételben rendeled meg – különös tekintettel a komposztra és a talajtakarókra. Ne felejts el beszerezni egy vasvillát, amivel megpakolhatod a talicskádat, hogy könnyedén mozgathasd ezt a rengeteg anyagot kertedben. Természetesen, ha korábban ésszerűen tervezted meg az úthálózatot, akkor ez nem lesz nagy feladat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
224 251
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 730 097

PR64A30 (XF4129)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Hypokotilja nem antociános. Levelének alakja széles... Tovább

hizlalás

vágóra szánt állatok tartása, a testtömeg mesterséges gyarapítása céljából. Régebben a... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert