Így termeszthetsz otthon mogyorót

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 10-20 láb (3-6 méter) magasra nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók. Hagyhatjuk őket természetesen cserjeként növekedni, vagy kis fa alakúra metszhetjük őket, akárhogy is, vonzó kiegészítői az otthoni tájnak. Tudjunk meg többet a mogyorótermesztésről!

mogyorófa nevelése

Mogyoró termesztése

A mogyorófák termesztése: A mogyorófák, más néven filbertfák, szívós cserjéknek számítanak, viszont a virágzás utáni -9 C alatti hőmérséklet terméskiesést okozhat.

A mogyorónak 15-20 láb (4,5-6 m) térre van szüksége a terjedéshez. Szinte minden talajhoz alkalmazkodnak, amíg az jó vízelvezetésű, de a legjobban a sok szervesanyagot tartalmazó talajban teljesítenek jól.

Mogyorófa ültetése

Ássunk ültetési lyukat kétszer olyan szélesre, mint a gyökérgolyó, és csak annyira mélyre, hogy a fa talajvonala egyenletes legyen a környező talajjal. Állítsuk be a fát a lyukba, és töltsük fel az eltávolított talajjal. A légzsák eltávolításához nyomjuk le a lábunkkal. Ültetés után lassan és mélyen öntözzük be a talajt a fa körül. A jó beporzás érdekében két különböző fajtát kell ültetni!

Mogyoró gondozása 

Soha ne hagyjuk, hogy a mogyorófa vagy cserje körüli talaj teljesen kiszáradjon. Szárazság idején hetente öntözzük, hogy a lehető legtöbb víz mélyen a talajba süllyedjen. A mogyorót nem kell rendszeres műtrágyázni, ha jó talajban termesztik. Ha lassú növekedést és sápadt leveleket észlelünk, a növénynek valószínűleg jót tesz egy kis mennyiségű nitrogénműtrágya tavasszal. A mogyorót cserjeként termesztve csak kismértékben vagy egyáltalán nem kell metszeni, kivéve a gyökerekből származó balek eltávolítását.

Fa formázásához válassz hat erős felső ágat a fő állványzat kialakításához, és távolítsd el az alsó és a lelógó ágakat.

Mogyorófa nevelése palántáról

A téli mogyoró egy meglehetősen terebélyes cserje, amely nem kimondottan cserepesnövény, bár így is lehet termeszteni. Elegendő egy nagy, jó vízelvezető edény, amelyet tőzeg alapú szabványos virágcserepes keverékkel töltenek meg. Javasoljuk, hogy a cserepes keveréket extra komposzttal kiegészítsék. De ne feledd, hogy a konténerben termesztett cserjék védett helyet igényelhetnek télen, mivel a gyökerek jobban ki vannak téve a hideg okozta károknak, mint a talajba ültetve. Ezenkívül a konténerben termesztett cserjék mindig több öntözést és etetést igényelnek. Ezek lassan növekvő növények, amelyek nem igényelnek gyakori átültetést.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-22

Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok

Miért sárgul az aloe vera? Mutatunk néhány lehetséges okot, valamint javasolt megoldás, amely segíthet helyreállítani a növény egészségét egy szempillantás alatt!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kerekrepkény-mérgezés

lóban, ritkábban szarvasmarhában fordul elő a növénynek mérgező mennyiségben zölden való... Tovább

Mezõkovácsházai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Mezõkovácsháza Hársfa u. 3. 5800 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés