Az őszi levelek gyűjtése és hasznosítása a kertben egy egyszerű és környezetbarát módszer, amelyet Monty Don és Christopher O'Donoghue is javasolnak nekünk.

Monty Don megosztotta a nagy titkot: így lehetnek csodaszép virágaid a lehullott levelekből

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Monty Don őszi levelei segíthetik a kerted növekedését idén októberben. Monty Don, a kertészkedés szakértője, bemutat egy kerti trükköt, amelynek segítségével a kertedet gazdagabbá teheted, anélkül, hogy minden levelet összeszednél. A lényeg az, hogy sokan azt gondolják, hogy az őszi leveleket mindig el kell távolítani a kertből, de valójában ezek a lehullott levelek hasznosak lehetnek a kert számára. Monty Don segítségével kihasználhatod ezt az ajándékot, hogy kerted még szebb legyen.

Monty Dont kerti tippje

Monty Don őszi levelei: a levélkomposzt csodája

Tudjuk, mire gondolsz: már így is elegendő feladat vár ránk a kertben az őszi időszakban. A téli virágok elültetése, az októberi vetéshez szükséges zöldségek kiválasztása és a dáliák téli védelme mind fontos teendők, és mindezt meg kell tennünk még mielőtt elérkezne az őszi időszámítás. Azonban mindenképpen fontos figyelmet szentelni Monty őszi leveleinek, mert ez egy okos és ingyenes módszer arra, hogy segítsük kertünk virágzását a következő hónapokban.
Monty népszerű kertészeti blogján azt írja, hogy minden lehullott levél valójában potenciális arany a kertben. Megjegyzi, hogy a levélkomposzt elkészítésekor nincs szükség forgatásra, keverésre vagy komposztálási tudásra. 

Monty Don trükkje az őszi levelekkel: így készíts levélkomposztot

Érdekel a dolog? Valójában elképesztően egyszerű az őszi falevelek komposzttá alakítása! Mindössze annyi teendő van, hogy összegyűjtsd a lehető legtöbb lehullott levelet, aprítsd fel őket, majd rakd egy nagy, nyitott halomban.


Monty szerint ez lehetővé teszi, hogy ezek a levelek "bájosan dús, morzsás szerkezetűvé" váljanak, és nélkülözhetetlenek legyenek a házi komposzt elkészítéséhez.
Christopher O'Donoghue, a Gardens Revived egyik társrendezője is nagy rajongója az őszi levélkomposzt készítésének – főleg azért, mert az idei őszi levágott levelek környezetbarát módszert kínálnak a talaj gazdagítására.

Levélkomposzt: tippek, trükkök

Míg Monty egyszerűen hozzáadja a levélhulladékot a komposzthoz, Christopher további lépéseket is javasol a folyamat optimalizálásához.
Christopher azt javasolja, hogy találj egy kijelölt területet a kertben, egy komposztládát vagy akár egy nagy szemeteszsákot lyukakkal (ezek azért kellenek, hogy a levegő hozzáférjen).


"Kezdd azzal, hogy néhány centis réteget képzel a levelekkel, és ügyelj rá, hogy megnedvesítsd őket, hogy nedvesek, de ne túl vizesek legyenek" - mondja.
"Emlékezz arra, hogy a levelek szegények a nitrogénben, ezért hasznos lehet hozzáadni nitrogéndús anyagokat, például füvet vagy konyhai hulladékot a bomlás gyorsítása érdekében."

Forgasd át időként a levélkomposztot

Christopher azt tanácsolja, hogy időnként forgassd át a leveleket a halomban, vagy keverd össze őket, hogy biztosítsd a megfelelő szellőzést.
Ha szemeteszsákot használsz, egyszerűen rázd meg vagy fordítsd meg időről időre, hogy elég levegőt kapjanak. Emellett azt is javasolja, hogy adj hozzá vizet a nedvességszint függvényében, és légy türelmes.


"Hagyd, hogy a természet dolgozzon" - mondja, és kiemeli, hogy meg kell várni, amíg a levelek teljesen lebomlanak, és sötét, morzsás anyaggá válnak, mielőtt használnád őket talajtakaróként vagy a kerti talajban.

A lehullott levél kincset ér

Ezek után soha többé nem fogunk ugyanúgy nézni a pázsitunkon szétszórt őszi levelekre. Most már tudjuk, hogy ezek a levelek nem csak zavaró hulladékok, hanem hasznos eszközök lehetnek kertünk számára. 


Monty Don és Christopher O'Donoghue egyszerű, környezetbarát módszereket osztottak meg a levélkomposzt elkészítésére, amely segíthet a kertünknek gazdagabbá válni. Ne sietve szabaduljunk meg az őszi falevelektől - inkább használjuk ki őket a kertünk javára. A természetes folyamatok idővel meghozzák gyümölcseiket, és az omlós, tápanyagokban gazdag komposztot hasznosíthatjuk a talaj és a növények fejlesztésére. Legyünk türelmesek, és bízzunk a természetben, amely gondoskodik kertünk szépségéről.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

virémia

(viraemia): a vírusoknak a fertőzés helyéről a vérpályába való bejutása és azon... Tovább

káros N-asszimiláció

a talajmikrobáknak szervesanyag-bontó tevékenységükhöz nitrogénre van szükségük. Ha a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek