Februártól már nem mindenki vehet műtrágyát!

hirdetes

Februártól már nem mindenki vehet műtrágyát!

B. Á.

2021. február 1-jétől változik a robbanóanyag-prekurzorok forgalmazásáról és felhasználásáról szóló rendelet, ezek után nem mindenki fog tudni hozzájutni a műtrágyákhoz, nézzük a részleteket! 

Februártól már nem mindenki vehet műtrágyát!

2021. február elsején lép hatályba a robbanóanyag-prekurzorok forgalmazásáról, valamint felhasználásáról szóló 1907/2006/EK rendelet módosítása, valamint a 98/2013/EU rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2019/1148 rendelete. 

Korlátozott értékesítés és felhasználás

2021. február elsejétől korlátozzák a robbanóanyag-prekurzorok értékesítésété, valamint felhasználását, a pontos listát és a hozzájuk kapcsolódó határértéket (amely felett korlátozott az értékesítés) a rendelet első mellékletében tekinthetjük meg. Kiderül az is, hogy a rendelet vásárlói nyilatkozat beszerzéséhez fogja kötni az értékesítést, illetve a tranzakciók nyilvántartását és időszakos megőrzését is előírja. 

hirdetes

Módosul a műtrágyák vásárlása

A jogszabályváltozással az egyes műtrágyák vásárlására vonatkozó szabályozás is módosul. Mit is jelenthet ez a gyakorlatban? Várhatóan műtrágyavásárláskor a vásárlónak ki kell töltenie egy nyilatkozatot és azt le kell adnia az eladónak. Továbbá igazolnia kell, hogy mezőgazdasági tevékenységet folytat (gazdálkodó szervezet, őstermelő, egyéni vállalkozó stb.). Mindezek hiányában nem szolgálható ki a gazdálkodó a kereskedésben, tehát ezek után nem mindenki vásárolhat műtrágyát. Továbbá meg kell jegyezni azt is, hogy engedélyek nélkül nem birtokolhat bizonyos összetételű műtrágya-alapanyagot és műtrágyát. 

Mely fontosabb műtrágyákat érint a változás? 

hirdetes

Azon anyagok jegyzéke, melyek önmagukban vagy az ezeket tartalmazó keverékekben vagy az említett anyagokat tartalmazó anyagokban nem bocsáthatják és nem használhatják fel, illetve amely anyagok esetében a gyanús tranzakciókat, jelentős hiányokat és lopásokat 24 órán belül jelenteni kell: salétromsav, hidrogén-peroxid, kénsav, nitrometán, ammónium-nitrát, kálium-klorát, kálium-perklorát, nátrium-klorát, nátrium-perklorát.

A magyarországi végrehajtási rendelet előkészítése és elfogadása még folyamatban van, a rendelet végrehajtására Magyarországon Budapest Főváros Kormányhivatala lett kijelölve. További, részletes információkat itt és itt lehet olvasni! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


fogadtatóketrec

a juhtenyésztésben alkalmazott, kb. 1 m2-es területű, ráccsal bekerített berendezés. A... Tovább

ásógép

erőgéppel meghajtott eszköz, amely a kéziásó munkáját utánozva végzi a... Tovább

Tovább a lexikonra