A Murgantia histrionica kártétele

Újabb kellemetlen kártevő – A Murgantia histrionica poloska

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A Murgantia histrionica a címeres poloskák családjának egyik tagja. Legegyszerűbben díszes kitinpáncéljáról ismerhető fel, ami a középkori udvari bolondok ruházatát idézi. Nem meglepő, hogy innen kapta angol nevét is: „Harlequin bug”. Akárcsak az udvari bolondok, ezek a kéretlen kártevő poloskák is előszeretettel rosszalkodnak az ember kertjében (és udvarában). Lássuk, hogy mi mindent érdemes tudnod róluk!

Minden a Murgantia histrionica kártételéről

Általános tudnivalók a Murgantia histrionica poloskákról

A Murgantia histrionica poloskák a rovarok félfedelesszárnyú rendjébe tartoznak, akárcsak a levéltetvek vagy a kabócák. Szívó szájszervüknek köszönhetően a növények nedveivel táplálkoznak, és nem kímélik azok leveleit, szárait és terméseit sem. A Murgantia histrionica poloskák pusztítását növényeid levelein fedezheted fel, amelyek megvékonyodnak, foltokban papírszerűvé válnak, vagy kiszáradnak, mint a burgonyaszirmok.

Szerencsére a levéltetvekkel ellenéttben a Murgantia histrionica poloskákat nagyon egyszerű felismerni a növények zöld levelein. Ezek a kártevők elsősorban a káposztaféléket támadják meg, tehát főleg a mustár, a torma, a tarlórépa, a kel és hasonló növények levelein találkozhatsz velük.

Csapatjátékosok

A Murgantia histrionica poloskák társasági rovarok: akár párzanak, akár táplálkoznak, általában csoportokban teszik azt. Ez olyannyira fontos számukra, hogy egy különleges hormont is kibocsátanak magukból, ami odavonzza a közelükbe társaikat. Éppen ezért ha rátalálsz egyre, akkor szinte biztos, hogy egy csapat másikra is rálelhetsz a közvetlen közelében. Ez külön előny lehet számodra, hiszen így sokkal egyszerűbb egyszerre elbánni velük.

Hódítók

A kertészek sajnos gyakran akaratlanul is segítenek e kártevők átköltöztetésében. Például amikor felhúznak egy poloskákkal belepett növényt a kertjükből, de nem ölik meg rajta az összes rovart, akkor könnyedén szétpotyogtathatják őket, miközben a komposzthalomra viszik a palántát. Egyetlen egy Murgantia histrionica poloska évente akár 4-5 generációnyi utódot is képes nemzeni egyetlen év alatt a melegebb éghajlatokon. Ezek a generációk persze ugyan ilyen ütemben szaporodnak majd, tehát rövid időn belül ellephetik az ember ágyásait: egyetlen év alatt két apró bogár akár tízezer utódért is felelős lehet.

Ellenállnak a ragadozóknak

A Murgantia histrionicák a poloskákra jellemző természetes védekezési mechanizmussal rendelkeznek: büdösek. Egész pontosan egy kellemetlen szagú folyadékot termelnek és választanak ki magukból, és ha ez nem lenne elég, még kemény kitinpáncéllal is rendelkeznek, aminek köszönhetően védettebbek a ragadozók ellen, mint sok más kerti kártevő. Ez sajnos azt jelenti, hogy nem igen számíthatsz arra, hogy a természet elintézi majd őket helyetted. Ha ilyen bogarak támadják meg kertedet, akkor kénytelen leszel saját kezűleg védekezni ellenük. Nézzük, milyen károkat képesek okozni és mit tehetünk ellenük, a következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bélsárpangás

a bél (—>bélcső) rövidebb-hosszabb szakaszán a béltartalom felhalmozódásából,... Tovább

kiegészítő talajművelő gépek

a talajművelés alapvető művelete a szántás, eszköze az eke; a szántott talaj további... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem