Gyomok a kertben - Ettől gyomosodik a fű

hirdetes

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – De miért lesz gyomos a fű a kertedben?

ZH, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Te is küzdesz az állandóan megjelenő gyomokkal a kertben? A gyönyörű tiszta szép fű nem kell, hogy csak álom maradjon, ha neked is megkeserítik a mindennapjaidat a fűben kinövő gyomnövények, akkor tudd meg, hogy mi okozza a gyomosodást, hogy megelőzhesd a problémát.

gyom a fűben

Mitől lesz gyomos a fű a kertedben?

A füvesített területeken sajnos nem csak a fűszálak növekednek serényen, hanem sok esetben a gyomnövények is, melyek elrontják az elvárásainkat, nem lesz szép zöld a látvány, és a mezítlábas séták sem lesznek olyan kényelmesek. De vajon mi okozza a gyomok fejlődését, és miért jelennek meg a fűszálak között is? Vegyük sorra mit csinálhattunk rosszul, hogy megjelentek a fű között gyomok!

Ezért jöhetnek elő a gyomok:

  • Tápanyaghiányos a talaj, ahol füvesítés történt
  • A füvesítés előtt nem volt kellőképpen előkészítve a talaj
  • Ha a talajunk teli van a gyomnövények magjaival, amelyeknek 80%-a életre kel, 20%-ukat pedig a szél hordozza a kertben.
  • hirdetes

Így írtsd ki a gyomot a fű közül! – Gyomírtó használataű

  • Ha a gyomírtózás mellett döntünk, akkor mindenki kövessük azokat az utasításokat, amelyek a dobozra vannak írva, ugyanis minden gyomírtószer alkalmazása eltérhet egymástól.
  • A gyomírtó használata előtt néhány napig és utána ne nyírjuk a füvet, és a gyomírtást követő fűvágásnál pedig a lenyírt fű ne kerüljön a komposztba!
  • Többször is érdemes megismételni az írtást, hiszen a különböző gyomok különböző időpontokban bújnak elő.
  • A rendszeres fűnyírás megelőzi a gyomok magérlelését
  • hirdetes
  • A kapálás és a gyomlálás is nagy segítség a gyomokkal szemben, ha viszont így üres foltok jelentek meg, akkor azt érdemes újra bevetni fűmaggal.

Így marad mindig szép zöld a fű


Öntözzük rendszeresen a füvet, nyáron főképp, hiszen a nagy szárazságban sokkal több nedvességet igényel. Soha ne a napközepén, erős napsütésben locsoljunk, javarészt ez szokta okozni a gyep kiégését. Legyen alapos a locsolás, de arra figyeljünk, hogy ne álljon a víz, mert azzal kirohaszthatjuk a fűszálakat.


Tavaszonként érdemes műtrágyázzunk, trágyázzunk, hogy megfelelő mennyiségű tápanyag kerüljön a földbe, valamint érdemes tavasszal és ősszel is szellőztetni a gyepet, ugyanis ezekkel a praktikákkal is kordában tarthatja a gyomokat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-02-12

A tavasz legszebb virága- bemutatjuk a gyöngyvirágcserjét

A gyöngyvirágcserje, egy könnyen termeszthető, strapabíró lombhullató cserje, mely gyönyörű rózsaszín, fehér virágokkal teszi kellemesebbé a tavaszi kerteket.

2024-02-13

Ez az 5 legjobb növény a csirkéknek – ültesd el ezeket te is tavasszal!

A tavasz tökéletes időszaka arra, hogy finom ételeket ültessünk csirkéknek. Mutatunk is egy listát azokról a növényekről, amikért valósággal rajonganak a csirkék.

2024-02-13

Március elején ébresszük fel rózsáinkat téli álmukból

Kettőt pislogunk és itt a március, ideje a rózsáinkkal is foglalkozni és megmetszeni őket alaposan az alábbi tanácsok segítségével!

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-01-03

Ennek az 5 népszerű növénynek a magját már januárban el kell vetned

Vannak növények, melyeknek magjait már most el kell vetni, hogy később élvezni tudjuk a virágot, vagy termést. Januárban ültetendő virágokat mutatunk.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fenyérfű (sikárfű, Andropogon ischaemum L.)

a pázsitfüvek családhoz tartozó, évelő, laza bokrú, gyenge minőségű aljfű (fűfélék).... Tovább

gyenge méreg jelzésű növényvédő szerek

azok a növényvédő szerek, amelyekből állatkísérletekben (ált. patkányon) szájon át... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet Talajművelés