Gyümölcsök, szőlő, paradicsom, paprika, burgonya, gabona, napraforgó növényvédelme

hirdetes

Aktuális növényvédelem

Kassai Miklós, Bács-Kiskun Megyei NTSZ
A száraz, meleg június-július ellenére nagyon sok gombabetegség és rovarkártevő szaporodott fel, helyenként súlyos károkat okozva. Az almásokban a lisztharmat a hajtásvégi leveleken sok helyen eredményezett kanalas, torz, barna, száradó tüneteket, biztosítva innen a további fertőzéseket. A gyümölcsön a lisztharmat hálózatos, párás, pókhálószerű tüneteket okoz a héjon. A már kialakult fertőzések ellen hatásosan a kontakt szerek védenek /pl.: a kén-tartalmú szerek, Karathane, Morestan/. A felszívódó, szisztemikus szerek megelőző módon hosszabb ideig hatnak, és a legtöbb véd a varasodás ellen is /Chorus 75 WG, Clarinet, Rubigan 12 EC, Systhane MZ stb./
Gyümölcsök, szőlő, paradicsom, paprika, burgonya, gabona, napraforgó növényvédelme

A száraz, meleg június-július ellenére nagyon sok gombabetegség és rovarkártevő szaporodott fel, helyenként súlyos károkat okozva. Az almásokban a lisztharmat a hajtásvégi leveleken sok helyen eredményezett kanalas, torz, barna, száradó tüneteket, biztosítva innen a további fertőzéseket. A gyümölcsön a lisztharmat hálózatos, párás, pókhálószerű tüneteket okoz a héjon. A már kialakult fertőzések ellen hatásosan a kontakt szerek védenek /pl.: a kén-tartalmú szerek, Karathane, Morestan/. A felszívódó, szisztemikus szerek megelőző módon hosszabb ideig hatnak, és a legtöbb véd a varasodás ellen is /Chorus 75 WG, Clarinet, Rubigan 12 EC, Systhane MZ stb./

Az almamoly kártétele az utóbbi években egyre jobban felerősödött. A második nemzedék okoz mindig súlyosabb károkat, amire elsősorban aszályos nyarakon - mint az idei is - számíthatunk. A védekezést segítené, ha a kéregrepedések téli tisztogatása megtörténne, valamint a törzsre felkötött „hernyófogó övet” a gazdák alkalmaznák. A lehullott gyümölcs összeszedésével is csökkenteni lehet a kártevő egyedszámát. Szexferomon csapdával a rajzás jól nyomon követhető, és az ahhoz igazított vegyszeres védelem eredményes a jól megválasztott készítményekkel. Rajzáskor a jól gázosodó Unifosz 50 EC, lárvakeléskor a Zolone 35 EC, 30 Wp, Bi 58 EC, vagy az ennek meg-felelő Danadim 40 EC, Rogor L-40 EC, Sinoratox 40 EC alkalmazható. Környezet-kímélő a kitinszintézist gátló szerek alkalmazása: Alsystn 25 Wp, Insegar, Mach 50 EC. Ezek védenek az idei évben is felszaporodott aknázómolyok ellen is. A Piros gyümölcsfa-takácsatka is kedveli a száraz, meleg klímát, tehát az idei nyár optimális volt számukra, sok helyen fel is szaporodtak. Július végétől a nőstények egyre nagyobb számban rakják le tojásaikat a fás részekre, amelyek áttelelve a tavaszi nemzedék indulását biztosítják. Az augusztusi atka elleni védekezéssel ezek egyedszámát tudjuk radikálisan lecsökkenteni, aminek következtében tavasszal alacsonyabb szintről indul a felszaporodás, megkönnyítve ezzel az az évi védekezést.

A körtésekben a moly hasonló problémákat okoz, mint az almánál. A körtelevélbolha a védekezések ellenére sok helyen fel-szaporodott, ami azt eredményezte, hogy a mézharmattól csöpög a fa, ragacsos a termés. Ezen később szaprofita módon különféle gombák telepednek meg /pl. korom-penész/, feketés piszkos bevonatot okozva. Ezzel a termés piacképtelenné válik. Új szer nem került engedélyezésre a bolha ellen. Aki eddig a Dimilin, Nomolt, átalakulás gát-lókat, illetve a Mitacot használta, javaslom, hogy a rezisztencia elkerülése érdekében váltson az egyéb engedélyezett szerekre /pl. Cascade 5 EC, Mospilan 20 SP/

A már „csöpögő” fáknál ahhoz, hogy a szer jobban hozzáférjen a bolhához javas-lom a fák öntözővízzel való alapos lemosását. Ha erre nincs mód, időzítsük a permetezést közvetlenül eső utánra. A szakirodalom mindenhol megjegyzi, hogy eredményesen védekezni csak szellős, világos lombkorona esetén lehet, ezért a nyári zöld-munkákat nem szabad elhanyagolni. A víz-hajtásokat, tősarjakat rendszeresen el kell távolítani. Ez természetesen érvényes a többi gyümölcsfajtára is.

hirdetes

A csonthéjas gyümölcsök szürete befejeződik, de a védekezéseket ne hagyjuk abba. A különböző lyukacsosodást, foltosodást okozó betegségek korai lombhullást okoznak, ami hátráltatja a vesszők beérését, károsan hat a rügydifferenciálódásra, ezek által a következő évi termésre.

A szőlőben a lisztharmat és peronoszpóra elleni védekezés mellett zsendüléstől fokozottan ügyelni kell a szürkepenész /botritsz/ megjelenésére. Az köztudott, hogy a fertőzés sebzéseken keresztül történik, ezért ezt kell megakadályozni elsősorban. A lisztharmattól pókhálósan parás bogyóhéj nem tud növekedni, ezért kireped. Ez eredményezi az ún. sérves bogyót, ami már utat nyit a betegségnek. Másik ilyen tényező a szőlőmolyok rágásával előidézett sebzés. A nyári nemzedékek rajzását ezért kell nyomon követni, és még a kártétel előtt pl. Insegarral a lárvakelést meg kell akadályozni. A jégverés kiszámíthatatlan, de ha bekövetkezik, a védekezést azonnal el kell végezni. A szerek kiválasztásánál alapvető szempont az élelmezés egészségügyi várakozási idő. A már hagyományosnak mondható folpet hatóanyagú szereknél /Buvicid F, Folpan 48 SC, 50 WP, 80 WDG, Ortho-Phaltan FL/ ez 30 nap, a Ronilan FLnél 14 nap, Ronilan DF, Rovral 25 FW, Teldor 500 SC-nél 7 nap, stb.

Az áttelelő atkanépességet itt is egy augusztusi permetezéssel le tudjuk csökkenteni.

A paradicsom és paprika állományban igen gyakori a csúcsfoltosság. Ez hajtatásban általában kalcium hiányra vezethető vissza, de szabadföldön, különösen öntözetlen körülmények között az egyenetlen vízellátás következménye. A hosszú csapadékhiány miatt a növény a hiányzó vizet a saját terméséből kénytelen pótolni. Régi tapasztalat, hogy kellő talajmunkával a párolgást, a talaj kiszáradását csökkenteni lehet, ekézni, kultivátorozni akkor is kell, ha esett az eső, és akkor is, ha nincs csapadék. A száraz meleg kedvez az alternáriás betegségnek, ami a paradicsomban a kocsánytól kiinduló, besüppedő barnás-fekete, bársonyos, koncentrikus penészgyeppel borított folttal jelentkezik, ami a bogyó teljes elrothadásához vezet. A paradicsomvész elleni szerek ez ellen is védenek. A Bravo 500, Clortosip 75 WP, Daconil W-75, Micoguard 500 SC az előzőeken kívül a szeptóriás és botritiszes betegségek ellen is védenek. A nagy termetű paradicsom esetében megszívlelendő az a már a múlt század elején leírt tanács, hogy ikersorba ültetve szellős állomány jobban megvédhető. Ez most már nem aktuális, de a következő években javaslom figyelembe venni.

Paprikában a baktériumos betegségek a csapadékhiány és a nagy meleg miatt csak az öntözött állományban okoztak problémát. A levéltetvek elleni védekezést folytatni kell, mert a behurcolt vírusokkal még mindig nagy károkat képesek okozni.

A gyökérzöldségek eltarthatósága jelentősen megjavul, ha ebben az időszakban Ronilan, Rovral vagy Sumilexes kezelést kapnak!

A káposztaféléknél a bagolylepkék el-leni védekezést a betakarításig folytatni kell a peronoszpóra és lisztharmat elleni kezelések mellett.

hirdetes

Burgonyában a fitoftóra /burgonya-vész/ elleni védekezést a kései fajták esetében folytatni kell. Amennyiben hervadásos vagy rothadásos tüneteket tapasztalnak, jelezzék a növényvédelmi felügyelőnek!

A szántóföldön, a gabona tarlók sok helyen kizöldültek. Ezt megvárni csak abban az esetben indokolt, ha a fenyércirok elleni tarlókezelést el akarjuk végezni. Száraz viszonyok között és alacsony tarlómagasságú aratásnál ugyanis kevés a gyom levélfelülete ahhoz, hogy annyi glifozát ható-anyagot felvegyen, ami elegendő a gyökértarackon levő rügyek elpusztításához.

A sok tarlómaradék következő évi kockázatáról már írtam, de az idén is bebizonyosodott, hogy a helminthospórium /Py-renifóra/ ott szaporodott fel legtöbbször ár-pában, ahol önmaga után került, és korai volt a vetés.

A csócsároló és drótféreg kártétel is az elhanyagolt tarló következménye.

A napraforgóban az aszály ellenére mindenhol megtalálható volt a szklerotinia vagy más néven a fehérpenész. Ez a gomba a szár és a tányér bélállományát éli fel, és benne fekete, kemény kitartó szkleróciumok képződnek. A szár letörik, a tányér szétfoszlik. A következő évi fertőzés a talajra hullott szkleróciumokból indul. A talajban életképességét 6-8 évig is megőrzi. A vetésváltás elengedhetetlen, habár figyelembe kell venni, hogy a közel 360 gazdanövénye között van a repce, szója, bab, gyökérzöldségek, és számos gyomnövény közül a parlagfű, csattanó maszlag, aggófű is. Ha a szármaradványokat a szkleróciumokkal együtt 15 cm alá egyenletesen le-szántjuk, az abból kinövő tölcsérszerű szaporítóképlet nem tud a talajszint fölé nőni, így csökken a fertőzés.

A kukoricatáblák molyfertőzöttsége már július közepére sok helyen elérte a 25-30%-ot. Ez az arány főleg a gyapottok bagolylepke nyárvégi nemzedéke miatt még nőni fog. Ez utóbbi nagy kárt tesz a zöldségkultúrákban is. Elsősorban a lédús termés és annak magjai jelentik a táplálékát. A kukorica esetében amíg a kukoricamoly elsősorban a csővégi szemeket rágja, odvasítja, addig a gyapottok bagolylepke a cső oldalán - átrágva a csuhéleveleket - károsít. Mindkét károsító esetében a szemek rágása mellett azzal okoz igen nagy minőségi kárt, hogy a fuzáriumnak utat nyitva megjelenik a rózsaszín penészgyep. Az általa termelt aflatoxin ártalmas az emberre, állatra.

Újra kell szólni az amerikai kukorica-bogárról! A kihelyezett csapdák százszámra fogták a bogarat Bács-Kiskun megye déli részén. A felszaporodás országos jelenség, és úgy látszik, hogy feltartóztathatatlan. A védekezési lehetőségekről már írtam. A ha-tósági intézkedések nagy mértékben hozzájárulhatnak az elterjedés lassításához és a kártétel enyhítéséhez. Ezért újra felhívom a gazdák figyelmét, hogy a károsító jelenlétét /kidőlt tövek, hattyúnyak jelenséggel/, vagy annak gyanúját kötelező bejelenteni a Növény- és Talajvédelmi Szolgálatoknak!

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


kártalanítás

az állam részéről azoknak a veszteségeknek a megtérítése v. csökkentése, amelyek az... Tovább

86/2008. (VII. 5.) FVM rendelet

Jégesõ-elhárítási rendszer mûködéséhez nyújtott csekély összegû (de minimis)... Tovább

Tovább a lexikonra