Az Akadémia közgyűlése elfogadta az elnöki beszámolót, Középutas politika

Az Akadémia közgyűlése elfogadta az elnöki beszámolót

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Elfogadta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közgyűlése kedden a tudós testület elnökének beszámolóját, benne a belső megújításról szóló koncepciót; a résztvevők egy tartózkodással hozták meg döntésüket.
Az Akadémia közgyűlése elfogadta az elnöki beszámolót, Középutas politika
A kétnapos ülés zárónapján a közgyűlés elfogadta az elmúlt évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolót, a 2007. évi költségvetés irányelveit, valamint a kormány számára készült, az Akadémia 2005. évi tevékenységéről szóló tájékoztatót is.  
Vizi E. Szilveszter elnök és Meskó Attila főtitkár beszámolóját követően a felszólalók felvetették az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) önálló alappá alakítását, egy természettudományi vagy természetismereti tantárgy érettségi tárggyá emelését, míg egy résztvevő mozgalmat kezdeményezett az Akadémia függetlensége érdekében, szóvá téve, hogy többen vállaltak soraikból pártpolitikai szerepet.  
Középutas politika  
Vizi E. Szilveszter elnök a válaszában hangsúlyozta: az MTA működésének politikailag függetlennek kell lennie, tekintélye igazolja vissza, hogy az elmúlt években meg tudta tartani a középutas politikát.  
Utalt emellett arra, hogy az új összetételű parlamentben két akadémikus is képviselői helyet kapott; véleménye szerint a magyar tudományosság érdekében ideális lenne, ha Pálinkás József (Fidesz) és Kapolyi László (MSZP) tanácsadói tevékenységet fejtene ki a miniszterelnök mellett.  
Kikerül a költségvetési rovatból  
Az Akadémia elnöke az OTKA sorsáról szólva egyik legnagyobb sikerüknek azt nevezte, hogy a miniszterelnökkel és a pénzügyminiszterrel megegyeztek abban: az Akadémia költségvetése kikerül a költségvetési rovatból, azt az Alkotmánybíróság és az Állami Számvevőszék mellé sorolják.  
Ez különleges jogokat jelent, a kormánynak nincs joga az MTA költségvetésébe belenyúlni, csak a parlamentnek - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter, aki szerint ebből fakadóan az OTKA az Akadémiához tartozva kaphatja a legnagyobb védettséget.  
Messze az uniós átlag alatt  
Egy másik felvetés kapcsán, az EU technológiai, innovációs és tudományos bizottságának jelentését idézve rámutatott arra: Magyarország a természettudományok és a műszaki tudományok területén a végzők százalékos arányát tekintve 11,2 százalékkal az utolsó; az európai átlag ennek több mint duplája, 24,2 százalék.   
Az elnök említést tett egy előző napi televíziós adásról is, amelyben közlése szerint az MTA autonómiájának megszüntetése vetődött fel. A kormányoknak szüksége van egy olyan fórumra, amely a pártpolitikai és a gazdasági érdekektől függetlenül képes objektív véleményt kialakítani - jelentette ki a közgyűlésen Vizi E. Szilveszter.  

Forrás: www.magyarorszag.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

levél

a hajtáscsúcs levélkezdeményeiből fejl. képletek. A levelek elhelyezkedés, alak és... Tovább

alomtömeg

az egy fialásból származó malacok össztömege; a születéskor mért a. a kocák vehem-nevelő... Tovább

Tovább a lexikonra