Így termeszthetsz otthon mogyorót

hirdetes

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 10-20 láb (3-6 méter) magasra nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók. Hagyhatjuk őket természetesen cserjeként növekedni, vagy kis fa alakúra metszhetjük őket, akárhogy is, vonzó kiegészítői az otthoni tájnak. Tudjunk meg többet a mogyorótermesztésről!

mogyorófa nevelése

Mogyoró termesztése

A mogyorófák termesztése: A mogyorófák, más néven filbertfák, szívós cserjéknek számítanak, viszont a virágzás utáni -9 C alatti hőmérséklet terméskiesést okozhat.

A mogyorónak 15-20 láb (4,5-6 m) térre van szüksége a terjedéshez. Szinte minden talajhoz alkalmazkodnak, amíg az jó vízelvezetésű, de a legjobban a sok szervesanyagot tartalmazó talajban teljesítenek jól.

Mogyorófa ültetése

Ássunk ültetési lyukat kétszer olyan szélesre, mint a gyökérgolyó, és csak annyira mélyre, hogy a fa talajvonala egyenletes legyen a környező talajjal. Állítsuk be a fát a lyukba, és töltsük fel az eltávolított talajjal. A légzsák eltávolításához nyomjuk le a lábunkkal. Ültetés után lassan és mélyen öntözzük be a talajt a fa körül. A jó beporzás érdekében két különböző fajtát kell ültetni!

hirdetes

Mogyoró gondozása 

Soha ne hagyjuk, hogy a mogyorófa vagy cserje körüli talaj teljesen kiszáradjon. Szárazság idején hetente öntözzük, hogy a lehető legtöbb víz mélyen a talajba süllyedjen. A mogyorót nem kell rendszeres műtrágyázni, ha jó talajban termesztik. Ha lassú növekedést és sápadt leveleket észlelünk, a növénynek valószínűleg jót tesz egy kis mennyiségű nitrogénműtrágya tavasszal. A mogyorót cserjeként termesztve csak kismértékben vagy egyáltalán nem kell metszeni, kivéve a gyökerekből származó balek eltávolítását.

Fa formázásához válassz hat erős felső ágat a fő állványzat kialakításához, és távolítsd el az alsó és a lelógó ágakat.

hirdetes

Mogyorófa nevelése palántáról

A téli mogyoró egy meglehetősen terebélyes cserje, amely nem kimondottan cserepesnövény, bár így is lehet termeszteni. Elegendő egy nagy, jó vízelvezető edény, amelyet tőzeg alapú szabványos virágcserepes keverékkel töltenek meg. Javasoljuk, hogy a cserepes keveréket extra komposzttal kiegészítsék. De ne feledd, hogy a konténerben termesztett cserjék védett helyet igényelhetnek télen, mivel a gyökerek jobban ki vannak téve a hideg okozta károknak, mint a talajba ültetve. Ezenkívül a konténerben termesztett cserjék mindig több öntözést és etetést igényelnek. Ezek lassan növekvő növények, amelyek nem igényelnek gyakori átültetést.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-30

A kúszó fikusz termesztése és gondozása

A legnépszerűbb a Ficus pumila, más néven kúszó fikusz. Nemcsak könnyen termeszthetőek, de kiváló és viszonylag szívós szobanövények is, mutatjuk hogy gondozd!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bölcsőkezdés

az anyátlan, rajzásra v. anyaváltásra készülő méhcsaládok a lépek szélein... Tovább

Vasárnapi ebéd

Vasárnapi ebéd, vagy más néven Sunday Brunch egy olyan közös családi program, emlynek... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés