Mit ültess augusztusban? Növények, amik az időjárást szeretni fogják

Mit ültess augusztusban? Ezek a növények tuti befutók

Szeder
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ezeket a növényeket ültesd augusztusban

Chard

Sárga szárú svájci mángold. A mángold egymást követően vethető egész tavasszal és nyáron, de augusztus az utolsó lehetőség a téli vetésre. Közvetlenül sekély vetőgépekbe vagy nedves, tőzegmentes komposztba vetett cserepekbe

Japán hagyma

Hagymamag vetése? Gyerekjáték, ne gondold túl, a hideggel sem lesz baj. A japán hagymát úgy tenyésztik ki, hogy ellenálljon a téli hidegnek, és itt az ideje elvetni. A vetendő és termeszthető fajták közé tartozik a „Senshyu” és a „Radar”.

Karalábé

A lila karalábé, betakarításra készen fog várni. A karalábét a lehető leghamarabb vesd el augusztusban, a késői betakarításhoz októberben. A levelek és a duzzadt szárak egyaránt fogyaszthatók élvezd sülve, párolva vagy nyersen.

Cserepes körömvirág (Calendula)

Calendula "Fruit Twist"
Színes és könnyen termeszthető, a körömvirág augusztusban és szeptemberben vethető, a következő tavasszal virágzik. Kitartóak, ezért egyszerűen vesd el őket oda, ahol virágozni akarnak, akár sekély talajba, akár cserépbe.

Búzavirágok Búzavirág – Centaurea cyanus

A cserepes körömvirághoz hasonlóan a búzavirágot (Centaurea cyanus) is vethetjük augusztusban májusi virágokra. A vetendő és termeszthető fajták közé tartozik a mély csokoládészínű virágzású „Black Ball” és a „Blue Ball”. Vessük közvetlenül sekély vetőgépekbe a talajba vagy nedves, tőzegmentes komposzt felületére cserépben.

Nefelejcsek

Virágoznak a nefelejcsek A nefelejcs (Myosotis sylvatica) a nyári hónapokban és szeptemberig vethető. Hasznos talajtakaró növény az árnyékban, remek társnövény a tulipánokkal, és ha megtelepszik, könnyen magot vet. Vessük el magtálcákba, hogy tavasszal ki tudjuk ültetni, vagy közvetlenül, amikor növekedni szeretne.

Kaliforniai mák

Élénk, egzotikus megjelenése ellenére a kaliforniai mák (Eschscholzia californica) szívós egynyári növények, és a szabadban is túléli a telet. Egyszerűen vesd el oda, ahová szeretnéd, hogy virágozzon, jól előkészített ágyásban vagy nedves, tőzegmentes komposzt felületén cserépben.

Vad sárgarépa

Virágzó vadrépa vagy Anna királynő csipkéje A vadsárgarépa vagy Anna királynő csipkéje (Daucus carota) csodálatosan néz ki a vadaskert részeként. Válasz napos, jó vízlevezetésű helyet ennek a kétévnek, és vesd jól előkészített talajba.

Nincs más dolgod, mint beszerezni párat a felsorolt növényekből és élvezni a munkád gyümölcsét.

Ne feledd, hogy bár a meleg augusztusi hőmérséklet tökéletes a magvak csírázásának elősegítésére, a talajvíz alacsonyabb, így előfordulhat, hogy további vizet kell adni a palántáknak és az újonnan ültetett növényeknek. Mit ültess augusztusban? Íme az ültetendő zöldségek:

Saláta

A saláta keményebb, mint amilyennek kinéz, áttelelhet üvegházakban és palánták alatt, a levelek szedésére áprilistól júniusig.

Spenót

Fiatal spenót levelek Az augusztus végén elvetett spenót fiatal leveleket hoz októberben, majd télen nyugalmi állapotba kerül, és kora tavasszal friss leveleket hoz. Túlélni a kemény fagyokat és esőket. Közvetlenül jól előkészített, termékeny talajba vessük, és ha a hőmérséklet csökkenni kezd, takarjuk le alacsony szárral.

Keleti levelek

A keleti levelek gyors csírázása kellemessé teszi a vetést, akár közvetlenül a talajban, akár a kiültetésre szánt modulokban. Ez utóbbi módszer jobban működik nedves nyarakon (a csigák egy éjszaka alatt sorra falják fel a palántákat). Modulonként három magot vess el, és hígítsd egy vagy két növényre. Fedd le üvegburával, amikor a hőmérséklet ősszel csökkenni kezd. Mit ültess még augusztusban? A keleti zöldségeket se feledd:

Rakéta

Az augusztus elején elvetett vadon termő rakéta tél előtt friss leveleket hoz, majd márciusig aludni fog, amikor is újra elkezd növekedni. A salátarakéta a legnagyobb esélye a fagyok túlélésére, ha augusztus végén vetik el. Télen több levelet kínál, mint a vad rakéta, de áprilisban gyakran elcsavarodik.

Kukorica saláta

Fiatal kukorica saláta (báránysaláta) növények modulokban A kukorica saláta egy finom levélnövény, amely egész télen át termeszthetsz. Közvetlenül jól előkészített talajba vessük, és ha a hőmérséklet csökkenni kezd, takarjuk le. A kukorica saláta gyökerei sekélyek, ezért rendszeresen öntözzük, ha fedő alatt vagy egyéb száraz körülmények között van.

Újhagyma

Nincs is jobb a frissen betakarított újhagymánál A hagyma nem csírázik jól rendszeresen 20 °C feletti hőmérsékleten, ezért ezt vegyük figyelembe az augusztusi vetésnél. Vesd közvetlenül sorokba a szabadban úgy, hogy a magot 2 cm-es talaj borítja, vagy modulokba, egyenként legfeljebb 10 maggal, hogy tavasszal betakarítható „csomó” legyen.

Fehérrépa

A fehérrépát legjobb közvetlenül elvetni, majd ritkítani. Mérsékelten vesd el a magokat, mert bár aprók, úgy tűnik, hogy mindegyik csírázik, és a későbbi növekedés gyors. A modulba vetett magot két-három gyökérre ritkíthatjuk, augusztus végén ültethetjük ki. A gyapjú vagy háló segít távol tartani a galambokat, a pillangókat és a káposztagyökérlegyeket.

Cikória

A szívós cikória februártól szeptemberig vethető a hosszú termesztési időszak érdekében, ezért folytasd a vetést augusztusban, hogy a betakarítást átélje. Kezd el a magokat egy magtálcán kicsíráztatni, mielőtt napos helyre ülteted ki.

Káposztafélék

A tavaszi káposztát közvetlenül a szabadba, vagy beltéren, modulokba vethetjük, hogy később ültessük ki, míg az előző hónapokban magról termesztett őszi káposztát most érdemes kiültetni. Védd meg a káposztát a fehér hernyóktól és galamboktól a földtől 1 m-re felfüggesztett finom hálóval.

Ne állj meg itt az olvasással, itt még nincs vége, a legkülönlegesebbek még hátra vannak! A következő oldalon folytatjuk!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lencsebükköny (bükkönylencse, Vicia lens Leganyiana Rpcs. et Legny.)

a lencse és a közönséges tavaszi bükköny természetes hibridje. Alaktanilag a bükkönyhöz... Tovább

Bicskei Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Bicske Kossuth tér 14. 2060 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet