Készítsünk mohaágyást

hirdetes

Így készíthetsz te is függő mohaágyás

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Kertedet temérdek dísszel csinosíthatod ki. Szerezhetsz néhány elegáns szobrot, ültethetsz egy-egy sor virágot a járda két oldalára, beszerezhetsz egy szökőkutat, stb.

Mohaágyás készítése

Persze nem muszáj mindig ilyen nagyobb projektekbe belekezdeni – néha egy apró kis alkotás is sokat dobhat egy helység (vagy éppen egy kert, esetleg udvar) hangulatán. Ezt a célt szolgálja a következőkben bemutatott mohaágyás is, aminek elkészítése végtelenül egyszerű, a végeredmény mégis nagyon látványos lehet – ez csupán a kreativitásodon múlik!

1. Egy régi bicikli-, vagy szekérkerék

Az egész mohaágyás alapját egy bicikli-, vagy egy szekérkerék biztosítja majd. Ehhez bármilyen régi kerékpár egyik kerekét felhasználhatod, és még a küllőket sem kell eltávolítanod belőle! A szekér kereke is ideális megoldás lehet, de ez nagyobb helyet igényel.

2. Csirkeháló

A csirkeháló tartja majd a helyén a talajt, és ezzel együtt az összes belé ültetett növényt is. A következő lépés tehát méretre vágni egy nagyobb darab csirkehálót, méghozzá a kerék méretének duplájára, és hagyj 5-10 centi extra hálót a szélek mentén. Fogd a drótvágót, majd vágj bele a hálóba nagyjából a hosszának egynegyedéig, hogy a kerék közepe köré húzhasd. Ez után dugd át a hálót a küllők között úgy, hogy azok előtt és mögött is legyen a hálóból. Miután átdugtad a hálót a küllők között, hajlítsd össze újból a szétvágott széleket.

hirdetes

3. Talajtakaró fólia

A fólia szintén a talaj megtartásában segít majd. Vágd a kerék méretre a fóliát, plusz hagyj néhány centi pluszt a szélein. Vágj be az anyagot egészen a feléig, majd húzd a kerék közepe köré. Ez után dugd át a küllők között úgy, hogy közvetlenül a csirkehálóra feküdjön rá. 

4. Talaj

A talaj szerepe egyértelmű. Töltsd fel a kereket talajjal – ügyelj rá, hogy a talajtakaró fólia szélei ne csússzanak be a kerék szélei alá, különben a talaj kihullik majd közöttük.

5. Ültetés

Ültesd el a választott virágokat a talajban. A dísz elhelyezésétől függően válassz árnyéktűrő vagy fényigényes fajtákat.

hirdetes

6. A moha behelyezése

Most kerül a helyére a moha, aminek a célja a virágok közötti csupasz talajfelület betakarása lesz. Ez egyrészt csinosabbá teszi a díszt (és ettől lesz igazán „mohaágyás”), és megakadályozza, hogy a talaj kipotyogjon a helyéről.

7. Biztosítsd az ágyást

Vágj némi extra csirkehálót, és rögzítsd erőseben az ágyás hálóját a hátsó küllőkhöz. Ehhez érdemes egy olyan állványra helyezni a díszt, ami lehetővé teszi, hogy könnyedén hozzáférj a hátoldalához.

8. Fejezd be az elülső oldalt

Vágd le a talajtakaró kilógó részeit, vagy tűrd be a szélek mentén, természetesen figyelve arra, hogy a talaj sehol ne tudjon átpotyogni a dísz hátoldalára. Hajlítsd rá a díszre a maradék csirkehálót és csavard hozzá a talajból kilógó hálórészekhez. Vágd le a sarkakat, és nyomj vissza minden hegyes részt a talajba. A lényeg az, hogy a talajt mindenhol fedje a csirkeháló, és ne legyenek benne rések.

A kisebb növények kényelmesen átbújnak majd a háló szemei között, de ha félsz, hogy kárt teszel bennük, akkor vágd ki a hálót körülöttük – a moha gondoskodik majd arról, hogy ne potyogjanak ki a helyükről. Amint a növények gyökerei megerősödnek, és a moha sűrűbbé válik, teljesen levághatod a helyéről az összes elülső hálórészt (persze az oldalsókat és a többit meghagyva, hiszen ezek tartják a helyén a talajt).

9. Akaszd fel

Végezetül nincs más dolgod, mint a helyére akasztani a díszt, például egy kampóra, vagy egy szögre.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bérlőgazdálkodás

eredeti értelmében a rövidebb-hosszabb időre bérbe vett területen folytatott gazdálkodás.... Tovább

hámlás

a bőr (köztakaró) felületéről az elszarusodott hámsejtek (hámszövet) állandó leválása,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert