Útmutató mulcsozáshoz - Így használj talajtakarót a házi kertben

Hogyan és mikor kell mulcsozni? - Egy egyszerű útmutató a kert talajtakarásához

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ha még viszonylag új vagy a kertészkedésben, akkor valószínűleg hallottad már itt-ott a „talajtakarás” kifejezést. Valójában ez egy rendkívül egyszerű koncepció, és könnyen elvégezhető otthon – ennek eredményeként egészségesebb növények és összességében kevesebb kültéri karbantartási igény lesz a jutalmad.

mulcs

Útmutató mulcsozáshoz

Egyszerűen fogalmazva, a talajtakaró egy olyan anyagréteg, amelyet a kerti növények köré helyezünk a talaj legtetejére. Ez a házi komposzttól a levél mulcsig, kavicsig és még sok másig terjedhet, és mindegyiknek megvannak a maga előnyei. Ha kíváncsi vagy a mulcs fajtákra olvasd el korábbi cikkünkben, milyen lehetőségeid vannak.

Annak érdekében, hogy a legtöbbet hozhasd ki a talajtakarásból, van néhány hasznos mutató, amelyet szem előtt kell tartani, beleértve azt is, hogy mikor és hogyan kell ezt megtenni. Összeszedtünk mindent, amit az induláshoz tudnod kell, és rengeteg tippet adunk a szakértőktől.

Melyek a különböző típusú kerti mulcsok?

Általánosságban elmondható, hogy kétféle talajtakaró létezik: biológiailag lebomló és biológiailag nem lebomló

A biológiailag lebomló (más néven szerves) talajtakarók idővel lebomlanak. Példaként felsorolhatjuk a komposztot, a levágott füvet, a felaprított leveleket és a kérget. Könnyen eloszlatható, és az az előnye, hogy javítja a talajt, amikor lebomlik. Az ilyen típusú talajtakarót azonban néhány évente cserélni kell.

A biológiailag nem lebomló (vagy szervetlen) talajtakarók nem bomlanak le: gondoljunk a kavicsra és más szervetlen anyagra. A tereprendezési szövet egy másik, biológiailag nem lebomló lehetőség, és népszerű választás a konyhakertek számára. Alacsonyabb karbantartási igényűek, azonban nem adnak tápanyagot a talajhoz. Ráadásul a kövek mozgatása és cseréje gondot okozhat, ha új virágokat és cserjéket kell ültetni. Válassz szerves talajtakarót, ha úgy látod, hogy fel kell ásnod a talajt, és körbe kell mozgatnod a talajtakarót, és válassz szervetlen talajtakarót, ha csak el akarod helyezni és elfelejteni.

Mik a mulcsozás előnyei?

A talajtakarás több okból is előnyös.

A gyomok elnyomása:

A növények talajtakarásának egyik legfontosabb előnye, hogy lelassítja a gyomok eltávolításának szükségességét, mivel blokkolja a növekedéshez szükséges napfényt. Nagyon szeretem a mulcsot, mert szinte nullára csökkenti a gyomlálási időt.

Nedvesség megtartása:

A talajtakarás megakadályozza, hogy a víz túl gyorsan elpárologjon a talajból, ami azt jelenti, hogy nem kell olyan gyakran öntözni a növényeket. Ez különösen akkor hasznos, ha száraz időszakokra számítunk. Amikor nem bízhatsz az anyatermészetben a kerted öntözésében, hirtelen rájössz, mennyi vízre van valójában szüksége. Tehát a víz elpárolgásának megakadályozása nagyon fontossá válik.

A talaj javítása:

Mint említettük, a biológiailag lebomló talajtakarók lebomlanak. Egyes típusok, különösen a levél mulcs és a házi komposzt, javítják a kerti talaj tápanyagtartalmát. A levegőztetés és a vízelvezetés javítása révén a talaj szerkezetét is javítják.

Téli védelem biztosítása:

Gondolj úgy a talajtakaróra, mint egy takaróra, amely megvédi növényeid a zord téli időjárástól. A télen a legfontosabb feladat, hogy a növényeket jól letakarjuk komposzttal, faaprítékkal, sós szénával vagy hasonló, biológiailag lebomló szerves anyaggal. Ez a réteg megvédi a növény gyökereit a hideg és száraz időszak alatt azáltal, hogy mérsékli a talaj hőmérsékletét és megtartja a nedvességet a gyökerek körül.

Esztétikai vonzerő növelése:

Végül, de nem utolsósorban a mulcsozás javíthatja a szegélyek általános megjelenését. A kéregzúzalék és a kavics sokkal rendezettebb megjelenést kölcsönözhet nekik, ellentétben például a csupasz talajjal.

Hogyan kell mulcsozni?


A talajtakarás elengedhetetlen a kevés karbantartást igénylő szegélyhez – egyszerűen fedjük le az egész ágyat. De talajtakarót is alkalmazhatunk az egyes növények körül. Ha ez utóbbi, akkor törekedj arra, hogy a talajtakarót a növény átmérőjéhez igazítsd. Próbáld eltávolítani az összes gyomot, mielőtt felteszed, és öntözd be a területet, ha száraz: így elzárod a nedvességet. 

Ha virágágyás felett tereprendezési szövetet használsz, akkor nem feltétlenül kell először eltávolítanod a gyomokat a talajból, mert az gyorsan elfojtja azokat. Egyszerűen vágj kereszteket a szövetbe, hogy átültesd rajta a növényeket. Ezután a szövetet talajtakaróval fedheted le, hogy esztétikusabb legyen.

Milyen vastagnak kell lennie egy talajtakaró rétegnek?

A talajtakarás lerakásakor tegyünk le egy 2-3 centimáter vastag réteget. Bármilyen vékonyabb, akkor nem fogja kihasználni a talajtakaró teljes előnyeit, de ha vastagabb, akkor káros kártevőknek is otthont adhat.

Mikor érdemes letakarni a talajt?


Az év bármely szakában mulcsozhatunk, de a legtöbb kertész késő tavaszi vagy kora őszi munkaként kezeli, vagy mindkettő, attól függően, hogy kell-e utántöltés.

A kerti szezon elején a talajtakarás megfojthatja a gyomnövényeket, mielőtt esélyük lenne rá.

Az ősszel kitett talajtakaró biztosítja ezt a rendkívül fontos téli védelmet. Vidd fel, mielőtt a talaj megkeményedik a fagytól. Emellett a férgek, amelyek még most is aktívak, mivel a talaj visszatartott egy kis meleget a nyári naptól, beépítik a talajtakarót a talajba, és javítják annak jótékony humusztartalékait.

A talajtakarással kapcsolatos problémák elkerülése

Vigyázz a kártevőkre: A talajtakaró néha vonzza a kártevőket, különösen a csigákat. Légy éber, és ha észreveszed őket, használj természetes csigaszabályozási módszert, például sörcsapdát.

Hagyjon rést a fás szárú növények szára körül: Ha nem teszed, a talajtakaró elgyengülhet és elrothadhat.

Tartsd rendben: A frissen mulcsozott ágyás vagy szegély ellenállhatatlan a madarak számára. Ez egy puha terület, ahol bekukkanthatnak, és felfedezhetik a lédús burgonyát és más finom ételeket. A talajtakaró kertre való visszagereblyézésén kívül nem tehetünk mást, mint egy mini kerítést a terület köré, hogy az anyag a talajon maradjon. Szerencsére sok stílusos kerti szegély ötlet közül választhatunk.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmánydinnye (Colocynthis citrullus [L.] Küntze)

a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó, az étkezési görögdinnyéhez (Citrullus... Tovább

jellegtelen talaj

olyan fiatal talaj, amely még nem mutat semmilyen ->talajtípussal rokonságot (pl. nyers... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert