Milyen talajtakaró fajták léteznek?

hirdetes

8 féle mulcs, amivel szebbé teheted a kerted kevés költséggel

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ezek a népszerű opciók órákkal lerövidítik az udvar karbantartásával töltött időt – és néhány még jól is néz ki. Mutatunk néhány mulcs fajtát, amikkel sikeresebb lesz az idei kertészkedés.

mulcsozás

Mulcsozás a kertben – Mulcs fajták


A kerti talajtakarók csökkentik a gyomlálás és öntözés szükségességét, többek között más előnyök mellett, és széles választék közül választhatunk. Tehát, ha úgy gondoltad, hogy az egyetlen lehetőség a komposzt, gondold át újra. Persze, ez az egyik legnépszerűbb mulcs – de ha előre becsomagolt mulcsot veszel, a költségek gyorsan megemelkedhetnek.

Alternatív megoldás választása segítheti a költségvetésed, de nem ez az egyetlen ok a talajtakarási lehetőségek felfedezésére. Végül is mindegyiknek megvannak a maga előnyei, amelyek jobban megfelelnek mindenki elvárásai szerint.

Fontos megjegyezni, hogy a talajtakarók két fő kategóriába sorolhatók: szervetlen és szerves. A legfontosabb különbség köztük az, hogy a szerves talajtakarók (amelyek természetesek) lassan lebomlanak a talajba, javítva annak szerkezetét és termékenységét. A szervetlenek nem, de pozitívum, hogy nem kell olyan gyakran cserélni. Annak érdekében, hogy eldönthesd, melyik talajtakaró a megfelelő kertednek, összegyűjtöttünk minden információt, amit tudnod kell a nyolc legjobb mulcsról.

5 fajta szerves talajtakaró

Szeretnéd természetes módon mulcsozni a kerted? Ezek a lehetőségek könnyen alkalmazhatók, környezetbarátak, és a legtöbb esetben a kerti férgek fokozatosan a talajba húzzák, így a talaj extra tápanyag-löketet kap.

1. Házi komposzt

Kezdjük a komposzttal – egy klasszikus talajjavítóval, amely tápanyagokban gazdag. Ásd be a termőtalajba, vagy add hozzá a konténereidhez, és a növényeid nagyszerű előnyt kapnak – de egyben ragyogó talajtakaró is lehet.

A házi komposzt elkészítése jól hasznosítja az ételmaradékot – csökkenti a háztartási hulladékot, és közben filléreket takarítunk meg. A bomlás felgyorsul, ha a forró komposztálást vagy a kukackomposztálási módszereket választjuk, de bármilyen megközelítést alkalmazunk is, a keletkező anyag morzsalékos, földszerű és csupa jóság.

Szórd vastagon a növények köré, és távol tartja a gyomokat, segít a talaj nedvességtartalmában, és védőtakaróként szolgál a téli időjárás ellen. És idővel ezek a tápanyagok fokozatosan bejutnak a talajba.

A hátrányai? Évente egyszer vagy kétszer ki kell cserélni, hogy továbbra is élvezhessük az előnyeit. Szintén nem a legszebb lehetőség.

2. Kéregzúzalék

A faforgács lassabban bomlik le, mint a komposzt, és kevésbé hatékonyan javítja a talajt. Pozitívum, hogy tetszetősnek tűnnek és pénztárcabarátak lehetnek – ha találsz helyi forrást. Érdemes lehet felvenni a kapcsolatot a helyi arboristákkal is, hátha van tartalékuk.

Mivel nem tudjuk, honnan származik, és mivel permetezhették be, nem a veteményesben használjuk, hanem ösvényeken és virágoskertünkben. Amikor szabad, könnyen letehetünk néhány centimétert, ami azt jelenti, hogy nagyon kevés gyom tud áthatolni rajta.

Akár saját kerti hulladékod is felhasználhatod, ha nemrég vágtál ki egy fát vagy cserjét. De bárhonnan is szerzed be, ha viszonylag friss, először hagyd, hogy egy kicsit kiszáradjon. A komposzthalomba önts saját felaprított anyagot, ahol néhány hét elteltével megbarnul, és nyers humusszá válik.

hirdetes

Ha ezt nem teszed meg, és közvetlenül az aprítógépből származó aprítékot használod, a talajbaktériumok lebontásuk során az értékes nitrogént eltávolítják a talajból. Ez megfosztja ettől az elemtől, amely létfontosságú a robusztus lombozat kialakulásához.

3. Levágott fű

A fűnyírás nemcsak szebbé teszi a telket, hanem friss és ingyenes talajtakarót is biztosít. Ha a nyesedék rövid, száraz és határozottan mentes a gyomoktól, egyszerűen hagyd őket a gyep tetején, és értékes nitrogént bocsátanak ki a talajba. Ez segít abban, hogy a pázsit zamatos és zöld legyen.

Ha így döntesz, győződj meg róla, hogy szárazak és gyommentesek, és ne hagyd túl vastagon, hogy elkerüld a rothadó füvet.

Mindig arra ösztönzi a férgeket és más hasznos rovarokat, hogy aktívabbá váljanak, és gyorsabban bomlanak le, mint azt a legtöbb kertész hinné. 

Egy dolog: a lenyírt fű talajtakaró előállításához használt pázsitoknak vegyszermentesnek kell lenniük. Még a biokezelt pázsit is káros hatással lehet a veteményeskertben jelen lévő jótékony rovarokra.

hirdetes

4. Levél mulcs


A levelek összegereblyézése mindenkinél megtalálható az őszi háztáji munkák listáján, de gondold át kétszer, mielőtt a kerti hulladékhoz adná őket. Ehelyett használd őket levél mulcs készítésére: értékes talajtakaró anyag, amely ingyenes és tápanyagokban gazdag.

Mindössze annyit kell tenni, hogy a leveleket szemeteszsákokba csomagolod, néhány lyukkal a vízelvezetéshez, és hagyod őket, amíg ki nem száradnak. Hátránya, hogy több hónapot kell várni a használatára, de megéri.

5. Talajtakaró növények

Zöld talajtakarót vagy élő mulcsot is használhatsz a terveidhez. Az ötlet az, hogy sűrű ültetési rétegeket építsenek fel, és az eredmény egy vadabb, természeti ihletésű megjelenés, amely jól illeszkedik a préri stílusú szegélyekhez.

Új telepítéseinknél használhatunk egy kezdeti vékony fatakaróréteget, hogy csökkentsük az egynyári gyomok, például a rókafarkkóró vagy a rákfű csírázási arányát, miközben növeljük a talaj nedvességtartalmát. De a terv az, hogy az általunk telepített kívánatos növényeket gyorsan elvetjük, elterítjük és beültetjük. A túl sok talajtakaró növény akadályozná ezt a folyamatot. Ahogy a növények betelnek, természetesen leküzdik a gyomokat, és nincs szükség további talajtakaró alkalmazásra.

Alapréteget vagy talajtakarót használhatsz őshonos sásból (Carex spp.) vagy őshonos rövid fürtfűből (Bouteloua spp.), amelyeket egymástól 12 hüvelyk távolságra ültetnek egy rácsra. Ezt követően e köré ültetik a köztes és építészeti rétegeket, amelyek gyakran szezonális virágok.

3 fajta szervetlen talajtakaró

Természetesen a szervetlen talajtakarók nem erősítik meg a talajt, és nem javítják a levegőztetést sem, mint a szerves talajtakarók. Nagyon kevés karbantartást igényelnek, mivel a beállításuk után közel sem kell olyan gyakran cserélni őket. És más előnyeik is vannak.

1. Kavics

Az ilyen típusú talajtakaró az egyik legjobb a virágágyások és a szegélyek esztétikájának javításához. Rengeteg színkombináció közül választhatsz, ideálisak száraz kertekbe, sokkal jobban néznek ki, mint a csupasz talaj, miközben segítenek elnyomni a gyomokat és megtartani a nedvességet, akárcsak a szerves talajtakarók. Sőt, ha esik az eső, nem mosódnak ki, és zord időben segítenek megelőzni a talajeróziót.

Használhatók informális ösvények létrehozására, teraszcserepek tetejére, vagy földbe ültetett évelő növények körülvéve. Kerüld azonban a használatát egynyári növények környékén, mert nehéz lehet újra eltávolítani őket, amikor eljön az újraültetés ideje.

2. Tereprendezési szövet

Szilárd választás a gyomok eltávolítására és a talaj felmelegítésére új palánták számára – különösen a veteményeskertben – a tereprendezési szövet. Viszonylag olcsó és könnyen lerakható. Még a gyomokat sem kell először eltávolítani. Vizuálisan nem tetszetős, de ez javítható, ha kéregzúzalékot vagy más anyagot adunk hozzá a felső réteghez, ha akarunk.

3. Gumitakaró

Az ilyen típusú talajtakaró némileg megosztja a kertészeket. Egyrészt hatékonyan tartják meg a meleget és a nedvességet a talajban, elnyomják a gyomokat, és nem vonzzák magukhoz a rovarokat, és nem bocsátanak ki rothadó szagot, mint egyes szerves talajtakarók. Általában újrahasznosított anyagokból, például régi gumiabroncsokból készülnek, és különösen nagyszerű lehetőséget kínálnak kerti játszóterekre, amelyek párnázott esést biztosítanak. A gumitakarók is sokáig tartanak, és különféle szín- és stílusopciók állnak rendelkezésre.

Vannak azonban hátrányai, amelyeket figyelembe kell venni. A kezdeti költségek általában nem alacsonyak, és nincs jótékony tápanyag-löket a talajban. És igen, nincs szaga a bomlásnak – de egy meleg napsütéses napon ehelyett forró gumi fuvallatot érezhetünk. Emellett nagyon gyúlékony, és egyesek szerint idővel vegyi anyagokat bocsát ki, amelyek hatással lehetnek a kerti növényekre, és akár egészségügyi kockázatot is okozhatnak.

Melyek a legolcsóbb mulcs fajták?

A természetes talajtakarók, amelyeket saját magunk is elkészíthetünk, általában a megfelelő út, ha olcsó kerti ötletekre vágyunk. Ez azt jelenti, hogy a házi készítésű komposzt, a levágott fű és a levélmulcs a lista élén áll – és bónuszként újrahasznosíthatjuk a hulladékot. Mint említettük, ha találunk forrást, a faforgács pénztárcakímélő is lehet – de ha a kertészeti központokban zacskóban vásároljuk, ez a módszer egy kicsit költséges lehet.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ivadékgondozás

külső ingerek és belső késztetés által kiváltott ösztönös viselkedésforma, amely az... Tovább

hibrid nyúl

valamilyen hasznosítási irányra tenyésztett állat. Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert