A Murgantia histrionica kártétele

Újabb kellemetlen kártevő – A Murgantia histrionica poloska

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Minden a Murgantia histrionica kártételéről

Szaporodás

A Murgantia histrionica poloskák nőstényei 50-80 napig élnek. A hímek ennél rövidebb életűek, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy többet kell mozogniuk, és így gyakrabban válhatnak ragadozók áldozataivá.

Egy nősténynek 30-50 napra van szüksége, hogy nemzőképessé váljon. Meleg időben gyorsabban érnek meg erre, és hamarabb kezdhetik el lerakni petéiket. Ezért fordulhat elő, hogy tavasszal csak néhánnyal találkozol kertedben, nyárra pedig sokkal több jelenik meg a ház körül. A kifejlett példányok narancs és fekete foltokat viselnek páncéljukon, néhány kisebb fehér pöttyel.

Az egész bogár nem nagyobb egy felnőtt körménél. Habár rövidtávon képesek repülni, általában gyalogszerrel közlekednek, így viszonylag könnyű elkapni őket. Szaporodás közben a Murgantia histrionica poloskák potrohuk végén kapcsolódnak egymáshoz, ezért ha így találsz rájuk, könnyedén elbánhatsz egyszerre egy hímmel és egy nősténnyel is. A nőstények hajlamosak egész életüket azon a növényen tölteni, amelyiket kikeltek (ha elegendő táplálékot találnak rajta). A hímek ezzel szemben általában növényről növényre „utazgatnak”, hogy minél több nőstényt találjanak maguknak.

Pete stádium

Az ivarérett, megtermékenyített nőstények háromnaponta átlagosan 12 petét raknak le. Ezek a peték 4-29 napon belül kikelnek, ami a hőmérséklettől is függ – minél melegebb van, annál előbb bújnak ki belőlük az „újszülött” poloskák. A Murgantia histrionica peték hengerformájúak és fekete-fehér csíkosak.

Általában nagyjából 12 darab található egymás mellett, a levelek alján illetve a növények árnyékosabb felületein. A kerti pókok előszeretettel vadásszák ezeket a petéket, így sokat segíthetnek a Murgantia histrionica poloskák kordában tartásában. Ha talajtakarót terítesz növényeid alá, azzal kellemes körülményeket alakíthatsz ki az ilyen hasznos pókok számára.

Nimfa stádium

Nimfa (frissen kikelt) korukban a Murgantia histrionica poloskáknak még nincsenek szárnyaik, így kizárólag lábaik segítségével közlekedhetnek. A korábban kikelő példányok rögtön táplálkozni kezdenek a peték közelében, majd, miután mindegyikük kikelt, egy csoportként kezdhetnek el terjeszkedni. A nimfák a kifejlett Murgantia histrionica poloskákra hasonlítanak, annyi különbséggel, hogy ekkor még csíkosabb mintázatot viselnek, gömbölyűbb formájúak, és persze nincsenek szárnyaik. Ebben a stádiumban leginkább a parazitadarazsak segíthetnek levadászni őket, de a katicabogarak, az imádkozó sáskák és más rovarok is elkaphatják a nimfákat.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Cornelius (SZD 1408)

Õszi búza Cél: javító búza Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

kevertgyapjas juhok

azoknak a juhfajtáknak a csoportja, amelyeknek bundája felszőrök és pehelyszálak... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem