Gyomok a kertben - Ettől gyomosodik a fű

hirdetes

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – De miért lesz gyomos a fű a kertedben?

ZH

Te is küzdesz az állandóan megjelenő gyomokkal a kertben? A gyönyörű tiszta szép fű nem kell, hogy csak álom maradjon, ha neked is megkeserítik a mindennapjaidat a fűben kinövő gyomnövények, akkor tudd meg, hogy mi okozza a gyomosodást, hogy megelőzhesd a problémát.

gyom a fűben

Mitől lesz gyomos a fű a kertedben?

A füvesített területeken sajnos nem csak a fűszálak növekednek serényen, hanem sok esetben a gyomnövények is, melyek elrontják az elvárásainkat, nem lesz szép zöld a látvány, és a mezítlábas séták sem lesznek olyan kényelmesek. De vajon mi okozza a gyomok fejlődését, és miért jelennek meg a fűszálak között is? Vegyük sorra mit csinálhattunk rosszul, hogy megjelentek a fű között gyomok!

Ezért jöhetnek elő a gyomok:

  • Tápanyaghiányos a talaj, ahol füvesítés történt
  • A füvesítés előtt nem volt kellőképpen előkészítve a talaj
  • Ha a talajunk teli van a gyomnövények magjaival, amelyeknek 80%-a életre kel, 20%-ukat pedig a szél hordozza a kertben.
  • hirdetes

Így írtsd ki a gyomot a fű közül! – Gyomírtó használataű

  • Ha a gyomírtózás mellett döntünk, akkor mindenki kövessük azokat az utasításokat, amelyek a dobozra vannak írva, ugyanis minden gyomírtószer alkalmazása eltérhet egymástól.
  • A gyomírtó használata előtt néhány napig és utána ne nyírjuk a füvet, és a gyomírtást követő fűvágásnál pedig a lenyírt fű ne kerüljön a komposztba!
  • Többször is érdemes megismételni az írtást, hiszen a különböző gyomok különböző időpontokban bújnak elő.
  • A rendszeres fűnyírás megelőzi a gyomok magérlelését
  • hirdetes
  • A kapálás és a gyomlálás is nagy segítség a gyomokkal szemben, ha viszont így üres foltok jelentek meg, akkor azt érdemes újra bevetni fűmaggal.

Így marad mindig szép zöld a fű


Öntözzük rendszeresen a füvet, nyáron főképp, hiszen a nagy szárazságban sokkal több nedvességet igényel. Soha ne a napközepén, erős napsütésben locsoljunk, javarészt ez szokta okozni a gyep kiégését. Legyen alapos a locsolás, de arra figyeljünk, hogy ne álljon a víz, mert azzal kirohaszthatjuk a fűszálakat.


Tavaszonként érdemes műtrágyázzunk, trágyázzunk, hogy megfelelő mennyiségű tápanyag kerüljön a földbe, valamint érdemes tavasszal és ősszel is szellőztetni a gyepet, ugyanis ezekkel a praktikákkal is kordában tarthatja a gyomokat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-08-09

Mit ültess augusztusban? Ezek a növények tuti befutók

Az augusztus remek alkalom, hogy megtervezzük a következő évet. Nem tudod mit ültess augusztusban? Akkor itt az ideje, hogy elvesd a szívós egynyári növényeket.

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-06-13

Tippek a medence tisztítására – Így marad tiszta a víz egész nyáron!

Viszlát alga! Minél többet vársz, annál nehezebben lesz tiszta a medence vize. Mutatjuk mit kell tenned, hogy tiszta maradjon a medence vize egész nyáron!

2022-05-13

Így használd a forró vizet a gyomok ellen

Van egy szuper tanácsunk neked: számos gyomot eltüntethetsz kertedből, ha tudod, hogyan használj ellenük némi forró vizet. Íme minden, amit tudnod kell erről!

További cikkek ebben a témában


frakcionált zöldnövényliszt

olyan betakarítási móddal (kettős kasza- és felhordószerkezet) v. a szárításkor... Tovább

üregi nyúl (Oryctolagus cuniculus)

a —>nyúlalakúak rendjének nyúlfélék családjába tartozó faj. A —>mezei nyúlnál... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet Talajművelés