A Murgantia histrionica kártétele

Újabb kellemetlen kártevő – A Murgantia histrionica poloska

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Minden a Murgantia histrionica kártételéről

A Murgantia histrionica poloskák okozta károk

A Murgantia histrionica poloskák okozta károk súlyossága a rovarfertőzés méretétől függ. A kezdeti stádiumban himlőszerű foltok jelennek meg a leveleken. Később aztán a levelek egyre kevesebb tápanyaghoz jutnak, ezért elkezdenek száradni, és ha nem veszik észre időben, még el is halhatnak és lepotyoghatnak a növény száráról. Súlyosabb esetekben a poloskák az egész növénnyel végezhetnek.

A Murgantia histrionica poloskák a legtöbb esetben a levelek csak egy részét csonkítják meg, mielőtt egy új levélre térnének át. A károk tehát általában eloszlanak a növény levelei között.

Milyen növényeket támadnak meg a Murgantia histrionica poloskák?

A Murgantia histrionica poloskák a káposztafélék családjának tagjaival táplálkoznak. Veszélyben vannak tehát kerted tormái, mustárjai, káposztái, tarlórépái, karalábéi, karfioljai és egyéb növényei is ebből a családból. Melegebb időben, amikor éppen nincs szezonja a hűvösebb időjárást kedvelő káposztaféléknek, ezek a poloskák szinte bármilyen más zöldséggel vagy gyümölccsel is beérik kertedben. Érdemes különösen odafigyelned hüvelyes zöldségeidre, tökféléidre és édesburgonyáidra.

A Murgantia histrionica poloskák életciklusa

A Murgantia histrionica poloskák melegkedvelő rovarok, tehát a fagyos időjárás idővel végezhet velük. Ennek köszönhetően csak az olyan területeken képesek áttelelni, amelyekre enyhébb telek jellemzők.

Áttelelés

A szakértők szerint a Murgantia histrionica poloskák nem szenderülnek téli álomba. E helyett beássák magukat a talajba, ahol a felszín közelében elhalt növényi maradványokkal táplálkoznak, míg az idő melegedni nem kezd tavasszal. Amikor aztán az időjárás hetekre felmelegszik, kibújnak a talajból, és visszatérnek normális táplálkozási és szaporodási szokásaikhoz. Nézzük, hogyan védekezhetünk ellenük, a következő oldalon folytatom!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

klór (Cl)

a halogénelemekhez tartozó sárgászöld színű, fojtó, mérgező gáz. Erős oxidáló... Tovább

heterociklusos vegyületek

olyan gyűrűs vegyületek, amelyeknek felépítésében a szénatomon kívül más, ún.... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem