Amarillisz elvirágzása utáni teendők

Hogyan gondozzuk az amarilliszt miután elvirágzott? Ne dobd ki – inkább kövesd ezeket a tippeket!

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Megfelelő gondozással a következő évben még több mesés virágot hozhat az amarillisz! Az amarillisz egy csodálatos hagymás virág, amely feldobja az otthonokat késő télen és kora tavasszal. De ha a virágzása véget ért, nem kell kitenni a szeméttel együtt. Szóval mit tegyél az amarillisz elvirágzása után? Mutatjuk!

amarillisz elvirágzott

Így gondozd az Amarilliszt miután elvirágzott


A megfelelő lépésekkel ezek a látványos karácsonyi növények trombita alakú piros, rózsaszín, fehér, sőt sárga virágaikkal jövőre is ékesíthetik a belső teret. Ehhez öntözésre, etetésre és napfényre van szükségük a növekedési szakaszban, amely egész tavasszal és nyáron folytatódik. Ez felerősíti a hagymákat, amelyek készen állnak a második virágzásra (vagy egy harmadik vagy negyedik körre – az amarillisz évekig is eltarthat).

Ezt a növekedési szakaszt a karácsonyi kaktusz termesztéséhez hasonló „nyugalmi” időszak követi, amely új virágzást kényszerít ki. Bonyolultnak hangzik, de nem túl bonyolult, ha már tudod, mit kell tenni: útmutatónk elmagyarázza!

Mikor virágzik az amarillisz?


Az amarillisz Közép- és Dél-Amerikában őshonos, ahol a nyár hosszú, forró és száraz. Hasonló hőmérsékleten nyáron természetes nyugalomba kell menniük – leveleik visszahullanak –, mielőtt télen újra virágoznának. Emiatt a karácsonyi virágzás egyik legjobb hagymája.

A mérsékeltebb viszonyok között azonban egészen megszokott, hogy a hagymák egész évben növekednek – magyarázzák az Amatőr Kertészet magazin szakértői. Ez nem káros a növényekre, ha víz és tápanyag áll rendelkezésükre, és úgy tűnik, hogy nincs hatással a virágzási képességükre – de kiszámíthatatlanná teheti az időzítést. A nyugalmi időszak kényszerítése megbízhatóbb téli megjelenítést ösztönözhet.

4 lépés, hogy a következő évben újra virágozzon az amarillisz

Élvezd évről évre ezeket a merész és gyönyörű virágokat ezzel az egyszerű útmutatóval arról, hogy mit kell tenni az amarillisszel elvirágzása után:

1.    Vágd vissza az elhasználódott virágszárat egy tiszta és éles metszővágóval vagy ollóval.


2.    Tartsd nedvesen a komposztot. Hasznos lesz a kéthetente folyékony etetés 
paradicsomműtrágyával, miközben a levelek nőnek. Tartsd meleg és napos helyen. Amikor a fagyveszély elmúlt, a növényt a szabadba viheted.


3.    Miután a levelek nyáron sárgulni kezdtek, hagyd abba a növény öntözését és etetését, és helyezd hűvös helyre. Ha a levelek nem sárgulnak el, és természetes módon pusztulnak el, saját magad is kikényszerítheted ezt a nyugalmi időszakot, ha ősszel megvonod a vizet és a műtrágyát. Ha folytatod az öntözést, fogadd el, hogy a virágzási időszak tévedhet.


4.    8-10 hét elteltével tégy az edényekbe komposztot (vagy ha szükséges, helyezd át a hagymát – lásd alább). Kezd újra a szokásos öntözési és etetési rutinját, és tedd vissza a cserepet napos, meleg helyre. Új növekedés kezdődik, és hamarosan újra teljes pompájukban élvezheted ezeket a beltéri virágos növényeket.

Milyen gyakran kell átültetni az amarilliszt?

Az amarillisz gyakran jobban virágzik, ha cserépbe van ültetve, és nem szabad minden évben átültetni.

Ha azonban a tiéd kinőtte a cserepet, akkor a hagymát kiütögetheted a tartályából, miután a levelek elpusztultak, és visszahelyezheted egy nagyobb edénybe erikás, vályog alapú komposztba, egy maréknyi darával a vízelvezetés javítása érdekében.

Ideális esetben áztasd be a komposztot ültetés előtt, nyomj ki belőle annyi vizet, amennyit csak lehetséges, és állítsd a hagymát a cserép mélységének felére. Ne öntözd újra, amíg új levelek nem jelennek meg.


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

forgalomból kizárt fajta (FK)

ilyen minősítéssel illetik a kísérletekben gyenge eredményt mutatott, a többinél kisebb... Tovább

takarmányfelvétel

az állatok által naponta elfogyasztott takarmány mennyisége. Meghatározott testtömegre (pl.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény