Gyomok a kertben - Ettől gyomosodik a fű

hirdetes

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – De miért lesz gyomos a fű a kertedben?

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Te is küzdesz az állandóan megjelenő gyomokkal a kertben? A gyönyörű tiszta szép fű nem kell, hogy csak álom maradjon, ha neked is megkeserítik a mindennapjaidat a fűben kinövő gyomnövények, akkor tudd meg, hogy mi okozza a gyomosodást, hogy megelőzhesd a problémát.

gyom a fűben

Mitől lesz gyomos a fű a kertedben?

A füvesített területeken sajnos nem csak a fűszálak növekednek serényen, hanem sok esetben a gyomnövények is, melyek elrontják az elvárásainkat, nem lesz szép zöld a látvány, és a mezítlábas séták sem lesznek olyan kényelmesek. De vajon mi okozza a gyomok fejlődését, és miért jelennek meg a fűszálak között is? Vegyük sorra mit csinálhattunk rosszul, hogy megjelentek a fű között gyomok!

Ezért jöhetnek elő a gyomok:

  • Tápanyaghiányos a talaj, ahol füvesítés történt
  • A füvesítés előtt nem volt kellőképpen előkészítve a talaj
  • Ha a talajunk teli van a gyomnövények magjaival, amelyeknek 80%-a életre kel, 20%-ukat pedig a szél hordozza a kertben.
  • hirdetes

Így írtsd ki a gyomot a fű közül! – Gyomírtó használataű

  • Ha a gyomírtózás mellett döntünk, akkor mindenki kövessük azokat az utasításokat, amelyek a dobozra vannak írva, ugyanis minden gyomírtószer alkalmazása eltérhet egymástól.
  • A gyomírtó használata előtt néhány napig és utána ne nyírjuk a füvet, és a gyomírtást követő fűvágásnál pedig a lenyírt fű ne kerüljön a komposztba!
  • Többször is érdemes megismételni az írtást, hiszen a különböző gyomok különböző időpontokban bújnak elő.
  • A rendszeres fűnyírás megelőzi a gyomok magérlelését
  • hirdetes
  • A kapálás és a gyomlálás is nagy segítség a gyomokkal szemben, ha viszont így üres foltok jelentek meg, akkor azt érdemes újra bevetni fűmaggal.

Így marad mindig szép zöld a fű


Öntözzük rendszeresen a füvet, nyáron főképp, hiszen a nagy szárazságban sokkal több nedvességet igényel. Soha ne a napközepén, erős napsütésben locsoljunk, javarészt ez szokta okozni a gyep kiégését. Legyen alapos a locsolás, de arra figyeljünk, hogy ne álljon a víz, mert azzal kirohaszthatjuk a fűszálakat.


Tavaszonként érdemes műtrágyázzunk, trágyázzunk, hogy megfelelő mennyiségű tápanyag kerüljön a földbe, valamint érdemes tavasszal és ősszel is szellőztetni a gyepet, ugyanis ezekkel a praktikákkal is kordában tarthatja a gyomokat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-29

A quinoa termesztése – minden, amit tudnod kell erről a népszerű szupergabonáról

Fedezd fel, hogyan termeszthetsz quinoát egy népszerű és egyben laktató szuperételért, amely szívós, szárazságtűrő, fehérjében gazdag és könnyen gondozható!

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-30

Grill fűszernövénykert – melyek a legjobb fűszernövények a pácokhoz?

Lássuk, mely fűszernövények a legjobbak grillezéshez! Olcsó és praktikus megoldás ez a grillezés szerelmeseinek! Akár teraszon, erkélyen is kialakíthatod!

2023-03-16

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem kéne, mint például a veteményes.

2023-03-29

Így ápold tavasszal a hortenziát: 5 tipp a boldog és csodaszép hortenziákhoz

Ez az 5 tipp segíteni fog abban, hogy a megfelelően gondoskodj tavasszal hortenziád nyári szépségéről: etetés, átültetés, talajtakargatás, virágszín módosítás...

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyomaendrõdi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Gyomaendrõd Kossuth u. 45. 5500 Magyarország Tovább

sejtalkotók (sejtorganellumok, sejtszervecskék)

a ->sejtben végbemenő biokém. reakciók színterei. Szerkezeti felépítésük leremti meg a... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet Talajművelés